Fascinerende Wereld van Planten, De

Recensent:
Ludo Keeris
01-05-2015

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Fascinerende Wereld van Planten, De (DVD)
Samenvatting

David Attenborough neemt de kijker mee in de wereld van de planten. In de Royal Botanic Gardens in Kew, halverwege Londen en Brighton in het zuiden van Engeland bevindt zich een enorme verzameling van bijzondere en unieke planten van over de hele wereld. De gehele ontwikkeling van de planten door de geschiedenis heen wordt uiteengezet. Planten blijken te communiceren met de bezoekende beestjes en insecten. Maar evengoed worden deze weer gedood door de planten om te kunnen overleven. Attenborough vertelt over de evolutie van de planten, die honderden miljoenen jaren geleden begon, tot aan de huidige situatie, waarin planten met uitsterven worden bedreigd. Een paar mensen binnen de botanische tuinen van Kew zetten zich in om dat tegen te gaan. Deze documentairereeks in drie delen geeft een zeer uitgebreide en fascinerende kijk op de wereld van planten.

Commentaar

De Fascinerende Wereld van Planten is een serie die gepresenteerd wordt door de beroemde bioloog en documentairefilmer David Attenborough. De serie bestaat uit drie afleveringen; Life in the Wet zone, Survival en Solving the Secrets en gaan allemaal over het leven van planten over de gehele wereld. David Attenborough weet als geen ander op een boeiende manier te vertellen over het wel en wee van de planten. Het gaat niet alleen over de planten, maar ook over de gehele keten daaromheen. De natuur is volledig op elkaar ingespeeld en plant en dier hebben elkaar nodig om te overleven. Als menselijk ingrijpen dan tot gevolg heeft dat planten in het wild uitsterven, dan heeft dat grote gevolgen voor de rest van de natuur. Zo is de Rwandese waterlelie door menselijk toedoen in het wild reeds uitgestorven, alleen in de Royal Botanic Gardens in Kew zijn nog kleine stekjes aanwezig, die men probeert te kweken. De inzet van de mensen om dit te bijzonder moeilijke proces tot een goed einde te brengen is bewonderenswaardig.
Planten zijn veel actiever dan wij beseffen. Het zijn geen statische objecten, maar dynamische en soms moorddadige creaturen die ieder een eigen manier vinden om te overleven. Dat gaat dan soms ten koste van andere wezens, maar zo is de natuur. David Attenborough weet het allemaal heel mooi te vertellen, zodat je geboeid blijft kijken. Dat is hem natuurlijk ook wel toevertrouwd na zijn jarenlange ervaring in de natuur. De titel van deze reeks dekt de lading volkomen. Het is heel fascinerend om te zien hoe de plantenwereld in elkaar zit. Niet alles is nieuwe informatie, maar de manier waarop het gefilmd is maakt deze serie wel bijzonder. Men heeft ruim een jaar gefilmd en sommige opnames zijn bijzonder fraai. Door de vele versnelde beelden zien we in een korte tijd het groeien en bloeien van een bloem of plant. Sommige opnames zijn adembenemend en doordat Attenborough veel over het leven van de planten vertelt blijft de serie boeien tot het einde. Hoewel de serie oorspronkelijk in 3D is opgenomen is op deze DVD-uitgave helaas alleen een 2D-versie beschikbaar. Attenborough is echter wel gecharmeerd van 3D, want zijn volgende televisie-reeks Galapagos  is ook in 3D opgenomen. De man is inmiddels op leeftijd, maar hopelijk kan hij nog lang dit soort prachtige series blijven maken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 150 min
Verpakking: Boxset (Keepcase)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: TDM Entertainment
EAN: 8718754402248

Extra's

  • Making of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Fascinerende Wereld van Planten heeft op deze DVD-uitgave een 1.78:1 anamorf beeldformaat. Oorspronkelijk is deze serie in 3D gedraaid, wat een extra dimensie aan het beeld kan geven. Dat krijgen we niet te zien op DVD, die ‘slechts’ 2D is. Er zijn duidelijk opnames die erg op 3D gericht zijn en in 2D niet zoveel indruk maken. Maar ook in 2D zijn de meeste beelden echter nog steeds mooi en vooral van de prachtige kleuren is het genieten. Het geheel is mooi scherp, zelfs de sterk vergrote opnames via de microscoop. De details en structuren van de diversen planten en bloemen zijn heel goed te onderscheiden. Bij egale achtergronden is in enkele opnames behoorlijk wat posterisatie aanwezig (zie screenshot 3), maar dat is de enige negatieve opmerking die we hier kunnen plaatsen. Het is verder genieten geblazen van de bijzonder fraaie opnames.

Geluidskwaliteit

Het geluid van De Fascinerende Wereld van Planten is een Dolby Digital 5.1 (448kb/s) track. Planten maken uit zichzelf weinig geluid, maar men heeft toch geprobeerd een interessant geluidsbeeld te creëren. Dat doet men door geluidseffecten toe te voegen aan het openen en sluiten van de bloesem, het (versnelde) groeien van de planten, maar vooral aan de insecten die op de planten leven. Die geluidseffecten zijn sterk aangezet, maar het werkt wel. Daarnaast is de stem van David Attenborough een belangrijk element en zijn spraak is uitstekend te volgen. De ondertiteling heb je eigenlijk alleen nodig om de biologische termen en uitdrukkingen te begrijpen. Het geheel wordt ondersteund met muziek, die bijna continue aanwezig is. Op momenten is het puur ondersteuning, maar bij een aantal scènes is het duidelijk bedoeld om een bepaalde sfeer te scheppen, bijvoorbeeld als een vleesetende plant op het punt staat een vlieg te verslinden of wanneer de Wateragame ten tonele verschijnt.

Extra's

De DVD van De Fascinerende Wereld van Planten bestaat uit drie discs. Deze zijn voorzien van een statisch menu, waar verder alleen de ondertiteling is aan te zetten of niet. Deze uitgave bevat één extra, die op de derde disc staat.

Disc 3

Making of (50 min)
Deze making of laat zien hoe de opnames hebben plaatsgevonden. Veel is in detail vooraf gepland, iets wat niet gebruikelijk is bij natuurdocumentaires. In plaats van in het wild is bijna alles opgenomen in een controleerbare situatie, maar dat wil niet zeggen dat de opnames makkelijk waren. De warmte en vochtigheid van de botanische kassen was een probleem en de time-lapse opnames namen erg veel tijd in beslag en behoeven een extreme precisie. Ook worden drone-technieken gebruikt, waarbij de 3D-camera onder de drone hangt. Helaas heeft deze making of geen ondertiteling.

Conclusie

De beroemde bioloog en documentairemaker David Attenborough neemt de kijker mee in de wondere wereld van de planten. De geschiedenis vanaf het allereerste ontstaan tot de huidige generatie planten komt aan bod. De Fascinerende Wereld van Planten is een bijzonder fraai gemaakte serie met vooral prachtige beelden, die ook uitstekend overkomen op DVD. Het geluid heeft men zo realistisch mogelijk laten zijn, al komt het daardoor wat gekunsteld over. Als extra is er een boeiende making of aanwezig, maar deze is niet ondertiteld.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door TDM Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots