Imitation Game, The

Recensent:
Ludo Keeris
18-05-2015

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Imitation Game, The (DVD)
Samenvatting

De Tweede Wereldoorlog is net begonnen. De top van het leger en de geheime dienst hebben een aantal knappe koppen nodig voor een geheime opdracht. De geniale wetenschapper Alan Turing (Benedict Cumberbatch) meldt zich aan maar overste Denniston (Charles Dance) vindt hem maar een zelfingenomen slapjanus. Toch krijgt Turing de klus, omdat hij weet waar het om gaat. De Duitsers hebben Enigma, een onkraakbaar geacht apparaat om berichten te coderen. De Engelsen willen de code kraken en stellen een team samen van vier mannen; Turing, Hugh Alexander (Matthew Goode), Peter Hilton (Matthew Beard), John Cairncross (Allen Leech) en een vrouw, Joan Clarke (Keira Knightley). Maar Turing werkt het liefst alleen en begint, ondanks de tegenwerkingen van Denniston, een machine te bouwen die de Enigma-code moet kraken. Door zijn arrogante houding krijgt hij niet veel support. Alleen Joan lijkt hem te begrijpen. Turing is echter vastbesloten om de code te kraken.

Commentaar

Er bestaat een reële mogelijkheid dat deze recensie niet bestaan had als Alan Turing niet geleefd zou hebben. Hij was een geniaal wiskundige, waar echter door zijn eigenzinnige, soms arrogante karakter moeilijk mee samen te werken viel. Hij bouwde in de oorlog een machine die de beruchte Duitse Enigma-code kon kraken. Dat verkorte de oorlog met twee jaar en redde duizenden levens. Die machine perfectioneerde Turing na de oorlog en kan beschouwd worden als de voorloper van de computer. Dit om aan te geven dat Turin enorm belangrijk is geweest voor de hedendaagse mensheid, terwijl maar weinig mensen van het bestaan van deze man afweet. Dat komt omdat het kraken van de Enigma-code meer dan vijftig jaar door de Britse overheid geheim is gehouden. En Turing had nog een ander geheim, dat ook maar weinig mensen wisten. Daardoor was hij uit de gratie geraakt, maar werd hij in 2013 door koningin Elizabeth gerehabiliteerd. In 1983 schreef Andrew Hodges, zelf een wiskundige, de biografie Alan Turing: The Enigma. Dit boek, met de door de jaren heen uitgegeven updates, is de basis voor de film The Imitation Game. Het belangrijkste element van de film is het kraken van de als onkraakbaar beschouwde Enigma-code. De settings van deze code werden elke dag klokslag 12 uur 's nachts vernieuwd, zodat men slechts één dag had om de code te kraken. De volgende dag moest men helemaal opnieuw beginnen. Terwijl er 'slechts' 159 miljoen x miljoen x miljoen mogelijkheden waren… Volgens Turing kon dit niet door het menselijk brein worden opgelost en bouwde hij een machine. Maar The Imitation Game biedt meer dan alleen maar het kraken van de code. Het is namelijk vooral een bijzonder fraai portret van de markante Alan Turing. Een man met een briljant brein, maar ook iemand die arrogant en hooghartig was. Hij vond zichzelf eigenlijk beter dan God…
De Noorse regisseur Morten Tyldum (Varg Veum) heeft een boeiend relaas gemaakt van het belangrijkste deel uit het leven van Turing. Hij houdt een strakke regie, maar geeft Benedict Cumberbatch (The Fifth Estate, Atonement) alle ruimte om te schitteren. De diepgang en geloofwaardigheid die Cumberbatch aan het karakter weet te geven trekken deze film naar een hoger niveau. De overige rollen zijn ook prima en zelfs Keira Knightley, als het enige vrouwelijke teamlid Joan Clarke, kleurt deze keer wat meer buiten de lijntjes dan dat we gewend zijn. Er zijn vaker films gemaakt over de Enigma, zoals Enigma, met Kate Winslet en Dougray Scott en ook in U-571 komt de Enigma in het verhaal voor, maar geen enkele van deze films is boeiender of beter dan The Imitation Game. De film kreeg maar liefst acht Oscarnominaties, maar wist alleen die voor Beste Geadapteerd Scenario te verzilveren. Maar het is een film die zeer zeker de moeite waard is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2014
Speelduur: 109 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Paradiso Films
EAN: 5414937033126

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Imitation Game heeft een anamorf beeldformaat van 2.35:1. De film kreeg een Oscarnominatie voor beste cinematografie en dat lijkt terecht. Het verhaal is prachtig in beeld gebracht en geeft de verschillende tijdsfragmenten duidelijk onderscheidend weer. En gelukkig komt dat heel mooi over op DVD. De beeldtransfer is goed scherp met voldoende contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau is degelijk en de kleuren zijn, hoewel nergens echt verzadigd, uitstekend. Nergens is enig mankement in de vorm van compressiefouten of andere artefacten te bespeuren. Kortom, een zeer degelijke beeldtransfer die de film eer aandoet.

Geluidskwaliteit

Qua geluid zijn er drie tracks beschikbaar op de DVD van The Imitation Game. De voor ons enige interessante zijn de Engelstalige Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en de DTS 5.1 (754 kb/s) tracks. Het verschil tussen deze twee tracks is minimaal, al heeft de DTS-track een iets gedetailleerder laag. Het geluid klinkt over het algemeen zeer goed. Echt veel dynamiek is er niet, omdat veel scènes zich binnen in een zeer rustige omgeving afspelen. Af en toe, bij korte scènes die de strijd in de oorlog laten zien, pakt men meer uit. Dan zijn ook het LFE-kanaal en de surroundkanalen meer betrokken in het geheel. Voor het overige draait het vooral om dialoog en die is zeer goed te volgen en klinkt heel natuurlijk. De belangrijkste dialogen komen ook keurig uit het midden, alleen wat geroezemoes in de omgeving komt uit de frontkanalen. Al met al een zeer prettig klinkende geluidstrack, waar niet zo veel op aan te merken valt.

Extra's

De DVD-uitgave heeft alleen een opstartmenu om de Nederlandse of Franse taal te selecteren, voor de rest bevat deze disc geen hoofdmenu en ook geen extra's.

Conclusie

De eigenzinnige wetenschapper Alan Turing probeert met een paar collega's de Duitse Enigma-code te kraken. Zijn arrogante en onbeholpen gedrag staat zijn genialiteit soms behoorlijk in de weg. The Imitation Game is een fraaie verfilming van het leven van de Britse wetenschapper Alan Turing, prachtig gespeeld door Benedict Cumberbatch. De DVD-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, maar het ontbreekt geheel aan extra's. Daarvoor moet je toch bij buitenlandse uitgaven zijn. Maar qua film is de DVD zeer zeker aan te raden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Remain In Light.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:0
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots