Michiel de Ruyter

Recensent:
Ludo Keeris
16-06-2015

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Michiel de Ruyter (Blu-ray)
Samenvatting

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vormt in de 17e eeuw een enorme bedreiging voor de grote Engelse en Franse rijken. Constant dreigt er oorlog, waardoor het volk en de regering in angst leeft. De net aangestelde raadspensionaris Johan de Witt (Barry Atsma) stelt de koppige Zeeuw Michiel de Ruyter (Frank Lammers) aan als admiraal in de hoop dat hij de Engelse vloot kan tegenhouden. De Ruyter is succesvol, maar door oproerkraaiers aan de kant van prins Willem III (Egbert-Jan Weeber) keert de rust in het land niet weer. Keer op keer gaan er geruchten dat de Engelsen weer aanvallen. Telkens weer wordt De Ruyter gevraagd de Republiek te verdedigen. Wanneer de regering het nieuws bereikt dat de Fransen de Zuidelijke Nederlanden zijn binnengevallen, lijkt de situatie volkomen onhoudbaar geworden. Het lijkt zelfs voor de grote admiraal De Ruyter onmogelijk om Nederland nog langer voor een (burger)oorlog te behoeden.

Commentaar

Als Michiel de Ruyter een glimp is van wat Nederlandse films kunnen zijn, dan is er veel hoop voor de toekomst. Zolang regisseurs als Roel Reiné wegblijven van Michael Bay. Michiel de Ruyter is een immens ambitieus project wat vanaf de eerste minuut te zien is. Het toont een Nederland dat worstelt om zijn status als wereldspeler te behouden, waar Admiraal De Ruyter een vitale rol in heeft gespeeld. Het werkt in de film zijn voordeel dat er voor gekozen is om een geheel beeld te geven van wat er indertijd politiek in Nederland speelde. Het geheel is wel een stuk simpeler in de film dan dat het echt gebeurd is, Michiel de Ruyter zit ook doorspekt met modern taalgebruik, maar dit is een noodzakelijk kwaad om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. Sommige historische zaken passeren wel erg snel de revue en zaken als slavenhandel worden helemaal niet besproken, wat sommigen zeker kan ergeren, maar het algemene beeld wat geschetst wordt van Nederland is vrij accuraat. Een politiek verscheurd land waar de Prinsgezinden en staatsgezinden recht tegenover elkaar staan, terwijl in achterkamertjes dodelijke plannen worden gesmeed. Waar kijkers rekening mee moeten houden is dat Michiel de Ruyter in dat aspect maar een schakel in het verhaal is en niet per se de hoofdpersoon.
Frank Lammers zet een indrukwekkende De Ruyter neer, hoewel zijn personage niet al te veel ontwikkeling doormaakt. In de scènes met (de voor de rol eigenlijk iets te jonge) Sanne Langelaar, die zijn vrouw Anna speelt, is hij op zijn kwetsbaarst en daarmee gelijk het interessantst. Anna's rol is voor de film uitgebreid, wat Langelaar de kans geeft een sterke onafhankelijke vrouw neer te zetten die het thuisfront zo goed als het gaat bij elkaar houdt. Niet erg historisch accuraat, maar met zo'n sterke actrice vergeet je dat snel. Egbert Jan-Weeber is erg over-the-top als prins Willem III wat wellicht historisch klopt, maar hier voornamelijk irriteert. Het is Derek de Lint in de rol van Commissaris Kievit die echt aan de touwtjes trekt, hoewel dit aan het eind wat lijkt te verschuiven. De interessantste personages zijn gebroeders De Witt, gespeeld door Barry Atsma en Roeland Fernhout. Fernhouts Cornelis de Witt-rol is meer op de achtergrond, maar maakt een duidelijke impact op De Ruyter. Atsma is perfect gecast als de jonge, ambitieuze Johan de Witt die in het belang van Nederland onderlinge vrede en veilige handelsroutes nastreeft. Zijn momenten van twijfel zijn oprecht en vloeien natuurlijk voort uit zijn verhaal.
Qua verhaal en acteerwerk zit het in Michiel de Ruyter voor het grootste deel wel goed. Helaas ligt het er qua enscenering wel erg dik bovenop, wat bol staat van on-Nederlands patriottisme. De muziek is extreem dramatisch en zwelt aan zodra er ook maar iets heldhaftigs, verraderlijks of triviaals gebeurt. De stillere scènes hier en daar zijn dan ook echt een verademing. De twee belangrijkste scènes uit de film worden extreem uitgemolken, wat juist alle echte emotie eruit trekt. Michiel de Ruyter leunt echt veel te veel op slow-motion beelden, ver voorbij het punt dat het ook maar enig effect heeft behalve verveling en/of gelach. Je kunt in één film een gelimiteerd aantal dramatisch stervende soldaten, rondvliegend hout en een heldhaftig staande Michiel de Ruyter laten zien. Het stoort extra omdat er voor het grootste deel een prima verhaal wordt verteld. Het overdramatische gedoe trekt je als kijker gelijk volledig uit de film. Dit leidt gelijk tot de helaas grootste zwakte van Michiel de Ruyter. Het is de filmmakers  niet gelukt enige variatie in de verschillende zeeslagen aan te brengen. Het is vaak onduidelijk hoe men ten opzichte van elkaar staat en zoals gezegd is er erg veel slow-motion. Een film als Master and Commander: The Far Side of the World doet dit dan beter. Hiernaast moet nog opgemerkt worden dat het in het gedeelte van de film dat zich in Nederland afspeelt totaal niet duidelijk wie waar zit, mede doordat sommige gebouwen (ogenschijnlijk) voor meer dan één locatie gebruikt zijn en er inconsequent namen worden aangegeven.

De Blu-ray Disc-uitgave bevat zowel de 'originele' 16+ versie van Michiel de Ruyter, alsook de 12+-variant. Aan de speeltijd verandert er niets, maar sommige scènes zijn een stuk minder grafisch. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Drama, Oorlog
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 153 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Nederlands voor doven en slechthorenden
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777952863

Extra's

  • Audiocommentaren
  • Op de Filmset met regisseur Roel Reiné
  • Visual Effects Making off
  • Deleted Scenes
  • Deleted Shots
  • Trailers
  • Soundtrack CD

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Michiel de Ruyter heeft op Blu-ray Disc een HD-1080/24p-transfer in 2.35:1 beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, die voor ruim 41GB is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG4 AVC-videocodec. Ondanks dat de disc behoorlijk vol is, is er in verhouding weinig ruimte gebruikt voor de beeldtransfer zelf. Deze heeft dan ook een vrij lage bitrate, wat resulteert in een paar vervelende artefacten als polarisatie en een laag schaduwdetail. Het beeld is vrij contrastrijk, waarbij het zwart behoorlijk dichtslibt. Het beeld is wel mooi scherp en zeer kleurrijk, waarbij kleuren een goed verzadiging hebben. Het zwartniveau is ook degelijk. De beeldtransfer is niet slecht, maar toch bekruipt het gevoel dat er niet alles uitgehaald is wat er in zit.

Geluidskwaliteit

De Blu ray Disc-uitgave van Michiel de Ruyter bevat een lossless Nederlandstalige DTS-HD Master Audio 7.1-track. Het geluid is erg bombastisch van opzet, met veel nadruk op muziek en dramatische geluidseffecten. Er is erg veel tijd gestoken in het geluidsontwerp, dat vol zit met gedetailleerde geluidseffecten en omgevingsgeluiden. Er vliegt je van alles om de oren. Opvallend is dat vooral de achterste speakers nadrukkelijk en bijna continue aanwezig zijn en het volume ervan is vrij hoog. Het centerkanaal, met de dialogen, is juist een stuk zachter. Daardoor sneeuwen de dialogen een beetje onder en is niet alles goed verstaanbaar, maar de strekking van de dialoog en het verhaal blijft wel altijd duidelijk. Voor wie echt wil weten wat er precies gezegd wordt is er Nederlandse ondertiteling beschikbaar. En ook netjes is de aanwezigheid van ondertiteling voor doven en slechthorenden.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menu met achtergrondmuziek. De extra's zijn allen in HD-resolutie. sIn tegenstelling tot de film zijn de extra's niet voorzien van ondertiteling.

Audiocommentaar
Er staan twee audiocommentaren op deze uitgave. De eerste is met regisseur Roel Reiné, De tweede betreft Reiné, samen met editor Radu Ion en geluidsmixer Jonathan Wales. Beide commentaartracks zijn in het Engels, zonder ondertiteling. In het eerste commentaar praat Reiné bijna elke seconde vol met allerlei informatie over de opnames, acteurs en special effects. Het is vooral bedoeld voor het internationale publiek (wat Reiné in het begin van het commentaar ook aangeeft). Soms maakt hij er een echt promotiepraatje van. Het commentaar loopt een beetje voor op de beelden. Als Reiné zegt "In dit shot…", dan is dat shot vaak nog niet te zien. De tweede track is een gesprek tussen Reiné, Ion (in het linkerkanaal) en Wales (in het rechterkanaal). Veel gaat over de montage en het geluid natuurlijk, waarbij interessante voorbeelden worden aangedragen.

Op de Filmset met regisseur Roel Reiné (12 min)
Via interviews met de belangrijkste castleden en een vertellende Roel Reiné achter de montagetafel krijgen we een indruk van wie de personages zijn en hoe Reiné deze wilde vormgeven. Tussendoor zijn beelden van de set te zien.

Visual Effects Making off (30 min)
De film zit vol met visual effects. In dit half uur vertelt het Belgische visual effects-team hoe het bepaalde shots heeft gecreëerd in de computer. Via verschillende lagen, waarbij telkens een aantal elementen worden toegevoegd, wordt uiteindelijk het totaalplaatje gemaakt.

Deleted Scenes (18½ min)
In totaal 14 (korte) scènes die de film niet gehaald hebben. Ze zijn niet afzonderlijk te bekijken, alles is achter elkaar gezet.

Deleted Shots (10 min)
Naast de hierboven genoemde verwijderde scènes zijn er ook een aantal niet gebruikte opnames te bekijken. Voornamelijk bedoeld als eerbetoon aan de figuranten.

Trailers (8 min)
Twee korte teasers, twee Nederlandse trailers en de internationale trailer voor "Admiral".

Soundtrack CD
Als tweede disc is bij deze uitgave de soundtrack van de film, gecomponeerd door Trevor Morris, op CD bijgeleverd.

Conclusie

In de 17e eeuw leeft de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden onder constante dreiging van Engeland en Frankrijk. De Nederlandse stadhouder Johan de Witt stelt Michiel de Ruyter aan als admiraal om ten strijde te trekken tegen de Engelse vloot. Michiel de Ruyter is een grootse Nederlandse productie, die een boeiende tijd uit de vaderlandse geschiedenis duidt. Er wordt behoorlijk goed in geacteerd en het verhaal is zeker onderhoudend, maar de erg dramatische, soms gebrekkige regie en herhalende zeeslagen verminderen het kijkplezier. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een voldoende beeld- en geluidskwaliteit, maar men heeft niet het onderste uit de kan gehaald. Er zijn ook een aantal extra's aanwezig, waaronder een CD met de soundtrack.

Laatste reacties

peptalk  |  17-06-2015

A-film maakt al jaren technisch geen andere uitgave's voor verhuur meer, het enige wat ze nu hebben is een normaal doosje. Ze hebben een paar jaar een sticker m...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  17-06-2015

Deze uitgave is qua disc identiek aan de Limited Edition uitgave. En heeft ook dezelfde extra's. En heeft ook een DTS-HD MA 7.1 track. Dus geen afwijkingen van ...
Lees meer >

pietdvd  |  17-06-2015

Misschien even handig om bij te melden dat review is van de later te verschijnen re-release in normale keepcase. Op het moment is de film alleen verkrijgbaar al...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:7.5
Extra's:4
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots