Carol

Recensent:
Patrick van den Hul
17-12-2015

Totaalbeoordeling:

7.5
Bioscoop

Carol (Bioscoop)
Samenvatting

Therese Belivet (Rooney Mara) leeft in de jaren ’50 in New York. Ze heeft een baantje in een warenhuis en moet ook doorwerken tijdens de kerst. Opeens verschijnt Carol Aird (Cate Blanchett) in de winkel. Therese is meteen gebiologeerd door haar en de eerste interesse lijkt te zijn gewekt. Carol laat haar handschoenen liggen in de winkel en Therese zorgt ervoor dat ze deze thuisbezorgd krijgt. Dit was voor Carol een goed excuus om haar op een lunch te trakteren. Dit is het begin van iets bijzonders dat opbloeit tussen de twee vrouwen. Therese krijgt voldoende aandacht van de mannen, maar ontdekt nu dat haar interesse misschien wel heel ergens anders ligt. Carol heeft al meer ervaring op dit gebied en heeft, mede daardoor, nu problemen in haar huwelijk. Homoseksualiteit wordt moeilijk geaccepteerd door de sociale omgeving en de maatschappij als geheel. Wanneer Carol hierdoor dreigt de voogdij over haar dochtertje kwijt te raken, worden de onderlinge relaties danig op de proef gesteld.

Commentaar

Carol is een drama volgens het boekje. Het is allemaal elegant gefilmd en het tijdsbeeld wordt heel goed neergezet. Je waant je echt in die periode. Het acteerwerk van Rooney Mara en Cate Blanchett is verdienstelijk genoeg om door geboeid te raken, maar beide dames laten niet het achterste van hun tong zien in deze rollen. De rollen daaromheen mogen al helemaal geen naam hebben. Ze zijn feitelijk setdecoratie, waarbij ook prima acteurs als Kyle Chandler (Bloodline) erg weinig te doen krijgen. Aangezien alles dus draait om de twee hoofdrolspelers, is hun spel alleen uiteindelijk niet van voldoende niveau om van Carol echt een goede film te maken. Wellicht kan het script hier alsnog voor zorgen? Helaas is dit niet het geval. Deze doorloopt een standaard stramien. Het drama is best sterk, maar veel te voorspelbaar. Daarnaast is wellicht wel de grootste makke dat het tempo te laag ligt. De film duurt bijna 2 uur, maar er gebeurt veel te weinig om deze hele speelduur mee te vullen. Feitelijk is het hiermee een soort van vlakke lijn, in plaats van een intens drama die je in een soort achtbaan van emoties brengt. Carol heeft voldoende potentie qua plot, setting en acteurs. Uiteindelijk komt het geheel echter maar beperkt uit de verf. Het is een degelijk gemaakte film, die je wel blijft boeien, maar uiteindelijk niet echt een stevige indruk achterlaat.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Drama, Romantiek
Jaar: 2015
Speelduur: 118 min

Laatste reacties

WaymannDirector  |  19-04-2016

Deze film moet ik nog zien en ben erg benieuwd! Hoor uit verschillende hoeken dat (zoals wel vaker) het boek wel een stuk mooier is. Een film moet je los zien ...
Lees meer >

Drommels  |  19-04-2016

Deze film moet ik nog zien en ben erg benieuwd! Hoor uit verschillende hoeken dat (zoals wel vaker) het boek wel een stuk mooier is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.