Black Sea

Recensent:
Jaap Stolze
02-11-2015

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Black Sea (DVD)
Samenvatting

In de film Black Sea gaat de pas ontslagen kapitein Robinson (Jude Law) samen met diverse bemanningsleden op zoek naar goud in de Zwarte Zee. Gedreven door kwaadheid over zijn ontslag zoekt hij contact met oud-collega's. Nadat hij een team heeft samengesteld, bestaande uit Britse en Russische zeelieden, gaan ze dit onderzeeboot-avontuur aan. Gaandeweg lopen de spanningen tussen de crewleden op en ook de gevaren van de zee zelf speelt hen parten. De drang naar hebzucht en wraak op Robinsons voormalige werkgever beïnvloeden het inschattingsvermogen van de kapitein. Gestaag maar zeker zal het avontuur uitlopen op een gevaarlijke climax waarbij niet iedereen gespaard zal worden.

Commentaar

De DVD-uitgave van Black Sea is een spannende onderzeeboot thriller van de Schotse regisseur Kevin MacDonald.Dit genre film komt maar weinig voor, maar is zeker de moeite van het bekijken waard. Enkele films die zich ook afspelen in een onderzeeër zijn Das Boot, The Hunt for Red October, etc. Het verschil met Black Sea is dat de Tweede Wereldoorlog hier wordt gebruikt als een kapstok voor een thriller over hebzucht, onderlinge spanningen en wraak op grote bedrijven die hun personeel ongegeneerd aan de kant zetten. De film draait vooral op de spanning tussen de bemanningsleden en kapitein Robinson (Jude Law) die ervoor moet zorgen dat de zaken niet uit de hand lopen. Ondanks de wat matige karakterontwikkeling van de bemanningsleden blijf je toch geboeid kijken of hum missie zal slagen. Er zitten voldoende plotwendingen in het verhaal die je aandacht blijven vragen. Vooral het laatste half uur van de film komt alles echt tot een kookpunt tussen de mannen en hun verlangen naar het goud. Zeker de momenten dat het mis gaat in de machinekamer of tijdens het duiken naar het goud zijn zenuwslopend te noemen. Verwacht dus geen originele film maar een degelijke thriller die je ruim anderhalf uur aan het scherm gekluisterd houdt. De opnames in de onderzeeër zijn echt claustrofobisch te noemen en daardoor voel je als kijker ook goed de spanning en de tijdsdruk aan van de missie van deze zeelieden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2015
Speelduur: 110 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Twin Pics/Cineart
EAN: 5051083095044

Extra's

  • Trailer
  • Submarine Tour with Jude Law

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD-uitgave van Black Sea heeft een beeldformaat van 2.35:1 anamorf. De film staat prachtig weergegeven op de schijf. De meeste scènes spelen zich af in een donkere omgeving, vooral in de onderzeeboot en in zee. Deze scènes zijn vrij van compressiefouten en zijn zeer mooi van detail. Ook de duikersscènes zijn erg helder en vrij van artefacts. Ook zijn de opnames van de acteurs scherp en gedetailleeerd ondanks de donkere kleuren. Al met al een prachtige beeldkwaliteit die scherp is en die je echt meeneemt in de omgeving van Black Sea.

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van Black Sea heeft een Dolby Digital 5.1 Engels/Russische geluidstrack. De dialogen worden duidelijk weergegeven en goed verstaanbaar via de centerspeaker. Bij de actie-scènes en de explosies onder water wordt effectief gebruik gemaakt van de achterspeakers. Het schrikeffect bij sommige scènes is vooral groot door het volledige gebruik van alle speakers. Deze geluidstrack krijgt dus een ruime voldoende vanwege de sterke effecten en prachtig gebruik van de surroundspeakers.

Extra's

De US Blu-ray Disc-uitgave van Black Sea bevat meer extra's dan deze Nederlandse DVD-uitgave. Een audiocommentaar van regisseur Kevin Macdonald en een korte Making Of. De Nederlandse uitgave heeft toch een paar extra's.

Trailer (2 min)
Heldere trailer van Black Sea die een goede weergave bied van deze film. (Ned.ondertiteld)

Submarine Tour with Jude Law (13 min.)
Leuke rondleiding door de onderzeeboot waar de opnames plaats vonden begeleid door acteur Jude Law. (Ned. ondertiteld)

Conclusie

Black Sea is een prima thriller, die de aandacht goed weet vast te houden. We volgen een vastberaden kapitein Robinson (Jude Law) die met een crew van diverse bemanningsleden in een onderzeeboot op zoek gaat naar verborgen Nazi-goud in de Zwarte Zee. Hoe dichter ze bij hun doel komen, des te sterker de spanningen oplopen tussen de mannen in de onderzeeboot. Of ze hier zonder kleurscheuren uitkomen, is maar zeer de vraag... De DVD-uitgave van Black Sea bevat een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De vele donkere scènes zijn mooi weergegeven en de geluidseffecten zijn zeer effectief. De DVD bevat de trailer van de film en een korte extra waarbij je via Jude Law door de onderzeeboot wordt geleid.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Cineart.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots