Spy


Samenvatting

Susan Cooper (Melissa McCarthy) is degene die het van achter de schermen mogelijk maakt dat geheim agent Bradley Fine (Jude Law) elke keer weer heelhuids ontsnapt aan levensgevaarlijke situaties. Ze ziet wat hij ziet en heeft daarnaast de beschikking over de laatste technologie. Ze fluistert hem precies in wat hij moet doen. Daarnaast heeft ze nogal een oogje op hem, maar is dat wederzijds? Aan hun vruchtbare samenwerking komt een abrupt einde wanneer een missie van Bradley hem uiteindelijk toch fataal wordt. Susan wordt in het veld ingezet om de dader te vinden. Doordat ze daarmee geen ervaring heeft, zal ze niet snel herkend worden door de slechteriken. Ze moet Ryna (Rose Byrne) vinden voordat ze een nucleair wapen kan verkopen aan de hoogste bieder. De andere geheim agenten voelen er maar niets voor dat zo’n onervaren agente het veld in wordt gestuurd. Ze mogen haar niet achterna, maar Rick Ford (Jason Statham) is niet iemand die zomaar bevelen opvolgt. Susan zou aanvankelijk alleen afluisteren en hoeft geen geweld of wapens te gebruiken. Maar al snel loopt het uit de hand en raakt ze steeds dieper in het complot. Ze ontdekt nieuwe kanten van zichzelf en blijkt veelzijdiger dan ze dacht. Maar de situaties waar ze nu in beland zijn levensgevaarlijk. Kan ze daarin wel overleven? En wraak nemen voor de dood van haar geliefde partner in business?

Commentaar

Paul Feig en Melissa McCarthy vormen een gouden combinatie. De regisseur en actrice werkten eerder samen aan Bridesmaids (2011) en The Heat (2013). Elke keer met andere tegenspeler, maar het is de combinatie van deze twee die goud waard is. Dit blijkt wel uit het feit dat Spy in de bioscopen alleen al bijna vier keer het productiebudget van 65 miljoen dollar heeft opgebracht. Voor deze film heeft Feig benoemd dat hij een grappige Casino Royale wilde maken. Dit is hem zeker gelukt, een betere omschrijving is bijna niet mogelijk. De verwijzingen naar James Bond zijn talrijk en niet altijd even subtiel. Bijvoorbeeld in het personage van Jude Law, maar ook de openingstitels die een rechtstreekse persiflage op de beroemde Bond openingen is. Daar waar de Bond reeks steeds grauwer en grimmiger wordt is het in Spy natuurlijk niet de actie waar het echt om draait. De actie is vermakelijk, maar de grote troef in handen is de humor. Menig komedie wordt de laatste jaren steeds grofgebekter en Spy is daarop zeker geen uitzondering. Het is dan ook het handelsmerk van McCarthy, die uitblinkt in vuilbekkerij. Vaak improviseert ze dit ook nog eens en krijgt ze daarmee de rest van de cast en crew aan de slappe lach. Een heus natuurlijktalent en wellicht een inspiratiebron voor velen. Een typisch Hollywood uiterlijk heeft ze namelijk niet bepaald, maar toch is de doorgebroken. Naast haar glansrol doet ook de overige cast het leuk, al is het per persoon wisselend hoe goed ze zijn in komedie. Bovenal is dit ook vooral een persoonlijke kwestie. Door de veelvoud aan locaties – ook al een James Bond kenmerk – blijft de film lang interessant. Helaas raakt de flow er wel wat uit richting het einde toe en de speelduur van twee uur – of zelfs ruim twee uur voor de verlengde versie – is veel en veel te lang. Als de vaart er wat meer in was gebleven had de film beter kunnen zijn. En ook het tegenspel van de rest van de cast had meer op niveau met dat van McCarthy moeten zijn. Desalniettemin valt er nog steeds genoeg te genieten. Spy is een bij vlagen hilarische en altijd grappige komedie geworden met als extra bonus mooie locatie en veel actie. Op en top vermaak dus.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 130 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626069126

Extra's

 • Aangepaste scènes
 • Geheime alternatieve scènes
 • Geheime bloopers
 • Extra geheime bloopers achter de schermen
 • Regisseur Feig beveelt zijn cast
 • Susan en haar mannen
 • Superschurk Rayna draait door
 • Superongedierte
 • De vele doden van Anton
 • Het probleem met dekmantels
 • De geweldige Rock Ford
 • Alleen voor uw ogen: moppentrommel
 • De handtastelijke wereld van de spion
 • Spreken is een kunst
 • Superschurken van het dierenrijk
 • Hoe Spy gemaakt is
 • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Spy heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De beeldpresentatie van Spy ziet er over de hele linie uitstekend uit. Als eerste valt het op dat scherpte en detaillering echt uitermate goed zijn. Vooral in de close-ups is bijzonder veel detail te zien. Echt een genot voor het oog. Ook de kleuren zijn flitsend en het contrast stevig, zonder dat het overdreven wordt. Het schaduwdetail is prima op orde, hoewel in sommige donkere scènes het zwart wat te zwart wordt, waardoor enkele details verloren gaan. Er zijn eigenlijk geen tekortkomingen in het beeld te ontdekken.

Geluidskwaliteit

Spy wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een DTS-HD Master Audio 7.1 track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Niet alleen het beeld is uitstekend, ook het geluid mag er zijn. De film zit vol met vecht- en schietpartijen, explosies en ander geweld. Dit alles wordt op explosieve wijze je huiskamer in gebracht en maakt dit een intensieve geluidservaring. Het geluid is goed geplaatst in de verschillende speakers. Er is sprake van voldoende spreiding van effecten en er is ook een diepe onderlaag aanwezig. Binnen al dit geweld blijft de muziek ook een rol spelen en dialogen zijn altijd goed verstaanbaar. Werkelijk een probleemloze track die alleen maar de volle punten kan verdienen.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu is een pakket aan extra’s te benaderen, deze worden hieronder besproken. De extra’s zijn in HD, hebben Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) audio en zijn Nederlands ondertiteld, tenzij anders vermeld.

Aangepaste scènes (3 minuten)
Deze kunnen afzonderlijk of achter elkaar worden afgespeeld. Het is voorbij voor je met je ogen kunt knipperen.

Geheime alternatieve scènes (32 minuten)
Ook deze kunnen afzonderlijk of achter elkaar worden afgespeeld. Het zijn nog meer verwijderde of alternatieve scènes.

Geheime bloopers (7 minuten)
Zoals de titel al aangeeft: bloopers

Extra geheime bloopers achter de schermen (4 minuten)
Zoals de titel al aangeeft: Nog meer bloopers. Alleen dit keer van achter de schermen bij de crew of acteurs die even niet acteren. Dit alles in een montage met muziek eronder.

Regisseur Feig beveelt zijn cast (9 minuten)
Een inkijkje in hoe de regisseur werkt.

Susan en haar mannen (8 minuten)
Hier komen we meer te weten van de belangrijkste personages.

Superschurk Rayna draait door (5 minuten)
We zien hier verschillende takes waarin Rose Byrne echt compleet haar geduld verliest.

Superongedierte (2 minuten)
Deze gaat over de ratten op het kantoor van de CIA.

De vele doden van Anton (1 minuut)
Een stel alternatieve takes van een sterfscène van een personage in een kleine bijrol.

Het probleem met dekmantels (2 minuten)
Hoewel onder een andere noemer betreft het hier feitelijk nog meer bloopers.

De geweldige Rock Ford (4 minuten)
Deze extra gaat over het personage van Jason Statham.

Alleen voor uw ogen: moppentrommel (13 minuten)
Een knap staaltje improviseren, hilarisch.

De handtastelijke wereld van de spion (2 minuten)
Deze gaat over handen… En nog meer handen…

Spreken is een kunst (2 minuten)
Acteurs vergeten weleens hun tekst. Hoe dat eruit ziet? Dat zie je hier.

Superschurken van het dierenrijk (2 minuten)
We zien hier hoe de acteurs omgaan met verschillende soorten ongedierte.

Hoe Spy gemaakt is (ong. 50 minuten)
Deze extra bestaat uit 8 delen, die helaas niet allemaal samen afgespeeld kunnen worden, maar afzonderlijk moeten worden geselecteerd.

Audiocommentaar
Een commentaar door regisseur Paul Feig en een aantal andere crewleden. Er wordt hier veel gedetailleerde informatie gegeven. Voor wie het geduld ervoor heeft, is dit dan ook de meest diepgaande en informatieve extra.

Conclusie

Susan Cooper is goed in haar werk voor de CIA, maar dan wel achter de schermen. Wanneer haar collega Bradley Fine wordt omgebracht, stapt ze het veld in om zijn dood te wreken. Maar is ze wel opgewassen tegen spioneren in de echte wereld in plaats van achter haar computer? Spy is opnieuw een succesvolle samenwerking tussen regisseur Paul Feig en actrice Melissa McCarthy. Ze acties en locatie zijn leuk, maar het is vooral de humor van McCarthy die nooit gaat vervelen. Daar is de rest van de cast niet tegen opgewassen. De BD-uitgave is prima verzorgd. De beeldkwaliteit is erg goed en ook het geluid 

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.