Bridge, The - Seizoen 3

Recensent:
Ludo Keeris
04-01-2016

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Bridge, The - Seizoen 3 (Blu-ray)
Samenvatting

Op een afgelegen locatie wordt een bijzonder tafereel aangetroffen. Een enscenering van etalagepoppen met daarbij het dode lichaam van een voormalig eigenaresse van een inseminatiekliniek en oprichtster van de eerste sekseneutrale basisschool in Denemarken. Dit is duidelijk een moordzaak en dat betekent dat inspecteur Saga Norén (Sofia Helin) aan de slag gaat. Doordat het slachtoffer Deens is wordt er weer samengewerkt met de Deense politie in de vorm van Hanne Thomsen (Kirsten Olesen). Door de reputatie van Saga botert het niet zo tussen de twee en Hanne wordt al snel vervangen door Henrik Sabroe (Thure Lindhardt), die eigenlijk wel nieuwsgierig is naar de werkwijze van Saga. Al snel volgt er een tweede moord, dit keer op een predikant, die op dezelfde manier is bewerkt als het eerste slachtoffer. Saga en Henrik komen al snel terecht bij Lise Friise Andersen (Sonja Richter), die via haar vlog op internet haar bezwaren tegen kunstmatige inseminatie en kindermisbruik kenbaar maakt. Ze heeft een aantal trouwe volgers die mogelijk iets met de moorden te maken hebben. Maar er volgen meer moorden en er lijkt veel meer aan de hand te zijn. Het is een hele kluif voor Saga en Henrik om alle verbanden tussen de moorden te achterhalen. En Saga wordt daarbij behoorlijk afgeleid als ze te maken krijgt met ongewenste familierelaties uit het verleden.

Commentaar

Een van de meest populaire politieseries uit Scandinavië is terug: The Bridge is alweer aan haar derde seizoen toe. Wat crime-series betreft staan de Scandinavische landen op eenzame hoogte. Al jarenlang worden er zeer succesvolle series gemaakt, maar The Bridge is, samen met The Killing, misschien wel de meest geliefde. Niet in de laatste plaats door het karakter van Saga Norén, de wereldvreemde Zweedse politie-inspecteur die een lichte vorm van autisme uitstraalt. Haar nobele streven om eerlijk en rechtvaardig te zijn is aandoenlijk, maar het brengt haar niet zelden in de problemen. Haar directheid wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen. En haar reputatie is haar inmiddels vooruitgesneld, waardoor niet iedereen met haar wil werken. Het zijn een paar kleine elementen die dit derde seizoen weer erg boeiend maken, hoewel de verrassing er inmiddels wel een beetje af is. Doordat de belangrijkste karakters ook al in de vorige seizoenen aanwezig waren is er weinig ruimte voor verdere karakterontwikkeling. Alleen voor Henrik Sabroe wordt een uitzondering gemaakt. Hij krijgt vrij veel ruimte om zichzelf te presenteren. En dat is nodig, want Henrik heeft last van slapeloosheid, gebruikt drugs en is naarstig op zoek naar een partner. Voor Saga Norén komt het verleden met haar familie weer terug in haar leven, maar deze verhaallijn wordt niet helemaal uitgewerkt. Zo zijn er meer verhaallijnen die niet helemaal tot de volle tevredenheid worden afgerond. Wat dat betreft is er weinig veranderd ten opzichte van de vorige seizoenen. Het plot is behoorlijk ingewikkeld en er komen veel personages voorbij. Als een personage niets met de moorden te maken heeft wordt de verhaallijn soms afgekapt, terwijl het verhaal toch nog niet afgerond is. Soms is het lastig te onthouden wie iedereen ook alweer is. Gelukkig is er voor elke aflevering een korte samenvatting van het voorgaande geplaatst. Het verhaal is niet voorspelbaar en blijft spannend tot de laatste aflevering. Regelmatig wordt de aandacht op een mogelijke verdachte gericht, maar telkens blijkt deze niet de moordenaar te zijn. Wie dat wel is blijft echt bewaard tot de laatste aflevering.
Wat de serie naar een hoger niveau tilt is de sterke acteerprestaties van de gehele cast. Deze keer worden er geen overdreven karakters opgevoerd, iedereen speelt geloofwaardig en op een natuurlijke manier. Waar de Öresundsbrug, die Denemarken en Zweden verbindt, in de eerste twee seizoenen nog een prominente rol had is dat nu teruggebracht tot niet meer dan een illustrerende bijdrage, waarbij de brug alleen nog maar voor couleur locale zorgt. Maar we zijn blij dat ze weer terug is, als observant van een nieuw avontuur.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Misdaad, Televisie
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 586 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Zweeds
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Crime Series
EAN: 5425019009564

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het derde seizoen van The Bridge staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave. De serie staat op twee 50GB dubbellaagse en een 25GB enkellaagse discs. Het beeld heeft een resolutie van 1080/50i. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video-codering. Net als bij de vorige twee seizoenen ontbreekt ook nu bijna alle kleur. De decors en kleding zijn bijna alleen in grijs- en groentinten, felle kleuren worden vermeden. De belichting is heel natuurlijk, soms lijkt het alsof er geen extra lampen zijn gebruikt. Daardoor is het beeld soms erg donker, maar de detaillering is over het algemeen toch nog heel goed. Het zwartniveau is ook dik in orde, waardoor het beeld contrastrijk oogt. Heel af en toe is in de achtergrond lichte macroblocking zichtbaar, maar dit beperkt zich gelukkig tot een minimum. Over de gehele linie is dit een sterke beeldtransfer van de mooi gestileerde opnames.

Geluidskwaliteit

De enige geluidstrack op deze Blu-ray Disc-uitgave van het derde seizoen van The Bridge is een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track. De taal is voornamelijk Zweeds, maar er wordt ook Deens gesproken. Zweden en Denen verstaan elkaar goed en kunnen in hun eigen taal met elkaar communiceren. Ondanks dat dit een serie is die voornamelijk dialoog-georiënteerd is valt er toch meer te genieten wat geluid betreft. Maar heel uitbundig is het niet. Men heeft de geluidsband opgevuld met de nodige geluidseffecten en mooie omgevingsgeluiden, die overigens best wel wat vaker ook in de achterste kanalen aanwezig had mogen zijn. Dialogen zijn uitstekend te verstaan en komen bijna in z'n geheel uit het centerkanaal, maar af en toe is er ook overspraak naar de front- en surroundkanalen, om zo de akoestiek van de ruimte te benadrukken. Het klinkt allemaal helder en duidelijk, maar soms is het ook best wel een kale geluidstrack.

Extra's

De serie is verdeeld over drie discs, waarbij de eerste twee discs ieder vier aflevering bevatten en de derde disc de laatste twee. Afgezien van een aantal promotietrailers heeft deze uitgave geen extra's. Wel komt de eerste editie van deze Blu-ray Disc-uitgave met een kartonnen sleeve.

Conclusie

Een Deense vrouw wordt op Zweeds grondgebied vermoord aangetroffen. Reden voor Saga Norén om samen te werken met de Deense inspecteur Henrik Sabroe. Voordat ze een idee hebben wat de achtergrond is van deze moord worden er nog een aantal mensen vermoord. Wat is het verband? Het derde seizoen van The Bridge is wederom van een hoog niveau. Het verhaal blijft spannend en onvoorspelbaar tot het einde en daarnaast is het acteerwerk dik in orde. De gestileerde opnames komen uitstekend over op deze Blu-ray Disc-uitgave. Ook het geluid is prima in orde. Alleen qua extra's valt er weinig tot niets te halen. Toch voor de vele fans een verplichte aanschaf.

Laatste reacties

jurgen42u  |  04-01-2016

Prachtig seizoen alweer. We zitten op dit moment aan aflvering 6 of 7. Toch is seizoen 1 nog altijd het beste seizoen. Ondanks dat het nieuwe er toch al af is, ...
Lees meer >

jeanreno  |  04-01-2016

Had het niet verwacht maar ik vond het 3e seizoen toch weer boeiend. Korte technische vraag: heeft nog iemand last van "posterisatie" als de begin credits overg...
Lees meer >

WaymannDirector  |  04-01-2016

Ondanks dat de brug in seizoen 3 zelf op de achtergrond alles en iedereen in de gaten houdt en voor sfeer zorgt, vond ik het toch wel een leuke verassing dat de...
Lees meer >

Werner  |  04-01-2016

Het tweede seizoen was inderdaad beter, maar dit derde is zeker niet slecht te noemen. Misschien interessant om aan te halen is dat Saga Noréns personage niet z...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots