Martian, The

Totaalbeoordeling:

8.6
Blu-ray

Samenvatting

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) maakt deel uit van de Ares III-missie op Mars, wanneer hij door een onverwacht grote storm wordt gescheiden van zijn crewleden. Missieleider Melissa Lewis (Jessica Chastain) gaat ervan uit dat Mark is gesneuveld en beveelt te vertrekken nu het nog kan. Zodra de storm is gaan liggen, blijkt Watney nog in leven. Hij kan op geen enkele manier Lewis of iemand anders van NASA bereiken en de volgende Mars-missie is pas over vier jaar. Marks eigen missie begint op die dag en hij doet er alles aan om zijn leven op Mars te verlengen en weer met de aarde te kunnen communiceren. “Ik zal niet sterven op deze planeet”.

Commentaar

Legendarische regisseur Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Prometheus) waagt zich wederom aan het science fiction-genre en levert met The Martian een prachtig uitziende en vooral positieve film af. Hoewel films als Interstellar en Gravity kijkers hebben verwend als het gaat om ruimtereizen, houdt The Martian het simpel. Een man die er alles aan doet om te overleven, iets waar de meesten zich mee kunnen identificeren. Visueel is The Martian zeer indrukwekkend. De scènes in de ruimteschepen en op Mars zijn nergens innoverend, maar zuigt kijkers direct in de sfeer van de film. Het is Ridley Scott en zijn team goed gelukt Mars zowel prachtig als desolaat neer te zetten. Matt Damon praat veel direct tegen de kijker wat door de variëteit in camerastandpunten nooit verveelt. Alle scènes op aarde zijn meer rechttoe rechtaan, maar door het vele gebruik van grote LCD-schermen en indrukwekkend uitziende apparaten vullen deze scènes het geheel goed aan. The Martian is duidelijk de film van Matt Damon (Saving Private Ryan, Interstellar), die niet alleen charmant, grappig en vindingrijk is, maar bij vlagen ook diep overkomt. Hierin is The Martian goed te vergelijken met Moon of Cast Away, waar alles op respectievelijk  Sam Rockwell en Tom Hanks aan komt. Waar The Martian echter daarnaast erg goed in slaagt is in het creëren van een groepsgevoel door de verschillende personages op aarde en in de ruimte die hun best doen om Matt Damon weer terug te krijgen. Iedereen doet zijn uiterste best voor hem, Amerikanen, Chinezen, Watneys teamgenoten en zelfs NASA-directeur Teddy Sanders (Jeff Daniels) die alle lastige beslissingen moet nemen. Zulke positieve energie is een verademing in Hollywoods trend van grote explosies en het verslaan van slechteriken. Naast duidelijke humor in de vorm van Damons droge opmerkingen zijn er verschillende momenten, zeker op het einde, die kijkers op het puntje van hun stoel krijgen. De muziek in de film is de kers op de taart, waar verschillende bekende disco-liedjes worden afgewisseld met componist Harry Gregson-Williams' Prometheus-esque klanken. Petje af.
The Martian is genomineerd voor zeven Oscars, inclusief voor Beste Film, Beste Acteur in een hoofdrol (Damon) en Geluid (zie verderop).

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Science fiction
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 142 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626071235

Extra's

 • Signal Acquired: Writing and Direction
 • Occupy Mars: Casting and Costumes
 • Gag Reel
 • Ares III: Refocused
 • Ares III: Farewell
 • The Right Stuff
 • Ares: Our Greatest Adventure
 • Leave Your Mark
 • Bring Him Home
 • Theatrical Trailer
 • Production Art Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Martian krijgt op Blu-ray Disc een 1080p, MPEG-AVC-gecodeerde transfer mee in het originele beeldformaat van 2.39:1. De film staat op een dubbellaags disc, die bijna geheel is beschreven. In de film wordt de show gestolen door de prachtige landschappen van Mars. En ook op Blu-ray Disc zien deze landschappen er fenomenaal uit. Het lijkt echt Mars, terwijl het toch 'gewoon' een woestijn in Jordanië is. Niet alleen de beelden van Mars, maar de gehele beeldtransfer is oogstrelend. Heel contrastrijk, waarbij de details goed zichtbaar zijn. Mooi voorbeeld is het gruis dat tijdens de storm op Mars door het beeld vliegt. Hoewel Mars in het echt heel koud is (ongeveer -67 graden Celsius) hebben die scènes veel warme kleurtinten. De beelden op Aarde, bij NASA hebben daarentegen vrij koele tinten. Het enige - minimale - minpuntje van deze beeldtransfer is de een aantal scènes op Aarde wat aan de donkere kant zijn, waarbij het schaduwdetail wat achterwege blijft. Maar voor de rest is het heerlijk om naar te kijken.

Geluidskwaliteit

Er staat één lossless geluidstrack op deze uitgave van The Martian en dat betreft een Engelstalige DTS-HD Master Audio 7.1-track. Daarnaast is er nog een Franstalige DTS 5.1-track aanwezig, maar die laten we hier even buiten beschouwing. Een film als The Martian biedt mogelijkheden om flink uit te pakken met het geluid en dat gebeurt ook zeer regelmatig. Bij de storm op Mars, of de lancering van de Hermes-raket bijvoorbeeld is het geluid alom aanwezig en geeft de 7-kanaals track duidelijk richting aan het geluid. Ook het LFE-kanaal is hier volop aanwezig met een strak en mooi laag. De scènes met Mark Watney op Mars zijn een stuk subtieler, maar ook hier weten de details het geluidsbeeld mooi te verfraaien. De omgevingsgeluiden van Mars zijn heel subtiel, maar dat geeft alle ruimte aan de mooie geluidseffecten. In alles blijven de dialogen strak overeind. Het geluid van deze film is genomineerd in twee Oscar-categoriën; geluidsmix en geluidseffecten. Het is daarbij, gezien deze prachtige geluidstrack, zeker een van de kanshebbers. Het is een erg mooie geluidstrack, die de hoogste waardering verdient.

Extra's

De Blu-ray Disc van The Martian start met een geavanceerd menuscherm, waarop naast de instellingen voor geluid en ondertiteling ook de extra's zijn te benaderen. Alle extra's zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Signal Acquired: Writing and Direction (10 min)
Door interviews met onder meer schrijver Andy Weir, regisseur Ridley Scott en acteur Matt Damon krijg je een aardig beeld hoe het verhaal rond The Martian is ontstaan. Weir heeft veel research gedaan voor zijn boek, dat een behoorlijk succes was, waarna FOX al snel de filmrechten kocht. Ook de invulling van het verhaal met betrekking tot het gebruik van camera's wordt uitgelegd.

Occupy Mars: Casting and Costumes (14 min)
De titel zegt het al; dit item gaat over de casting van de acteurs en de kostuums (en dan met name de ruimtepakken). Alle belangrijke karakters vertellen over hun rol, maar Matt Damon krijgt de meeste aandacht. Voor film verwacht je dat de ruimtepakken alleen qua uiterlijk belangrijk zijn, maar deze zijn heel geavanceerd, met veel technische snufjes. Vooral om het voor de acteurs zo comfortabel mogelijk te maken.

Gag Reel (7½ min)
Een verzameling van grapjes, versprekingen en gekke bekken op de set. Soms grappig, soms helemaal niet.

Ares III: Refocused (17 min)
Eigenlijk de leukste extra van het geheel. Dit is een fake-documentaire waarbij de betrokkenen van de reddingsoperatie vertellen hoe de verhoudingen binnen NASA waren. De acteurs worden als karakter geïnterviewd, waarbij ieder zijn of haar verhaal doet. Uiteindelijk is het wel precies zoals het er in de film aan toe gegaan is.

Ares III: Farewell (3½ min)
Mark Watney introduceert de crew van de Hermes, voordat ze op reis naar Mars gaan.

The Right Stuff (3 min)
Voordat de crew op ruimtereis wordt gestuurd wordt ieder crewlid 10 dagen afgezonderd van de rest van de wereld. Daarna worden ze geïnterviewd door een psycholoog. De gesprekken zijn over het algemeen niet zo heel interessant, maar het antwoord van Vogel op de vraag of hij bang voor de missie is geweldig.

Ares: Our Greatest Adventure (4 min)
Een filmpje uit 2035, aan de vooravond van de ARES III ruimtemissie naar Mars, waarbij men nog even terugblikt op de eerste ruimtereis van 2029.

Leave Your Mark (1 min)
Een kort profielfilmpje van Mark Watney, een van de deelnemers aan de ARES III ruimtemissie.

Bring Him Home (1 ½ min)
Een promospot waarin de wereldbevolking een dringend beroep op NASA doet om Mark Watney veilig terug te brengen naar Aarde.

Theatrical Trailer (3 min)
De bioscooptrailer van de film

Production Art Gallery (17 min)
Een collectie van foto's en tekeningen van de ruimtemissie.

Om een indruk te krijgen van de extra's, kun je hier twee clips bekijken. De complete items zijn te bekijken op de Blu-ray Disc (op de Blu-ray Disc heeft het item wel het juiste beeldformaat).

1. Uit: Signal Acquired: Writing and Direction

2. Uit: Occupy Mars: Casting and Costumes

Beschikbaar gesteld door 20th Century Fox Home Entertainment.

Conclusie

Tijdens de ARES III ruimtemissie op Mars moet de crew op stel en sprong de missie afbreken vanwege een zware storm. Mark Watney wordt daarbij voor dood achtergelaten. Hij blijkt echter nog in leven te zijn en moet in z'n eentje zien te overleven en wachten op de volgende missie. Die vindt pas over vier jaar plaats. The Martian is een levendige en boeiende film van veteraan Ridley Scott, waarbij, ondanks de het negatieve thema van een achtergelaten persoon op Mars, het positieve de overhand heeft. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Ook de extra's zijn bijzonder, vooral omdat het een keer wat anders is dan gebruikelijk. Al missen we nu wel de achtergronden hoe de film is gemaakt. Toch een dikke aanrader!

Laatste reacties

Johan1967  |  07-12-2017

Weet iemand of de 4K editie in NL ook de extended edition bevat? Als ik op dvdcompare.net kijk (http://www.dvdcompare.net/comparisons/film.php?fid=36353) hebbe...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  07-12-2017

Weet iemand of de 4K editie in NL ook de extended edition bevat?
Lees meer >

WaymannDirector  |  25-08-2016

Is bekend of deze extended versie ook in Nederland uitkomt? Ik zou er maar niet op rekenen. Misschien op itunes.
Lees meer >

Joslyn  |  25-08-2016

Is bekend of deze extended versie ook in Nederland uitkomt?
Lees meer >

Rogier Burghout  |  05-07-2016

Mwah, blijf het een middelmatige film vinden, ook de DC. De LOTR-trilogie, dat zijn pas EE's! (y) Oeps, sorry, ik zal het volgende keer anders formuleren: Ik v...
Lees meer >

drTree  |  05-07-2016

Dit is jouw mening, geen feit zoals je het stelt. En mijn menig is anders. Niks mis mee toch? . Oeps, sorry, ik zal het volgende keer anders formuleren: Ik vin...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  05-07-2016

Eh, Kingdom of Heaven blijft geweldig en de extended biedt juist meer diepte dan de te korte versie(die idd meer vragen oproept dan beantwoord). De extended ver...
Lees meer >

drTree  |  05-07-2016

blijf het een middelmatige film vinden, LOTR-trilogie, dat zijn pas EE's! (y) Eh, Kingdom of Heaven blijft geweldig en de extended biedt juist meer diepte dan ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  05-07-2016

Het is vaak een verkoopsargument, meer niet. Kingdom Of Heaven van Scott, dát is nu eens een extended editie, zie! Mwah, blijf het een middelmatige film vinden...
Lees meer >

Werner  |  05-07-2016

Het is vaak een verkoopsargument, meer niet. Kingdom Of Heaven van Scott, dát is nu eens een extended editie, zie!
Lees meer >

tmvde  |  04-07-2016

Op Amazon UK is de extended editie nu te bestellen (24 oktober).
Lees meer >

jurgen42u  |  20-05-2016

Amper 10 minuten extra footage: dat noem ik echt geen extended editie. Wellicht zitten er in elke scene gewoon 10 seconden extra beeld, kan je niet echt de moei...
Lees meer >

Frenkel  |  15-05-2016

Bij Wolverine was de extended versie alleen beschikbaar op de 3D; daar waren een hoop niet-3D kijkers niet blij mee. Het is blijkbaar lastig om een definitieve ...
Lees meer >

rogue  |  15-05-2016

Bij Wolverine was de extended versie alleen beschikbaar op de 3D; daar waren een hoop niet-3D kijkers niet blij mee. Het is blijkbaar lastig om een definitieve ...
Lees meer >

socko  |  14-05-2016

Ik had gehoopt op een editie zoals The Wolverine of in ieder geval vergelijkbaar 3D bioscoop versie 2D bioscoop versie en extended versie met commentaar Bonus...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots