Pan

Totaalbeoordeling:

5.8
Blu-ray

Pan (Blu-ray)
Samenvatting

Peter (Levi Miller) wordt als baby door zijn moeder achtergelaten bij een weeshuis, dat onder leiding staat van de strenge Moeder Barnabas (Kathy Burke). 's Nachts worden kinderen van hun bed gelicht door piraat Blackbeard (Hugh Jackman) om in de elfenstof-mijnen van Neverland te werken. Daar ontmoet Peter de volwassen James Hook (Garrett Hedlund), ook een mijnwerker. Als Peter voor dief wordt uitgemaakt wacht hem de doodstraf, maar het wonder geschiedt dat hij het overleeft door te kunnen vliegen. Het gerucht gaat nu dat Peter de Uitverkorene is. Hij is diegene waar de inboorlingen van Neverland al jaren op wachten, om hen te bevrijden van Blackbeard. Peter gelooft er niet in dat hij de Uitverkorene is en zeker niet dat hij kan vliegen. Het enige dat hij wil is zijn moeder vinden.

Commentaar

Het verhaal van Peter Pan is wereldberoemd en je vraagt je af of je daar via een speelfilm nog een originele draai aan kunt geven. De Britse regisseur Joe Wright dacht van wel. Hij haalde nieuwe elementen uit de klassieke werken van J.M. Barrie, waarmee hij een eigentijdse avonturenfilm wilde maken. En dat is hem gelukt, al betekent dat niet direct dat het ook een goede film is. Wright heeft met Atonement en Pride and Prejudice aangetoond dat hij in staat is om een verhaal op een boeiende manier te vertellen, maar met Pan heeft hij zichzelf overgegeven aan het visuele CGI-geweld. Overdaad schaadt en wat vaker geldt is hier ook aan de orde; minder is meer. Dat begrip is men hier duidelijk uit het oog verloren. En dat geldt ook voor het verhaal. Het is rommelig en onoverzichtelijk. Het begint allemaal in de Tweede Wereldoorlog in Londen, maar wanneer Peter even later in Neverland arriveert zingt iedereen Nirvana's Smells Like Teen Spirit. Dichterlijke vrijheid is natuurlijk altijd mogelijk, maar je kunt ook te ver gaan. Ook de iets teveel voorkomende toevalligheden doen afbreuk aan het verhaal. Dat riekt naar gemakzucht van de schrijver. Toch zitten er zeker ook leuke elementen in Pan en de jonge Levi Miller is een ontdekking. Deze jongen scoorde met deze film zijn eerste hoofdrol, maar de verwachting is dat hij een grote carrière voor zicht heeft. Mits hij geen gekke dingen gaat doen. Het is leuk om Hugh Jackman eens in een rol van schurk te zien. Maar heel spectaculair is zijn inbreng niet. Het is veel geschreeuw en weinig wol. Ook de overige rollen zijn eendimensionaal en ronduit saai. Eigenlijk is alleen Peter interessant om te volgen. Het is een jongen die niet ouder wordt, maar in deze film is hij wel meer volwassen geworden. Dat doet niets af aan het feit dat deze film een grote teleurstelling is. Het idee om het verhaal van Peter Pan in een nieuwe versie te verfilmen is bewonderenswaardig, maar de uitvoering schiet behoorlijk tekort. Niet voor niets is Pan  een van de grootste flops van 2015 geworden. En met wat minder poeha zou het misschien nog best een aardige film zijn geweest, maar nu is het alleen interessant voor de fans van special effects. Die kijken hun ogen uit.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 111 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888209660

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Never Grow Up: The Legend of Pan
  • The Boy Who Would Be Pan
  • The Scoundrels of Neverland
  • Wondrous Realms

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Pan heeft op deze Blu-ray Disc-uitgave een 1080p, MPEG-AVC-gecodeerde transfer in het originele beeldformaat van 2.39:1. De film staat op een dubbellaags disc, die voor bijna 39GB is beschreven. De beeldtransfer van Pan spat van het scherm, dat mag gezegd worden. Het is een visueel spektakel waarbij je ogen tekort komt om alles te zien wat voorbij komt. Het beeld is contrastrijk met een degelijk zwartniveau en uitstekende detaillering. Wie de hoes bekijkt kan het vermoeden krijgen dat het er allemaal heel gladjes uitziet. En dat is ook zo, misschien zelfs wel iets te glad. Maar dat ligt niet aan de transfer, maar aan het opnameproces. Het mooiste aan deze beeldtransfer zijn echter de kleuren, die zijn weergaloos prachtig. Vooral in het kamp van de inboorlingen zijn de kleuren spectaculair. Ook de special effects zien er over het algemeen heel overtuigend uit. Behalve de scène waarbij James Hook en Tiger Lily bij zonsondergang op een klif staan. Dat ziet er te gemaakt uit. Maar over de gehele linie gezien is dit een visueel prachtige en mooi uitgevoerde beeldtransfer waar iedereen van zal genieten.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc van Pan bevat een Dolby Atmos-track die afgespeeld wordt als een Dolby TrueHD 7.1-track. Dat geldt zowel voor de Engelstalige als Franstalige geluidstrack. Daarnaast zijn er nog de Dolby Digital 5.1 Nederlands- en Vlaamstalige geluidstrack beschikbaar. Maar gezien de aard van de film zal deze niet zo heel vaak gebruikt gaan worden. Dit is namelijk geen film voor kleine kinderen, ondanks de leeftijdsaanduiding van 9 jaar en ouder. De film kwam overigens later dan gepland in de bioscoop, omdat de originele filmmuziek niet zou werken en Joe Wright iets anders wilde. John Powell heeft nu de muziek gemaakt en die past uitstekend bij de film. Dus zo op het oor een terechte keuze van Wright. Terug naar de Atmos/Dolby TrueHD 7.1-track. Dat klinkt namelijk heel gedefinieerd met een uitstekende spreiding van de kanalen. De film zit vol met spectaculaire geluidseffecten die prima geplaatst zijn in de eindmix. In al het geweld blijven de dialogen goed overeind en komen hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend, uit de centerspeaker. Het LFE-kanaal zorgt met een gedoseerd laag voor een zeer stevige punch waar nodig. Een heel fraaie geluidstrack, die daarom verdient de maximale score krijgt.

Extra's

De extra's op de Blu-ray Disc van Pan zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Audiocommentaar
Regisseur Joe Wright spreekt een audiocommentaar in. Hij vraagt zich in het begin af wie er eigenlijk naar zo'n commentaar luistert. Heel spraakzaam is Joe niet en er vallen soms lange stiltes. Maar waar nodig heeft hij zinnige informatie over het filmproces. Ook geeft hij veel persoonlijke details over waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt voor acteurs of scènes. Het audiocommentaar is niet voorzien van ondertiteling.

Never Grow Up: The Legend of Pan  (11 min)
Het verhaal van Peter Pan is al meer dan 100 jaar oud. Cast en crew geeft een eigen interpretatie van het verhaal, wat is echt en wat speelt zich in het hoofd van Peter af. Het tweede deel gaat over hoe het nieuwe verhaal overgebracht kon worden op beeld. Daarvoor waren grote sets nodig.

The Boy Who Would Be Pan (6 min)
Na een introductie over het karakter Peter Pan gaat regisseur Joe Wright in op de casting van Levi Miller als Peter. Zijn castingmensen hebben duizenden kinderen gezien voordat ze bij Levi uitkwamen.

The Scoundrels of Neverland (6 min)
In dit item wordt de aandacht gericht op Blackbeard en zijn mede-piraten. Hugh Jackman komt aan het woord en hij geniet duidelijk van het piraat zijn.

Wondrous Realms (5 min)
Een tour door Neverland, met de mijnen, het schip van Blackbeard, inboorlingen en het elfenrijk. Vooral bedoeld voor de wat jongere kijkers.

Conclusie

Peter wordt ontvoerd uit het weeshuis en komt terecht in Neverland, waar hij in de elfstofmijnen van Blackbeard moet werken. Hij vermoedt dat zijn moeder ook in Neverland is en probeert te ontsnappen. Pan is een nieuwe verfilming door Joe Wright van het beroemde verhaal rond Peter Pan, maar met een andere insteek dan gebruikelijk. Helaas laat de uitvoering te wensen over en geeft men zich teveel over aan het visuele spektakel dan aan een interessant verhaal. De Blu-ray Disc-uitgave zit qua beeld en geluid uitstekend in elkaar en bevat ook een aantal extra's. Ouders met jonge kinderen moeten de film eerst zelf even checken om te zien of de film wel voor hun kinderen geschikt is. De leeftijdsaanduiding van 9 jaar lijkt namelijk te laag.

Laatste reacties

Claudio Santulli  |  03-03-2016

Eindelijk (UK-versie) gezien en vond hem wel grappig. De 3D-conversie is echt heel goed gelukt. Dit is zo'n film waar je in een keer van denk, "kijk, dat is 3D"...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  26-02-2016

Heb de UK uitgave in 3D met Dolby True HD ATMOS in het engels bekeken, zeer vermakelijke film, snap de lage beoordelingen niet, een aanrader(y)
Lees meer >

Frank  |  24-02-2016

Vorige week de Engelse 3D Blu-ray ontvangen. Deze heeft een mooiere cover dan de Nederlandse. http://www.frank-vincent.nl/images/blu-ray/pan.jpg Ik heb me ook...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  24-02-2016

Wie is "die Franse flapdrol"? Denk dat Warner Bros Benelux niet meer bestaat, niet eens een antwoordje op een mail met de vraag waarom de franse taal op de 3D ...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  24-02-2016

Zo gauw ik hem heb gezien zal ik het even toelichten.
Lees meer >

rogue  |  24-02-2016

Ik ben helaas weer aangewezen op Nederlandse audio voor deze, dus ik wacht wel even tot hij wat goedkoper is. Iemand die wat over de 3D kan zeggen? Echt de moei...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  24-02-2016

Ja, dat was na mijn eerste kijkbeurt. Heb 'm daarna nog eens gekeken en vond 'm toch veel meer tegenvallen dan in eerste instantie gedacht. Heb ik wel vaker.. T...
Lees meer >

tmvde  |  24-02-2016

Wie is "die Franse flapdrol"? Ik denk dat ie Warner Frères ;-) bedoelt.
Lees meer >

Werner  |  24-02-2016

Wie is "die Franse flapdrol"?
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  24-02-2016

ik heb me hier ook prima mee vermaakt, de 3D afgezet wegens het magere geluid(DD+) en de 2D gekeken en geluisterd(Dolby True HD). Geef je op whatiwatch nou een ...
Lees meer >

peptalk  |  24-02-2016

Ja, dat was na mijn eerste kijkbeurt. Heb 'm daarna nog eens gekeken en vond 'm toch veel meer tegenvallen dan in eerste instantie gedacht. Heb ik wel vaker.. D...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  24-02-2016

ik heb me hier ook prima mee vermaakt, de 3D afgezet wegens het magere geluid(DD+) en de 2D gekeken en geluisterd(Dolby True HD). Geef je op whatiwatch nou een ...
Lees meer >

peptalk  |  24-02-2016

ik heb me hier ook prima mee vermaakt, de 3D afgezet wegens het magere geluid(DD+) en de 2D gekeken en geluisterd(Dolby True HD). Geef je op whatiwatch nou een ...
Lees meer >

WaymannDirector  |  24-02-2016

Heel toffe film. Snap de slechte reacties niet. Had hier graag een vervolg op gezien die de verhaallijn tussen Pan en Hook nog verder zou verkennen tot hoe we z...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
6.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.