Hunger Games: Mockingjay - Part 2, The

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Hunger Games: Mockingjay - Part 2, The (DVD)
Samenvatting

De oorlog in Panem bereikt het hoogtepunt. De strijd escaleert steeds meer en leidt tot de vernietiging van totale districten. Katnis Everdeen (Jeniffer Lawrence) is de leider van de rebellen. Zij moet een leger bijeenbrengen dat de almachtige president Snow (Donald Sutherland) kan verslaan. Daarbij zet ze alles op het spel. Niet alleen de wereld waarin ze leeft, maar ook lijf en leden van iedereen die haar lief is. Sommigen zullen al nooit meer zichzelf zijn. Zoals haar geliefde Peeta Mellark (Josh Hutcherson), die gevangen werd genomen door president Snow. Hij is daar gehersenspoeld, waardoor nu onduidelijk is aan wiens kant hij staat. De enige manier om snel een einde aan de strijd te maken is door president Snow om te brengen. Maar om dat te doen moeten Katnis en haar strijdgenoten zich een weg banen door de hoofdstad. Deze ligt bezaaid met mijnen en andere gevaren, die soms van binnenuit komen… Lukt het haar om dit ultieme doel te bereiken? En wie brengt het er levend van af?

Commentaar

In drie jaar tijd is The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (vanaf nu Mockingjay 2) alweer het vierde en laatste deel in de reeks. Het begon in 2012 nog relatief kleinschalig, maar is nu een waar epos geworden. Daarbij wordt in hoofdlijnen de boekenreeks van Suzanne Collins gevolgd, maar de schrijver en regisseur permitteren zichzelf ook de nodige artistieke vrijheid. Regisseur Francis Lawrence keert weer terug. Hij regisseerde eerder al deel 2 en 3. Menigeen zal signaleren dat er maar drie boeken zijn en toch vier films. Hiermee neemt de studio de nodige commerciële vrijheid. Twee delen brengen nu eenmaal meer op. De kijker kan zich namelijk niet aan de indruk onttrekken dat het creëren van een extra deel in de reeks voor het verhaal niet strikt noodzakelijk was. In onze recensie van het vorige deel is al te lezen dat er verrassend weinig actie te bespeuren was. Er werd de hoop uitgesproken dat dit in dit vierde deel anders zou zijn. Helaas is dit niet het geval. Er is wederom heel veel sprake van dialoog en karakterontwikkeling, waarbij actie duidelijk op de tweede rang komt. Als er dan actie is, dan is deze doorgaans wel spectaculair. Betreffende scènes worden echter zichtbaar gedomineerd door computereffecten en dat heeft zijn weerslag op het realisme. Een positieve uitzondering is een scène in donkere tunnels. Deze is oprecht spannend en goed gemaakt. Dialogen voeren dus de boventoon, maar zijn deze dan de moeite waard? Helaas niet echt. Het verhaal biedt legio mogelijkheden om behoorlijk diepgang op te zoeken, maar het blijft allemaal tamelijk aan de oppervlakte. Ook de kwaliteit van het acteerwerk is zeer wisselend van persoon tot persoon. Aan de kijker om te plaatsen die hier positief dan wel negatief in opvalt. De conclusie bij Mockingjay 2 is dan ook niet heel veel anders dan die bij het vorige deel. De fans krijgen wat ze verwachten en zeker niet teleurgesteld zijn. Voor ieder ander is dit een film die niet heel veel te bieden heeft.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2015
Speelduur: 132 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Belga Films
EAN: 5412370813015

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Panem on Display
  • The Hunger Games: A Photographic Journey
  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Hunger Games - Mockingjay Part 2 staat in een anamorf beeldformaat van 2.40:1 op deze DVD-uitgave. We zijn niet erg te spreken over het beeld van de Blu-ray Disc-uitgave en dan met name het verknipte 3D-beeld. Wie alleen in 2D kijkt en dan op de DVD wordt niet heel erg teleurgesteld. De kwaliteit is niet briljant, maar wel ruim voldoende. De scherpte is niet altijd optimaal en ook het zwartniveau is niet geweldig, maar de detaillering, kleurstelling en contrast zijn voldoende van kwaliteit om niet te storen. Een aantal scènes in een tunnel zijn erg donker en bijna uitsluitend verlicht door de zaklantaarns van onze helden. Daar is weinig onderscheidend beeld aanwezig. Maar het maakt de scène ook spannend, gezien het onderwerp ervan. Op een aantal momenten zijn lichte trillingen te zien in beeld. Dat lijkt op moiré, maar de plekken waarop het zich voordoet zijn wat vreemd voor dit artefact. Maar afgezien van de paar minpunten is de beeldtransfer op de DVD van behoorlijke kwaliteit.

Geluidskwaliteit

Op de DVD van The Hunger Games - Mockingjay Part 2 staan zowel Engelstalige als een Franstalige Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Het geluid weet zeker te imponeren op deze DVD-uitgave. Het bevat voldoende dynamiek waarbij in een aantal actiescènes het LFE-kanaal ook een danig woordje meespreekt. De spreiding tussen de voor- en achterkanalen is heel fraai en zorgt voor mooie beweging in het geluid. Dialogen zijn bijna altijd goed te volgen, al wordt er een paar keer op erge fluistertoon gesproken. Dan moeten de oren goed gespitst blijven om alles te verstaan. Maar voor de rest valt er op het geluid weinig aan te merken.

Extra's

En zijn twee DVD-uitgaves van The Hunger Games - Mockingjay Part 2. Een standaard 1-disc versie als ook een Special Edition 2-disc versie. De hier besproken versie betreft de 1-disc. De DVD heeft een menuscherm waarbij veel beelden uit de film voorbijkomen. De extra's zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Audiocommentaar
Dit commentaar is verzorgd door regisseur Francis Lawrence en producent Nina Jacobson. Er is geen ondertiteling bij beschikbaar.

Panem on Display: The Hunger Games: The Expedition (2 min.)
Deze extra heeft (per abuis?) geen Nederlandse ondertiteling maar alleen Franse. Het is een heel korte extra over een tentoonstelling met voorwerpen uit de films.

The Hunger Games: A Photographic Journey (10 min.)
We zien hier een hoop mooie plaatjes van achter de schermen, gemaakt door fotograaf Murray Close. Close komt zelf aan het woord en vertelt over zijn werk.

Trailers (7 min)
Vier promospots en trailers van The Hunger Games - Mockingjay Part 2

Conclusie

The Hunger Games - Mockingjay Part 2 is het vierde en laatste deel in de Hunger Games-reeks. Katnis Everdeen moet het opnemen tegen president Snow en daarbij komt alles wat ze kent en lief heeft in gevaar. Net als het derde deel is deze film langdradig en kent het weinig actie. Na anderhalf uur stort de film als een plumpudding in elkaar en sleept zich naar het einde toe. Voor de fans valt er wellicht nog genoeg te genieten, maar voor de andere kijker is dit een lange zit. De DVD-uitgave heeft een voldoende beeldkwaliteit. Het geluid is van hoog niveau. De hier besproken 1-disc-uitgave bevat slechts een paar extra's. Wie meer wil kan voor de Special Edition gaan, die bevat een 2e disc met alleen maar extra's.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots