Carol

Recensent:
Ludo Keeris
25-04-2016

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Carol (Blu-ray)
Samenvatting

Therese Belivet (Rooney Mara) leeft in de jaren ’50 in New York. Ze heeft een baantje in een warenhuis en moet ook doorwerken tijdens de kerst. Opeens verschijnt Carol Aird (Cate Blanchett) in de winkel. Therese is meteen gebiologeerd door haar en de eerste interesse lijkt te zijn gewekt. Carol laat haar handschoenen liggen in de winkel en Therese zorgt ervoor dat ze deze thuisbezorgd krijgt. Dit was voor Carol een goed excuus om haar op een lunch te trakteren. Dit is het begin van iets bijzonders dat opbloeit tussen de twee vrouwen. Therese krijgt voldoende aandacht van de mannen, maar ontdekt nu dat haar interesse misschien wel heel ergens anders ligt. Carol heeft al meer ervaring op dit gebied en heeft, mede daardoor, nu problemen in haar huwelijk. Homoseksualiteit wordt moeilijk geaccepteerd door de sociale omgeving en de maatschappij als geheel. Wanneer Carol hierdoor dreigt de voogdij over haar dochtertje kwijt te raken, worden de onderlinge relaties danig op de proef gesteld.

Commentaar

In 1952 schreef Patricia Highsmith - onder pseudoniem - de roman The Price of Salt, dat gaat over de aantrekkingskracht  en de daarop volgende onmogelijke liefdesaffaire tussen twee vrouwen van verschillende leeftijd uit New York. De film is Carol genoemd, naar een van de twee hoofdpersonen. Carol Aird is een vrouw van middelbare leeftijd, die een dochtertje heeft, maar inmiddels in scheiding ligt. Ze is een zelfstandige vrouw die zich maar moeilijk kan plooien naar de wensen van haar man. Therese is een jonge, intelligente en soms wat naïeve jonge vrouw van begin twintig. Ze ligt goed bij de jongens, maar haar grote liefde heeft ze nog niet gevonden. Ze voelt zich eenzaam, ondanks dat ze een vriendje heeft. Zelf is ze misschien nog wel het meest verbaasd dat ze verliefd wordt op een oudere vrouw. Ze wil er eigenlijk ook niet aan toegeven, maar de liefde is sterker dan de wil. Voor Therese is dit onbekend terrein en laat zich leiden door Carol. Maar ze raakt nooit de controle over zichzelf kwijt. Als Carol en Therese samen zijn bestaat de wereld om hun heen niet, maar als ze zonder elkaar zijn zitten ze in de greep van de mensen om hun heen. Regisseur Todd Haynes (Far From Heaven) bouwt het verhaal van Carol langzaam op, waarbij de karakers zorgvuldig worden uitgewerkt. Maar het is zeker geen trage film. Elke scène heeft een functie en is een verdere ontplooiing van het verhaal. Zowel Carol als Therese leidt een conventioneel leven, waarbij een lesbische relatie niet geaccepteerd zal worden. De film geeft echter geen oordeel over goed en kwaad. Men wijst niet met de vinger naar Carol of Therese, maar de wetten van toen hebben wel degelijk een invloed op hun leven. Zo zal Carol moeilijk de voogdij over haar dochtertje krijgen als bekend wordt dat ze een relatie met een vrouw heeft.
De film draait volledig om de twee vrouwen. De rest staat op de achtergrond en heeft uitsluitend een dienende rol voor het verhaal. Cate Blanchett, die de rol van Carol op briljante wijze vertolkt, was getroffen door de emotionele kracht van het verhaal en begreep hoe gewaagd het boek was voor de periode waarin het was geschreven. Vandaar ook dat schrijfster Patricia Highsmith dit boek onder een pseudoniem uitbracht. De jonge Therese wordt gespeeld door Rooney Mara. De band tussen beide karakters is sterk en vooral geloofwaardig. Hun strijd met hun eigen emoties wordt voortreffelijk tot uiting gebracht. Beide actrices kregen een Oscar-nominatie voor deze film en dat is zeker terecht. De film kreeg in totaal zes Oscar-nominaties (ook nog voor scenario, camerawerk en muziek), maar wist er geen te verzilveren.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Romantiek
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 118 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Homescreen
EAN: 871249483700

Extra's

  • Making Of
  • Behind the scenes
  • Trailer
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Carol heeft een HD-1080/24p-transfer in 1.85:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkellaags disc, die bijna geheel is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodec. Om de sfeer van de jaren '50 zo dicht mogelijk te benaderen is Carol geheel op 16mm-film opgenomen. Als je dat weet, dan begrijp je ook waar het wat ruwe, korrelige uiterlijk van de film vandaan komt. De korrel heeft z'n invloed op de scherpte en detaillering, maar dat hoort bij deze manier van filmen. De helderheid is een beetje aan de donkere kant, maar belangrijker is dat contrast, zwartniveau en schaduwdetail dik in orde zijn. Er zitten verder geen defecten in deze beeldtransfer. Dit is een zeer natuurgetrouwe weergave van de originele film, met de beperkingen die daarbij horen. Daarom is een ruim voldoende score ook goed te verdedigen.

Geluidskwaliteit

Naast een standaard Dolby Digital 5.1-audio track in de Franse taal en een Dolby Digital 2.0-track in de Engelse taal, heeft de Blu-ray Disc-uitgave van Carol ook een Engelstalige lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track. Dit is geen geluidstrack vol bombast of dynamiek, maar juist een zorgvuldig opgebouwde, gedetailleerde track. De kracht zit 'm in de details en subtiliteit. Dialogen worden altijd keurig via het middenkanaal weergegeven en worden ondersteund door mooie omgevingsgeluiden van de stad in de jaren '50, restaurants of het warenhuis waar Therese werkt. De film zit ook vol met diverse geluidseffecten. Deze effecten komen soms heel subtiel uit de achterste kanalen, zoals een wandklok of een tikkende verwarming. Alles is mooi geplaatst in het geluidsbeeld. De voor een Oscar genomineerde muziek van Carter Burwell is nergens opdringerig, maar altijd ondersteunend aan de film en het verhaal.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menu waar geluidsopties en de extra's te kiezen zijn. Deze extra's op deze uitgave zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Making of (14 min)
Het grootste deel van deze Making of gaat over het verhaal en de karakters. In de jaren '50 werd er heel anders tegen een lesbische relatie aangekeken dan nu. In het laatste deel komen ook de technische en creatieve onderdelen van het maken van de film aan bod, zij het heel beperkt.

Behind the Scenes (17 min)
Dit bevat alleen maar beelden van de set tijdens de opnames. Een aantal ervan kwamen we ook al in de Making of tegen. Geen gesprekken, geen uitleg, geen commentaar en ook geen ondertiteling.

Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer van de film.

Conclusie

In een warenhuis ontmoeten Therese en Carol elkaar. Ondanks dat het twee totaal verschillende personen zijn, met ieder een geheel andere achtergrond, voelen ze zich sterk tot elkaar aangetrokken. Maar een lesbische relatie wordt in de jaren '50 nauwelijks geaccepteerd. Carol is een sterke film over de moeilijkheden van een lesbische relatie in het midden van de vorige eeuw. Verliefd zijn is een ding, maar het kunnen uiten is een tweede. De film werd maar liefst genomineerd voor zes Oscars, maar won er geen. Het sterke acteren en het verhaal maken dit tot een indringende film. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een natuurgetrouwe beeld- en geluidskwaliteit. De extra's zijn vrij mager, maar de Making of geeft je wel een indruk van de achterliggende gedachte van het verhaal.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Homescreen.

Lees meer

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  31-12-2019

Indrukwekkende film en prachtig in beeld gebracht. Komt wat traag op gang, maar vervolgens werd ik echt gegrepen door het verhaal, de uitstekende acteerprestati...
Lees meer >

Bettina  |  26-04-2016

Ik vind het een prachtige film. Heb de uk uitgave. Zag te laat dar er ook een nederlandse uitgave werd uitgebracht.
Lees meer >

Werner  |  25-04-2016

Nu ik heb gelezen dat de technische kwaliteit aanvaardbaar is, staat 'ie op mijn watchlist.
Lees meer >

WaymannDirector  |  25-04-2016

Ik vroeg me al af of er een andere opname techniek aan te pas kwam bij deze film... Het beeld is inderdaad niet zo scherp de korrel is soms sterk aanwezig maar ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:3
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots