Botón de Nacár, El

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Samenvatting

Chili heeft de langste kustlijn ter wereld. Het land heeft al eeuwen een relatie met de zee en het water waar het uit bestaat, vooral het in het zuiden gelegen Patagonië. De relatie is in de loop der tijden veranderd en voor velen zelfs vervaagd. Verschillende stammen en mensen zijn ervan overtuigd dat water een geheugen heeft. Aan de hand van vondsten in het water, gesprekken met kunstenaars, politieke gevangen en afstammelingen van inheemse stammen wordt er een ook een stem aan gegeven.

Commentaar

Bevlogen documentaire- en filmmaker Patricio Guzmán heeft met El Botón de Nacár (vrij vertaald De Parelmoeren Knoop) een ongebruikelijke en zeer indringende film gemaakt over zijn geboorteland. Een deel van de film bestaat uit haast filosofische overpeinzingen over de cosmos (zie ook Guzmáns Nostalgia de la Luz) en diens relatie met de zee en de wereld waarbij er elegante/gestileerde beelden van water en de ruimte getoond worden. Hierin stelt Guzmán veel fascinerende vragen waar hij af en toe ook zelf geen antwoord op weet. Verschillende kunstenaars worden aan het woord gelaten over het onderwerp wat uitmondt tot intrigerende inzichten en kunstwerken. Aan de andere kant wordt er in El Botón de Nacár veel aandacht geschonken aan (vergeten delen van) de Chileense geschiedenis. Door archiefbeelden en interviews met nazaten/overlevenden wordt er een inzichtelijk beeld geschapen van de ontwikkelingen in Patagonië en de relatie van de inwoners met de zee. Dit reikt van de inheemse stammen, die zich voornamelijk over het water begaven, via de gruweldaden tegen hen omwille van de vooruitgang tot de martelkampen en afschuwelijke zeemansgraven voor tegenstanders van Pinochets dictatoriale regime.

Ondanks de twee vrij verschillende onderwerpen weet Guzmán ze vakkundig in elkaar te vlechten door zijn zeer heldere en bevlogen voice-over. Hierin spreekt hij vol passie en brengt hij vaak persoonlijke ervaringen in als introductie of verduidelijking. De parelmoeren knoop uit de titel dient als rode draad en neemt verschillende gedaantes aan. Guzmán slaagt er hierbuiten zeer succesvol in om kijkers niet alleen kennis en geschiedenis voor te schotelen, maar deze ook echt te laten voelen (zoals bijvoorbeeld Claude Lanzmann deed met Shoah). Zeer terecht is Guzmáns script dan ook bekroond met de Zilveren Beer voor beste scenario op het Berlijns Filmfestival. Voor sommigen kan El Botón de Nacár wat pretentieus overkomen, maar probeer hier als kijker doorheen te kijken. Lukt dit, dan kun je mateloos genieten van deze indringende documentaire.

Filmspecs

Regisseur

Patricio Guzmán

Acteurs

-
Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2016
Speelduur: 79 min
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Cineart
EAN: 5051083106825

Extra's

  • Trailer
  • Enquentos/Vier aanvullende getuigenissen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze DVD-uitgave wordt El Botón de Nacár gepresenteerd in een anamorf 1.78:1 beeldformaat. Er is sprake van een vrij hoge zwartwaarde en een hoog contrast. Er komen niet veel kleuren voor in de documentaire, maar wanneer ze er zijn, spatten ze van het scherm. De speciaal voor El Botón de Nacár gedraaide interviews ogen zeer helder en scherp, hoewel deze scherpte soms wat wegvalt. Verschillende beelden van de cosmos en de zee zijn zo gestileerd dat ze haast wel (deels) in de computer 'verbeterd' moeten zijn. Hierbuiten wordt er veel gebruik gemaakt van archiefbeelden (zowel foto's als bewegende beelden) die hier en daar door de tand des tijds zijn aangetast en daardoor wat wazig overkomen. Dit is gelukkig nergens storend. Naast lichte ruis en edge-enhancement zijn er geen artefacten te bespeuren. Concluderend is hier sprake van een vrij goede beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Op deze DVD-uitgave van El Botón de Nacár is er enkel een Spaanstalige Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) audiotrack aanwezig. De voice-over wordt via het middenkanaal gepresenteerd, maar heeft vaak overloop naar de surroundkanalen. Versterkt door Guzmáns diepe stem komt de voice-over hierdoor zeer indringend over. Op deze DVD-uitgave is sprake van vrij gelaagde geluidseffecten die via de surroundkanalen te horen zijn. Vooral de diversiteit van watergeluiden – in een deel van de documentaire stemmig ingeleidt door een van de kunstenaars – maakt indruk. De omgevingsgeluiden, tevens via de surroundkanalen te horen, staan wat zacht in de mix, maar doen daarbuiten hun werk. De vooral instrumentale begeleidende muziek draagt mooi bij aan de sfeer van El Botón de Nacár. Al met al een prima geluidskwaliteit.

Extra's

Na enkele promotionele trailers kom je als kijker in het geanimeerde hoofdmenu van El Botón de Nacár terecht. Hier is de film integraal of vanaf een van de negen hoofdstukken af te spelen en kun je als kijker de ondertiteling wijzigen of uitzetten. Op deze DVD-uitgave zijn verder twee extra's aanwezig.

Trailer (2 min)
De trailer geeft een goed beeld van de documentaire.

Enquentos (35 min)
Te vertalen als Ontmoetingen, op de achterkant van de DVD-hoes genoemd als Vier aanvullende getuigenissen. In ontmoetingen met een advocaat, overlevenden van een concentratiekamp in Patagonië, een antropoloog/archeoloog en een landbouwer wordt er verder ingegaan op de verschillende onderwerpen uit El Botón de Nacár, voornamelijk over de gruweldaden tijdens de Chileense dictatuur en het leven van de inheemse bevolking op het water. Een zeer interessante extra die voelt als een verlengstuk van de daadwerkelijk documentaire.

Conclusie

Chili heeft de langste kustlijn van de wereld en een eeuwenoude relatie met de zee. In El Botón de Nacár wordt getracht deze relatie inzichtelijk te maken en oude geschiedenis op een nieuwe generatie over te brengen. De documentaire combineert filosofische vragen zeer vakkundig met (letterlijke) menselijke verhalen wat een zeer indringend product oplevert. De beeldkwaliteit is iets wisselvallig, maar nergens storend. Qua geluid is er weinig te klagen. De extra's zijn helaas zeer gering, maar de aanwezige extra's zijn zeker de moeite waard. Voor iedereen met een passie voor geschiedenis, filosofie en goede documentaires is El Botón de Nacár een regelrechte aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots