Big Short, The

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Big Short, The (Blu-ray)
Samenvatting

Halverwege het eerste decennium van de 21e eeuw gaat het fantastisch in de bankenwereld. De ‘sky is the limit’ en er wordt verschrikkelijk veel geld verdiend, vooral op de hypotheekmarkt. Wat kan er fout gaan? Volgens Dr. Michael Burry (Christian Bale) is dat slechts een kwestie van tijd. Hij voorspelt dat binnen twee jaar de hele hypotheekmarkt ineen zal storten. Daar speculeert hij op door voor miljoenen dollars verzekeringen te nemen, waarbij alleen uitbetaald wordt als de hypotheken in waarde zijn gedaald. Alle banken nemen zijn geld graag aan, want niemand gelooft dat er iets fout kan gaan met de hypotheken. Burry wordt voor gek uitgemaakt, zelfs door zijn eigen investeerders. Maar Jared Vennett (Ryan Gosling) gelooft hem wel. Vennett hoorde dat Deutsche Bank voor veel geld verzekeringen aan Burry heeft verkocht. Vennett raadt het fondsbureau van Mark Baum (Steve Carell) aan om ook deze verzekeringen te kopen. Maar Baum is het geloof in de financiële wereld kwijtgeraakt en gelooft Vennett niet. Hij begint zijn eigen onderzoek naar de hele hypotheekmarkt en ontdekt al snel dat er veel, heel veel fout zit. En dan zijn er nog de amateurbeleggers Charlie (John Magaro) en Jamie (Finn Wittlock). Zij komen bij toeval achter het fenomeen van de hypotheekobligaties zoals Burry en Baum ze gekocht hebben. Om zeker van hun zaak te zijn huren ze financieel expert Ben Rickert (Brad Pitt) in. Die moet hen adviseren of ze wel of niet met deze hypotheekverzekeringen in zee moeten gaan. En dan is het afwachten totdat de hele zeepbel knalt. Want dan zijn ze stinkend rijk.

Commentaar

Er is al heel veel gezegd, geschreven en ook gefilmd over de bankencrisis die de wereld in 2008 in z'n greep kreeg. Qua film is Inside Job de meest aansprekende titel. Deze documentaire legt haarfijn uit hoe corrupt het financiële bankensysteem van de Verenigde Staten is. The Big Short gaat nog een stapje verder. Geen documentaire, maar een fictiefilm over een kleine groep mensen die deze hele crisis aan zagen komen. En de mensheid niet waarschuwden, maar voor eigen financiële gewin gingen. Financieel journalist Michael Lewis schreef hierover in 2010 het boek The Big Short: Inside the Doomsday Machine. Filmmaker Adam McKay was zo onder de indruk van dit boek dat hij het in een keer uitlas. McKay is bekend van de absurdistische komedies met Will Ferrell (Talladega Nights, Step Brothers, Anchorman), maar stapte van dit genre af om The Big Short te maken. McKay weet de pijnpunten van deze manier van handelen in hypotheken haarfijn uit de doeken te doen. Terwijl een paar mensen rijk denken te worden door te speculeren op de hypotheken, heeft de gewone burger geen idee wat hem boven het hoofd hangt. En niemand die hen er op wil wijzen. Slechts een enkeling beseft wat er staat te gebeuren, zoals Ben Rickert (een kleine, maar fraaie rol van Brad Pitt), maar ingrijpen doet niemand. McKay snapt dat het financieel jargon niet voor iedereen even begrijpelijk is. Maar daar weet hij, door metaforen uit het dagelijks leven te gebruiken slim op in te spelen. Of door, a la Frank Underwood in House of Cards, de hoofdpersonen zich rechtstreeks tot de kijker te laten richten. Beiden werken verhelderend, want het tempo van de film ligt enorm hoog en je kunt eigenlijk niets missen als men het heeft over deze, voor leken, zeer gecompliceerde financiële structuur.
Regisseur Adam McKay en cameraman Barry Ackroyd hebben de film een documentaire karakter mee willen geven. Dat wil zeggen dat het behoorlijk rommelig gedraaid is. Op zich valt hier wel iets voor te zeggen. Maar als je bij een documentaire dit soort camerawerk af zou leveren zou je ontslagen worden. Of op z'n minst zou het niet in de film gebruikt worden. Er zijn andere manieren dan onscherpe beelden of lelijke kaders om een film een documentaire-achtig gevoel mee te geven. Op een gegeven moment ga je je zelfs storen aan weer een onscherpe opname. Wel sterk aan de film is de montage, die terecht een Oscarnominatie in de wacht sleepte. Men kiest niet altijd voor het meest logische beeld, maar juist voor een opname die wat meer afstand houdt. En de sequenties waarbij getoond wordt dat het dagelijks leven voor de nietsvermoedende burger gewoon doorgaat, terwijl er een paar mensen speculeren op hun hypotheken, zijn erg sterk. Tel daarbij op dat er ook uitstekend geacteerd wordt, met name door Steve Carell en Ryan Gosling en je snapt dat je met een prima film van doen hebt. Een film die jaren na de actualiteit de vinger op de zere plek weet te leggen. Het geeft ook aan dat deze gebeurtenissen veel te ver gingen. Maar, zoals McKay op het eind van de film aangeeft, men heeft er waarschijnlijk niets van geleerd. De banken zijn al weer terug bij af en beginnen gewoon opnieuw.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 2015
Speelduur: 130 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X
 • Dolby Digital 2.0 - EAD
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Japans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 5053083068547

Extra's

 • In the Tranches: Casting
 • The Big Leap: Adam McKay
 • Unlikely Heroes: The Characters of The Big Short
 • The House of Cards: The Rise of the Fall
 • Getting Real: Recreating an Era
 • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Big Short heeft een HD-1080/24p-transfer in 2.40:1 beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, die voor bijna 47GB is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodec. Afgezien van het rommelige camerawerk (zie commentaar) is dit wel een hele mooie beeldtransfer naar Blu-ray Disc. De film is nog op 35mm-film opgenomen en dat geeft een mooi filmische uitstraling, met een lichte korrel die nooit overheersend aanwezig is. Scherpte, contrast en schaduwdetail zijn uitstekend. Ook het kleurgebruik is netjes, met soms felle, soms wat ingetogen kleurgebruik. Dit is een 'mannen-in-pakken'-film, waarbij iedereen in een blauwgetint pak rondloopt. Maar alles blijft afgetekend van elkaar te onderscheiden. Met de detaillering is dan ook weinig mis, net als met de rest van de beeldtransfer.

Geluidskwaliteit

Het aantal DTS:X releases op Blu-ray Disc is nog vrij beperkt. The Big Short is een van de eerste Blu-ray Disc-release in Nederland met DTS:X, ingebed in een DTS-HD Master Audio 7.1-track. Voor wie DTS:X kan afspelen wordt er extra hoogte toegevoegd aan het geluid. Wie dat niet kan (zoals ondergetekende) blijft er een indrukwekkende DTS-HD MA 7.1-track over. Een geluidstrack die zeer geraffineerd in elkaar steekt. Er wordt subtiel gebruik gemaakt van de beschikbare kanalen. De achterste kanalen zijn niet alleen bedoeld voor muziek en omgevingsgeluiden, maar ook voor mooi geplaatste geluidseffecten. Tot aan cynische lachjes aan toe! Het geluid is heel dynamisch van opzet, je zou het druk kunnen noemen. En binnen dat geweld blijven de dialogen behoorlijk goed overeind, al moet je je wel inspannen om alles goed te blijven volgen. En let ook goed op de gebruikte liedjes in de film. Ze zijn soms ver in de achtergrond geplaatst, maar ze zijn wel goed gekozen (Crazy van Seal of Milkshake van Kelis bijvoorbeeld). Wie films met een koptelefoon luistert komt bij deze Blu-ray Disc helemaal aan z'n trekken, want er is een DTS Headphone:X-track aanwezig. Dat geeft niet direct een surround-ervaring, maar klinkt wel heel open en ruimtelijk. En deze track is te beluisteren met elke gewone stereo-hoofdtelefoon.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een geanimeerd menu met submenu's voor de geluidsopties en de extra's. De extra's op deze uitgave zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

In the Tranches: Casting (16 min)
The Big Short bevat een flink aantal grote namen, zoals Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell en Christian Bale. Iedereen wilde graag meedoen, omdat men besefte dat dit een film zou worden die ergens over zou gaan, een stuk geschiedenis zou schrijven.

The Big Leap: Adam McKay (11½ min)
Regisseur Adam McKay is vooral bekend van komedies, maar wilde heel graag The Big Short maken, omdat hij het boek zo geweldig vond. McKay vertelt over zijn ideeën over de film en de producenten praten heel enthousiast over McKay. Iets te enthousiast soms. McKay legt ook uit waarom hij tot bepaalde keuzes is gekomen in de manier van het vertellen van het verhaal.

Unlikely Heroes: The Characters of The Big Short (11½ min)
Een overzicht en analyse van de karakters in The Big Short. Elke acteur kent het originele karakter vrij goed en sommigen hebben hun alter ego ontmoet.

The House of Cards: The Rise of the Fall (14 min)
Voor een leek zijn de financiële termen en jargon nauwelijks te volgen of te begrijpen. Men haalde financieel expert Adam Davidson naar de set om uitleg te geven over hoe de financiële markt in elkaar steekt. Dat doet hij ook in dit item. Ook regisseur Adam McKay is inmiddels goed op de hoogte en legt het allemaal uit.

Getting Real: Recreating an Era (11 min)
Een item over de opnametechniek. Cameraman Barry Ackroyd komt aan het woord en vertelt over zijn manier van opnemen. Hij gebruikt een observerende stijl. De acteurs zijn er in ieder geval heel blij mee.

Deleted Scenes (6½ min)
Vijf scènes die de film niet gehaald hebben.

Conclusie

Een aantal mensen uit de financiële wereld ziet de hypotheekcrisis aankomen en speculeren daar op. Ze sluiten verzekeringen af die veel geld uitbetalen als de hypotheken minder waard worden. Het is slechts wachten tot het moment daar is. The Big Short is een zeer interessante film die geraffineerd laat zien hoe men misbruik maakt van het instorten van de hypotheekmarkt. Het is dus geen film over het ontstaan van de financiële crisis, maar hoe mensen daar op anticiperen of niet. De Blu-ray Disc heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Dit is de eerste Nederlandse release met DTS:X en DTS Headphone:X. De extra's geven een beknopt beeld van hoe en met wat voor reden de film is gemaakt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paramount Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  08-06-2016

Atmos kan ik op de speler wel zien, dan staat er multi achter als ik op de audio button druk. Mijn spelers zijn zo slim niet;) Krijg met ATMOS niets anders t...
Lees meer >

peptalk  |  06-06-2016

Atmos kan ik op de speler wel zien, dan staat er multi achter als ik op de audio button druk.
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  05-06-2016

Via BDinfo en via de speler is niet te zien of er DTS X metadata in de DTS HD MA 7.1 track zit, in het menu van de disc staat bij beide titels duidelijk DTS X a...
Lees meer >

peptalk  |  05-06-2016

Via BDinfo en via de speler is niet te zien of er DTS X metadata in de DTS HD MA 7.1 track zit, in het menu van de disc staat bij beide titels duidelijk DTS X a...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  04-06-2016

Als ik het niet vergeet neem ik ze wel ff mee naar huis en zal ik eens kijken of ik wat in de speler of op de laptop kan zien. Zou iig kunnen kijken of de disc-...
Lees meer >

peptalk  |  04-06-2016

Als ik het niet vergeet neem ik ze wel ff mee naar huis en zal ik eens kijken of ik wat in de speler of op de laptop kan zien. Zou iig kunnen kijken of de disc-...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  04-06-2016

Volgens interne bronnen had Crimson Peak wel de melding op de hoes, maar stond de track niet op de disc zelf. Als jij kunt bevestigen dat de DTS:X-track ook op ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  04-06-2016

Kun je tevens je tekst aanpassen?... The Big Short was zeker niet de eerste film met DTS X en DTS X Headphone hier uitgebracht, ik weet niet 100% zeker of Cri...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  04-06-2016

Dank voor de review Ludo, zal hem wel aanschaffen, al was het alleen al om mijn verzameling weer uit te kunnen breiden met een film die ook DTS X heeft. Kun j...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Grof DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:4
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.