Helleveeg, De

Recensent:
Patrick van den Hul
04-08-2016

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Helleveeg, De (DVD)
Samenvatting

Tiny (Hannah Hoekstra) is geen makkelijke vrouw. Ze lijkt iedereen in haar leven van zich te vervreemden met haar negativiteit en grofgebektheid. De oorsprong daarvan ligt echter in een zeer nare gebeurtenis uit haar jeugd, maar daar mag thuis niet over gesproken worden. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat haar ouders (Anneke Blok en Gijs Scholten van Aschat) haar kort houden. Ze willen dat Tiny langer thuis blijft wonen en niet te snel gaat trouwen. Ook haar zus Hanny (Hadewych Minis) maakt zich zorgen. Tiny is echter ook een natuurlijke schoonheid met een soort betoverende charme. Moeiteloos windt ze alle mannen om haar vinger. Haar twaalf jaar jongere neefje Albert (Benja Bruijning) heeft ook een zwak voor haar. Naarmate Tiny opgroeit confronteert ze haar familie steeds meer met hun gezamenlijk verleden. Alle nare herinnering worden pijnlijk bloot gelegd en dit zet de verhoudingen danig op scherp. Hoe zal het voor hen allemaal aflopen?

Commentaar

Regisseur André van Duren werd naar eigen zeggen verliefd op het boek van A.F. Th. Van der Heijden en besloot om er een gelijknamige film van te maken. Hij schreef zelf de adaptatie van het filmscript. Hij verzamelde een behoorlijke cast om zich heen, met Hannah Hoekstra in de hoofdrol. Ze komt uit Rotterdam, maar meet zichzelf naadloos een Brabants accent aan. Ze is zeer geloofwaardig in haar rol en tilt de hele film eigenhandig naar een hoger plan. Een ander sterk punt van de film is de authenticiteit. Er is veel aandacht besteed aan het heel nauwkeurig neerzetten van het tijdsbeeld. Dit komt tot uiting in de locaties in en rondom Eindhoven, maar ook bijvoorbeeld in de kleding en de auto’s. Hierdoor geloof je echt dat je in een tijdmachine bent gestapt. Over een tijdmachine gesproken. Dezelfde cast blijft dezelfde personages spelen. Soms in de leeftijd van minderjarig tot bejaard. Ze worden bedolven onder een steeds grotere laag make-up om dit ouderdomseffect te bereiken. Je kunt je afvragen of dit niet teveel afleidt van het verhaal. Het lijkt in ieder geval na een bepaald punt niet meer realistisch. De Helleveeg zit bomvol met sterk acteerwerk. Een must-see voor mensen die daarvan houden en een masterclass voor bijvoorbeeld hen die de toneelschool volgen. Wel gaat het hier en daar wellicht wat over de top. Maar dat is ook een kwestie van smaak en past ook wel weer in de thematiek van het verhaal. De grootste makke aan deze productie is het narratief. Dat hangt een beetje als los zand aan elkaar. De film is keurig chronologisch, maar er worden steeds grote tijdsprongen gemaakt en deze worden niet uitgelegd. Hierdoor ben je als kijker steeds een beetje zoekende waar je nu staat in het verhaal en wat er allemaal in de tussentijd gebeurd is. Ook zit er niet altijd evenveel lijn in of verbinding tussen de gebeurtenissen. Dit maakt het moeilijk om echt de volle twee uur geboeid en betrokken bij het verhaal te blijven. Het eindresultaat is dus wat onevenwichtig. Er zijn genoeg sterke punten aan De Helleveeg op te sommen, maar daar staan ook een aantal zwakke punten tegenover. Voor liefhebbers van de wat zwaardere dramafilm is het echter zeker de moeite waard om deze film eens een kans te geven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie
Regio: 2
Jaar: 2016
Speelduur: 112 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Engels
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045247409

Extra's

  • Making of
  • Featurette
  • Première
  • Clips / teaser

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze transfer heeft een beeldverhouding van 2.35:1. Het is ons niet bekend of dit de originele beeldverhouding is, maar dit lijkt wel het geval te zijn. Het beeld is behoorlijk scherp en is daar ook consistent in. Dus ook onder moeilijkere lichtomstandigheden. Voor de kleuren is gekozen voor een heel natuurlijke stijl en dit wordt prima weergegeven. Verder valt er niet veel negatiefs te zeggen over deze beeldtransfer. Er zijn geen defecten en het ziet er allemaal keurig uit. 

Geluidskwaliteit

De audio bij De Helleveeg komt in de originele Nederlandse  taal in Dolby Digital 5.1 (448kb/s) formaat. Optioneel kan er Engelse ondertiteling worden aangezet. Er is geen Nederlandse ondertiteling inbegrepen, echter de Brabantse taal is hier slechts kwestie van accenten. Er is niet een zodanig dialect dat het voor de gemiddelde Nederlander niet verstaanbaar is. De track heeft gezien de inhoud van de film niet al teveel te doen. De film bestaat vrijwel geheel uit dialogen en deze zijn dus goed te verstaan. Er komt eigenlijk geen actie in de film voor. Wel is er natuurlijk sprake van omgevingsgeluiden en deze worden goed weergegeven. Daarbij wordt wel maar beperkt gebruik gemaakt van de achterste speakers. 

Extra's

Vanuit het statische hoofdmenu heb je de mogelijkheid om de extra’s te bekijken. Je kunt ze allemaal in één keer bekijken of los van elkaar. Vanuit het menu heb je de mogelijkheid om alle ondergenoemde extra’s achter elkaar te laten afspelen. Alle extra’s hebben Dolby Digital 2.0 audio (192 kb/s). Ze hebben geen ondertiteling, maar dit is voor onze markt ook niet echt nodig omdat ze Nederlandstalig zijn.

Making of (45 min.)
Deze making of bestaat eigenlijk uit drie delen die afzonderlijk zijn aan te klikken vanuit het menu. Ze zijn geproduceerd voor Omroep Brabant. Er wordt een breed scala aan onderwerpen behandeld van de casting tot het filmen op locatie en de sets. Dit wordt op een weinig flitsende, maar wel informatieve manier gebracht. Een leuke manier om meer verdieping te zoeken voor wie dat wil.

Featurette (3 min.)
De naamgeving is hier weinig beschrijvend en zet je wat op het verkeerde been. Het betreft een soort videoclip zonder gesproken tekst. Het is een montage van beelden van achter de schermen met muziek eronder.

Première (3 min.)
Een korte impressie van de premiere van de film op 21 maart 2016 in Pathé Tuschinski in Amsterdam.

Clips / teaser (3 min.)
Precies zoals de titel aangeeft: een verzameling van beelden uit de film.

Conclusie

Tiny is een mooie en verleidelijke, maar tegelijk ook venijnige en onberekenbare vrouw. Ze is zo gevormd door een nare gebeurtenis in haar jeugd. Maar daar mag in het gezin niet over gepraat worden. De Helleveeg is een rasechte dramafilm. Het acteerwerk van de cast, met hoofdrolspeelster Hannah Hoekstra voorop, is van hoog niveau. Het script is echter wel wat onevenwichtig en kan niet altijd je aandacht vasthouden. Deze DVD is prima verzorgd met een goede beeldkwaliteit en een geluidskwaliteit die ook prima voldoet. Daarnaast zijn er wat extra’s inbegrepen, waaronder een vrij uitgebreide, oorspronkelijk voor Omroep Brabant uitgezonden, making of.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  11-08-2016

Dat baseer ik op het feit dat er regelmatig recensies zijn van een film op DVD, waarvan hij ook op Blu-ray is, en dat dan gekozen word voor de DVD in plaats van...
Lees meer >

DVD Watcher  |  11-08-2016

Je opmerking "Gebeurd vaker dat alleen een DVD besproken wordt" klopt helemaal niet. Waar baseer je dat op? Dat baseer ik op het feit dat er regelmatig recensi...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  11-08-2016

Twee dingen: DVD is voor velen nog steeds niet achterhaald. Voor mensen op het forum misschien wel, maar lang niet voor iedereen die DVD.nl bezoekt. En we recen...
Lees meer >

DVD Watcher  |  11-08-2016

Een vraagje: ''Waarom recenseren jullie de DVD en niet de Blu-ray?''. Een DVD is zo achterhaald tegenwoordig. Gebeurd vaker dat alleen een DVD besproken word, e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.