Rokjesdag

Recensent:
Laurens van der Molen
18-08-2016

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Rokjesdag (DVD)
Samenvatting

Advocate Marijke (Lieke van Lexmond) heeft een succesvolle carrière, maar kan naar eigen zeggen geen man vinden die goed met haar succes om kan gaan. Ze blijft echter proberen en samen met haar beste vriendin Danielle (Birgit Schuurman) schrijft ze zich in voor een tappasworkshop voor singles. Dierenverzorger Edwin (Martijn Fischer) is ook één van de deelnemers. Hij droomt van een groot gezin, maar hij lijkt de liefde maar niet te kunnen vinden. Iris (Toprak Yalciner) is verloofd, maar weet niet zeker of ze wel de goede keuze maakt. Ook zij gaat naar de workshop, om nog één keer te flirten als vrijgezel. De organisatoren Bor (Loek Peters) en Alexandra (Carly Wijs) hebben ondertussen hun eigen problemen. Ze proberen al jaren kinderen te krijgen en onderzoeken nu adoptie. Alles komt samen tijdens de workshop en de vraag is wie aan het eind van de avond met wie naar huis gaat.

Commentaar

De film Rokjesdag is de nieuwste romantische komedie van regisseur Johan Nijenhuis, bekend van Costa en Verliefd op Ibiza. De film mag het dan wel goed in de bioscopen hebben gedaan, maar de kwaliteit is alles behalve goed. De titel van de film verwijst naar het fenomeen dat vrouwen massaal rokjes aantrekken op de eerste dag dat het echt mooi weer is. In de film wordt deze dag echter ook gebruikt als de start van het flirtseizoen. En we zien alle karakters op zoek gaan naar liefde. Nijenhuis wil helaas teveel karakters in de film stoppen. Hierdoor krijgt de kijker in plaats van een, maar liefst tien romantische komedies voorgeschoteld. Doordat alle tien de stellen echter zeer beperkt tijd krijgen, is eigenlijk geen enkel karakter echt goed uitgewerkt. Het zijn allemaal karikaturen van de bekende personages in romantische komedies. De meeste acteurs doen het prima, maar er zitten er een paar tussen die het niveau naar beneden halen. Met name Manuel Broekman haalt de kijker totaal uit de film. Verder zien we zo’n beetje heel bekend Nederland langskomen, zoals vaak in dit soort Nederlandse films het geval is. Hoewel Rokjesdag een grote groep personages volgt, is het karakter van Lieke van Lexmond aan te wijzen als hoofdpersonage. Ze krijgt net iets meer tijd en staat vooraan bij al het promotiemateriaal voor de film. Ze zet haar rol uitstekend neer en is, ondanks dat haar karakter erg plat is geschreven, leuk om naar te kijken. De boodschap van de film is een erg gemixte. Aan de ene kant probeert de film romantisch te zijn en de boodschap uit te dragen dat iedereen liefde verdient en nodig heeft. Aan de andere kant gaan karakters vreemd, laten twee vriendinnen zich uit elkaar drijven voor de aandacht van een man die ze niet eens kennen en zit er ook nog een personage in de film waar tussen neus en lippen door van blijkt dat ze in zichzelf snijdt. De film laat de kijker dan ook met een vreemd gevoel achter, iets wat over het algemeen niet het geval is bij een romantische komedie. Hoewel Rokjesdag wel een aantal leuke/interessante verhaallijnen bevat, zijn er teveel verhaallijnen van lage kwaliteit om de film te redden. Wat overblijft is dan ook een matige Nederlandse komedie, die we het beste maar snel weer kunnen vergeten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2016
Speelduur: 107 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.39:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Engels, Nederlands voor doven en slechthorenden
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045247133

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD-uitgave van Rokjesdag heeft een beeldverhouding van 2.39:1 en is in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op DVD gezet. Het beeld is van een goede kwaliteit en bevat geen zichtbare fouten. De scherpte van het beeld en het contrast zijn prima. Ook het zwartniveau is goed. De kleuren zijn mooi vol.  De film bevat veel mooie beelden van Amsterdam, die goed de zomerse sfeer weergeven die Rokjesdag op moet roepen. De film bevat optionele Engelse ondertiteling. Ook bevat de DVD-uitgave Nederlandse ondertiteling. Deze is duidelijk onder in beeld weergegeven.

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van Rokjesdag bevat een Dolby Digital 5.1 (448kb/s) track. Deze is van een goede kwaliteit. De dialogen zijn duidelijk te verstaan door de centerspeaker en waar nodig ook door de twee andere voorste speakers. De omgevingsgeluiden maken goed gebruik van de verschillende speakers, dit gaat echter nooit ten koste van de dialoog. De subwoofer wordt weinig gebruikt, eigenlijk alleen tijdens de muziek en tijdens het onweer in de film. De soundtrack van de film is deels instrumentaal en bestaat deels uit zomerhits. Deze nummers passen over het algemeen goed bij de sfeer die de regisseur op dat moment neer wil zetten.

Extra's

De DVD-uitgave van Rokjesdag begint met een aantal promotietrailers en komt vervolgens in een statisch menu, waarin kan worden gekozen voor de ondertiteling, een scène of om de film af te spelen. De DVD-uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

Het is de eerste warme dag van het jaar, rokjesdag, en het begin van het flirtseizoen. Bij een workshop tappas maken voor singles is iedereen op zoek naar liefde. De een is op zoek naar ware liefde en de ander voor iets ernaast, maar één ding is zeker: niemand wil aan het einde van de avond alleen naar huis. Rokjesdag is de nieuwste romantische komedie van regisseur Johan Nijenhuis en is een mozaïekvertelling die teveel karakters wil volgen in een te korte tijd. Hierdoor zijn de karakters niet goed uitgewerkt, het zijn karikaturen, en de meeste verhaallijnen zijn onlogisch en zwak. De paar leuke verhaallijnen die de film wel bevat, kunnen de film dan ook niet redden van de middelmaat. De DVD-uitgave zelf is prima, met een goede beeld- en geluidskwaliteit. De DVD-uitgave bevat geen extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots