Huntsman Winter's War, The

Recensent:
Ludo Keeris
05-09-2016

Totaalbeoordeling:

6.2
Blu-ray

Huntsman Winter's War, The (Blu-ray)
Samenvatting

Koningin Ravenna (Charlize Theron) regeert met ijzeren hand over haar rijk. Ze ontdekt dat haar jongere zus Freya (Emily Blunt) zwanger is van haar minnaar. Nadat het kind geboren is wordt het gedood door diezelfde minnaar, wat Freya in een diep verdriet stort. Freya vertrekt naar het noorden om haar eigen koninkrijk te stichten. Dat doet ze met jonge kinderen, die ze opleidt tot strijders, de Huntsmen. Ze heeft maar één belangrijke regel: het is verboden om van elkaar te houden. Twee jonge strijders, Eric (Chris Hemsworth) en Sara (Jessica Chastain) groeien op en worden heimelijk verliefd op elkaar. Als Freya dit ontdekt is ze ziedend en Eric ziet hoe Sara gedood wordt. Eric wordt voor dood in de rivier gegooid, maar weet te overleven. Zeven jaar later heeft Sneeuwwitje Ravenna verslagen en wil vrede brengen. Maar de door Sneeuwwitje van Ravenna buit gemaakte magische spiegel wordt gestolen en Eric wordt gevraagd deze op te sporen en terug te brengen naar Sneeuwwitje. Freya komt echter van de plannen te weten en besluit ook op zoek te gaan naar de magische spiegel. Deze zou haar macht nog groter maken. Het wordt een race tegen de klok voor Eric om de spiegel als eerste te vinden. Hij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek.

Commentaar

De fantasyfilm Snow White and the Huntsman uit 2012 was een groot succes met een totale omzet van bijna US$400 miljoen. Vrijwel direct werd aangekondigd dat er een vervolg zou komen met wederom Chris Hemsworth als Huntsman Eric en Kristen Stewart als Sneeuwwitje onder de regie van Rupert Sanders, die ook verantwoordelijk was voor het eerste deel. In de jaren daarna werden de plannen enigszins bijgesteld en Sanders verdween na zijn overspel met Stewart van het toneel. Uiteindelijk werd het met The Huntsman Winter's War niet zozeer een vervolg, maar een prequel met een sequel. Op de regisseursstoel zit nu Cedric Nicolas-Troyan, een man afkomstig vanuit de visuele effecten en dit is zijn speelfilmdebuut als regisseur. De film begint met het verhaal voorafgaande aan Snow White and the Huntsman, waarna men na een half uur zeven jaar overslaat en naar het vervolg van het eerste deel gaat. Van de originele cast bleef met Chris Hemsworth en Charlize Theron maar uiterst weinig over. Ook is Nick Frost als een van de dwergen weer present. De rest is nieuw, met als voornaamste gezichten Jessica Chastain (Hunstman Sara) en Emily Blunt (IJskoningin Freya). Sneeuwwitje zelf is in geen velden of wegen te bekennen. Wie de eerste film Snow White and the Huntsman niet gezien heeft kan gerust instappen, want na een korte introductie via een voice-over door Liam Neeson is er nauwelijks nog enige referentie naar de eerste film. Die eerste film was nog redelijk onderhoudend, maar daar is bij The Huntsman Winter's War maar weinig meer van over. Het verhaal stelt eigenlijk niet zoveel voor en het aantal actiescènes is gering en dan ook nog vrij matig van uitvoering. De meeste tijd wordt gestoken in het continue gekibbel tussen Eric en Sara. En omdat dit telkens met een sarcastische of cynische ondertoon gebeurt, wordt de spanning volledig uit de film gehaald. In een film waarbij de boodschap zou moeten zijn dat liefde alles overwint is het maar lastig te begrijpen dat deze twee tortelduifjes zo moeilijk tegen elkaar doen. Het komische talent van Chris Hemsworth is al niet om over naar huis te schrijven, maar hier maakt hij er een potje van. Als stoere actieheld is het een topper (zie ook zijn vertolkingen in Thor), maar van komedie moet hij ver weg blijven. De kostuums zijn prachtig en ook de decors mogen er wezen. Het einde wordt weer enigszins om zeep geholpen door de overdadige CGI en zo blijft er van The Huntsman Winter's War maar weinig over om echt van te genieten. Als sprookjes- of avonturenfilm is het allemaal veel te beperkt wat we voorgeschoteld krijgen. Daar kan de Extended Edition (120 min), die ook op de Blu-ray aanwezig is, niet veel meer aan doen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: A, B, C
Jaar: 2016
Speelduur: 113 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS:X
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • DTS 2.0 - Engels
  • DTS 5.1 - Hindi
  • DTS-HD HR 7.1 Frans
  • DTS-HD HR 7.1 Spaans
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083068608

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Gag Reel
  • Making of
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Huntsman Winter’s War heeft een HD-1080/24p-transfer in 2.39:1 beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, die zo goed als volledig is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodec. Het beeld ziet er erg strak en gedetailleerd uit. Elk detail in kleding, gezichten of wapentuig is uitstekend zichtbaar. Ook de donkere scènes die bijna alleen maar belicht zijn met kaarslicht zien er nog sterk uit. Contrasten zijn hoog, maar goed en de zwartwaardes zijn uitstekend. Het kleurgebruik in het koninkrijk van ijskoningin Freya is minimaal. De tinten zijn erg kil en koud, wat dus uitstekend bij de sfeer van de scènes past. Overige scènes zijn kleurrijk, maar nooit overdreven verzadigd. Ondanks dat de film digitaal is opgenomen ziet het er toch erg filmisch uit. Een heel sterke beeldtransfer dus, die een hoge score verdient.

Geluidskwaliteit

Nog steeds zijn er niet zo heel veel DTS:X releases op Blu-ray Disc in Nederland. Maar The Huntsman Winter’s War is er weer een. Het DTS:X-signaal is ingebed in een DTS-HD Master Audio 7.1-track. Voor wie DTS:X niet kan afspelen blijft er toch nog een indrukwekkende audiotrack over. Het is een heel gedetailleerde en open geluidstrack, met veel mooie omgevingsgeluiden vanuit alle richtingen, ook de surround- en zijkanalen. Tijdens de spaarzame actiescènes is er duidelijk meer dynamiek aanwezig in het geluid, waarbij ook het LFE-kanaal meer gebruikt wordt. Dialogen blijven in deze scènes goed overeind en prima te volgen, al komt het Schotse accent van Chris Hemsworth en Jessica Chastain nogal gemaakt over. Wie films met een koptelefoon luistert komt bij deze Blu-ray Disc helemaal aan z'n trekken, want er is een DTS Headphone:X-track aanwezig. Dat geeft niet direct een surroundervaring, maar klinkt wel heel open en ruimtelijk. En deze track is te beluisteren met elke gewone stereo hoofdtelefoon.

Extra's

De Blu-ray Disc begint met een aantal promotietrailers, welke via de afstandsbediening makkelijk te skippen zijn. Het statische menu behelst de instellingen en een link naar de extra's. Deze zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Audiocommentaar
Regisseur Cedric Nicolas-Troyan spreekt hier het commentaar in. Het is duidelijk dat zijn achtergrond bij de visuele effecten ligt, want hij gaat bij bijna elke scène op in het aantal CGI dat gebruikt wordt. Ook spreekt hij veelvuldig over de manier waarop de dwergen gefilmd zijn. Bij beschrijft heel erg hoe de scène die je ziet is opgenomen. Dat is bij vlagen interessant, bij vlagen valt Nicolas-Troyan teveel in herhaling. Het commentaar is niet Nederlands ondertiteld, maar er is wel Engelse ondertiteling beschikbaar.

Deleted Scenes (9 min)
Vier scènes die niet in de film terecht zijn gekomen. De eerste drie hebben een kort stukje van een bestaande scène aan het begin of eind, zodat je weet waar ze in de film bedoeld waren. Eventueel is commentaar van regisseur Cedric Nicolas-Troyan beschikbaar.

Gag Reel (10 min)
De bekende versprekingen en grapjes op de set. Voor de verandering begint het deze keer met een collage van overkomende vliegtuigen, waardoor de acteurs vaak moeten stoppen met spelen.

Winter's Vistas (37 min)
Dit is een making of, onderverdeeld in vijf delen: Two Queens and Two Warriors, Meet the Dwarfs, Magic All Around, Dressed to Kill en Love Conquers All. Elk deel gaat in op een specifiek deel van de film, zoals casting, de visuele effecten, de kostuums of de ontspannen sfeer op de set.

Extended Version (120 min)
Naast de bioscoopversie is ook de verlengde versie van de film beschikbaar. Deze duurt zo'n 7 minuten langer.

Conclusie

The jonge Huntsman Eric en Sara groeien op bij ijskoningin Freya, totdat Sara op latere leeftijd gedood en Eric verbannen wordt. Na zeven jaar, na de dood van Ravenna, wordt Eric gevraagd de van Sneeuwwitje gestolen magische spiegel op te sporen voordat deze in handen valt van Freya. The Huntsman Winter's War begint als prequel van Snow White and the Huntsman, maar gaat na een half uur verder als sequel van dezelfde film. Helaas is het eindresultaat niet bevredigend en is vooral het constante kibbelen tussen Eric en Sara een storende factor. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en een redelijk pakket aan extra's. Voor wie niet genoeg kan krijgen van de film is zowel de bioscoop- als verlengde versie van de film beschikbaar op de BD.

Laatste reacties

scorpius  |  05-09-2016

Ach het is geen slechte film... beetje overbodig vervolg/prequel. Maar voor een keertje kijken zeker niet onaardig.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.