Confessioni, Le

Recensent:
Vincent Vernel
25-10-2016

Totaalbeoordeling:

6.5
Bioscoop

Confessioni, Le (Bioscoop)
Samenvatting

Op een G8-conferentie is buiten alle ministers van Financiën ook de Italiaanse monnik Roberto Salus (Toni Servillo) aanwezig. Niemand lijkt echt te weten waarom hij op de G8-top is, inclusief Salus zelf. Maar de voorzitter van het IMF Daniel Roché (Daniel Auteuil) heeft hem persoonlijk uitgenodigd. Midden in de nacht vraagt Roché naar de monnik. Hij wil dat de biecht wordt afgenomen, iets waar Salus na enige aarzeling mee instemt. Slechts enkele uren later wordt de belangrijke econoom dood aangetroffen. Iedereen maakt zich grote zorgen over wat er tijdens de biecht gezegd is en de druk om met antwoorden de komen wordt steeds groter.

Commentaar

Sinds de grote economische crisis van 2008 zijn er verschillende films/documentaires die de misstanden ervan en de frustratie erover in kaart hebben willen brengen, waaronder Inside Job en The Big Short. Van de hand van schrijver/regisseur Roberto Andò is er nu een Italiaanse kijk op deze wereldwijde catastrofe in de vorm van Le Confessioni (de bekentenissen).

Waarbij de eerder genoemde producties een vrij directe stijl hebben, is Le Confessioni zeer abstract en gestileerd waarbij Andò van alles aandraagt, maar niets krijgt afdoende ruimte om te ontwikkelen of een belangrijke rol te kunnen spelen. Waar de film een politieke thriller of een echte aanklacht had kunnen zijn, blijft alles vrij mat zonder een duidelijke focus. Veel van de elementen (de rijke man die de code tot zijn geheime bankrekeningen is vergeten) spreken erg aan maar helaas vormen ze nergens een geheel. Andò stopt zoveel in de film dat het onduidelijk is wat hij uiteindelijk wil zeggen. In sommige delen is het gissen wat het nut of doel van een scène is, terwijl andere scènes, vooral wanneer IMF-voorzitter Roché in gesprek is met Salus, juist zeer direct zijn. De symboliek in Le Confessioni spreekt zeer aan (de hond lijkt symbool te staan voor de 'gewone burgers' en de vrouw op het videoscherm lijkt een voorstelling te zijn van de 'echte machthebbers') en is dankzij de subtiliteit ervan een van de pluspunten van de film.

Le Confessioni schittert met enkele van de beste Europese acteurs die allemaal hun beste beentje voor zetten. Toni Servillo zet een zeer enigmatische rol neer, maar weet kijkers helaas nergens te raken. De overige acteurs krijgen een stuk minder te doen waardoor ze helaas ook minder indruk maken, hoewel actrices Marie-Josée Crose en Connie Nielsen weten te stralen in de scènes waar ze een prominente rol spelen. Zoals te verwachten oogt Le Confessioni prachtig en is de enscenering om van te smullen. Vooral de scène waarin verschillende ministers elkaar treffen in het zwembad is subtiel maar extreem effectief.

Filmspecs

Conclusie

Le Confessioni is een prachtige uitziende, goed geacteerde film met een verhaal wat helaas weinig tempo en focus kent. De thema's van en de symboliek in Le Confessioni zijn zeer intrigerend – bij vlagen zelfs inspirerend – waardoor de film genoeg kijkers zal interesseren, maar de impact is een stuk minder dan had kunnen zijn met een gestroomlijnder verhaal. Voor de liefhebbers van Italiaanse cinema en (licht) politieke films wellicht leuk genoeg om te bekijken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.