Ice Age 5: Collision Course


Ice Age 5: Collision Course (Blu-ray)
Samenvatting

De sabeltandeekhoorn Scrat is nog steeds naarstig op jacht naar het ongrijpbare eikeltje. Hij is inmiddels in de ruimte terechtgekomen. Op zijn queeste veroorzaakt Scrat en passant een herschikking van de planeten en lanceert daardoor ook een meteorietenregen de ruimte in, richting Aarde. Op deze planeet heeft Peaches, de dochter van mammoet Manny en zijn vrouw Ellie, een vriendje; Julian. Het is niet de meest snuggere mammoet, maar het besluit van Peaches en Julian staat vast; ze gaan trouwen. Maar het onheil dient zich aan. Want wezel Buck is terug uit de krochten der Aarde en heeft op een oude totempaal ontdekt dat er een meteoriet richting de planeet snelt. Met totale vernietiging als gevolg. Er is maar één manier om de wereld te redden en dat is de meteoriet van richting te laten veranderen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Manny en zijn gevolg trekken naar een bijzondere plaats, waar zij de oplossing voor deze zich aandienende catastrofe hopen te vinden.

Commentaar

De succesvolle animatiereeks Ice Age is inmiddels alweer toe aan deel vijf. Het eerste deel was baanbrekend, alles wat daarna kwam werd steeds minder van kwaliteit. Maar slecht zijn de films geen van alle. Ook dit nieuwste deel niet, al is het wel de minste uit de serie. Het wordt lastig om nieuwe ideeën in te passen in een bestaande, bijna vastgeroeste, formule. Toch is men daarin geslaagd, maar eigenlijk alleen in het begin van de film. De eekhoorn Scrat heeft namelijk de vlucht naar de ruimte genomen in zijn eindeloze jacht naar de eikel. En alle theorieën over het ontstaan van het heelal en de schikking der planeten kunnen overboord worden gezet, want deze film maakt duidelijk dat Scrat hiervoor verantwoordelijk is geweest. Na een aantrekkelijk begin verplaatst het verhaal zich naar de Aarde. Alhoewel, verhaal. Het duurt erg lang voordat dit een beetje op gang wil komen. De meeste tijd wordt besteed aan de familieperikelen rond mammoet Manny en de verliefdheid van luiaard Sid. Best aardig allemaal, maar daarmee breng je niet echt een verhaal op gang. Pas wanneer de oude bekende wezel Buck zich uit de diepten der Aarde naar de oppervlakte heeft gewerkt komt de vaart er in. Natuurlijk ontbreken de slechteriken niet en deze keer betreft dat prehistorische dino-vogels. Zij willen de Aarde wel graag vernietigd zien, omdat ze denken dat alleen datgene wat zich op de bodem bevindt zal verdwijnen. En dat zij dan als vogels in de lucht het zullen overleven. Een beetje vergezocht allemaal en dat geldt ook voor de rest van de film. De ideeën van de makers lijken op te zijn en de fantasie slaat daardoor een beetje op hol. Gelukkig valt er toch nog regelmatig wat te lachen, maar niet elk karakter is even geslaagd. De door yoga geobsedeerde Shangri Llama is erg flauw en de buidelratjes Crash en Eddie beginnen zelfs irritant te worden. En vooral overbodig. Sid begint ook last van metaalmoeheid te krijgen. Het wordt steeds lastiger om hem grappig te blijven vinden. We moeten het toch van de oude rotten Manny, Ellie en de one-liners van sabeltandtijger Diego hebben. En natuurlijk Scrat. Die trekt de film toch weer naar een iets hoger plan, waardoor er onder de streep zelfs nog een krappe voldoende overblijft.

Filmspecs

Regisseur

Mike Thurmeier

Acteurs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Familie
Regio: B
Jaar: 2016
Speelduur: 95 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Nederlands
 • DTS 5.1 - Catalaans
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626054207

Extra's

 • Ice Age: het verhaal tot nu toe
 • Scrat: in de ruimte
 • Scra-tasia Scrat’s solo-avonturen
 • Raadsels van de Scratazone
 • Horoscoop van het dierenrijk
 • The Science of It All: deGrasse Tyson de ontmaskeraar
 • meezingen
 • Galerij
 • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Ice Age 5: Collision Course heeft een beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p-resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit twee 50 GB dubbellaagse disks.

2D
De beeldkwaliteit van animatietitels is altijd al goed geweest, maar verbetert zeker ook met de tijd. Zo is dit nieuwste deel van Ice Age een wereld van verschil met het allereerste deel uit de reeks. Alle kinderziektes zijn er nu echt wel uit. We krijgen een heel strak en haarscherp beeld voorgeschoteld. De hoeveelheid detail in het beeld is indrukwekkend te noemen. Daarbij maken de lichtomstandigheden niet uit. Alles komt immers uit de computer. Ook de kleuren en het contrast zijn heel levendig. Er zijn geen defecten in wat voor vorm dan ook. Dit maakt het beeld prachtig om te zien.

3D
Als je ervoor kiest om de 3D-uitgave aan te schaffen, dan zijn er twee disks aanwezig. De 3D-versie staat daarbij op een aparte disk. Al vanaf de allereerste scène wordt duidelijk dat Ice Age 5: Collision Course vanaf het begin is gemaakt met 3D in gedachten. De effecten zijn zeer duidelijk aanwezig, maar passen tegelijkertijd wel in de film. Ze komen niet over als een los erbij bedacht trucje. Hierdoor voegt het 3D echt iets toe aan de kijkervaring. Wel is het zo dat in donkere scènes de kwaliteit iets minder wordt, doordat er minder contrast is tussen voorgrond en achtergrond. Er is minder te zien in de achtergrond. Zowel de 2D als de 3D beeldkwaliteit op deze uitgave zijn zeer de moeite waard.

Geluidskwaliteit

Ice Age 5: Collision Course wordt op beide disks ondersteund door een Dolby Digital 7.1-track (24-bit/48kHz). De film biedt meer dan genoeg kansen voor het geluid om een belangrijke rol te spelen. En van deze mogelijkheden wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt. In het geluid zijn ruimtelijke effecten zeer aanwezig en ook de subwoofer wordt goed ingezet. De ene scène leent zich hier nog wat meer voor dan de andere, maar het geluid is in ieder geval consistent de moeite waard. Dialogen blijven daarbij altijd een voldoende rol in het geluid houden en zijn goed verstaanbaar. Er zijn geen defecten te bespeuren.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn er een aantal extra’s te bekijken. Deze zijn allemaal in HD. Ze zijn voorzien van Dolby Digital 2.0 audio (224 kb/s). Alle extra’s zijn zelfs Nederlands ingesproken. Dit zien we niet zo vaak en is leuk voor de doelgroep van (jongere) kinderen.

Ice Age: het verhaal tot nu toe (13 min.)
Een leuke extra om nog eens terug te blikken op het verhaal van de vorige delen.

Scrat: in de ruimte (15 min.)
Deze extra voegt niet zoveel toe. Het is namelijk feitelijk gewoon een weergave van de eerste scène uit de film.

Scra-tasia Scrat’s solo-avonturen (4 min.)
We krijgen hier een korte samenvatting van alle avonturen van Scrat tot nu toe.

Raadsels van de Scratazone (5 min.)
Een grappige parodie op TV-shows.

Horoscoop van het dierenrijk (5 min.)
Nog een grappig bedoelde nep-documentaire over sterrenbeelden en dieren.

The Science of It All: deGrasse Tyson de ontmaskeraar (10 min.)
We krijgen hier een uitleg over alle zaken uit de film die (nét?) niet helemaal kloppen met het werkelijke verloop van de historie.

Meezingen (2 min.)
Je kunt hier meezingen met een van de personages die aan het jodelen is.

Galerij
Je kunt hier afbeeldingen van de film bekijken. Daarbij kun je kiezen uit automatisch weergeven of handmatig navigeren.

Bioscooptrailer (2 min.)
Trailer van de hoofdfilm.

Conclusie

Scrat heeft per ongeluk de nodige ellende veroorzaakt, waardoor nu de wereld in gevaar is. Manny en zijn vrienden vertrekken nu voor een lange reis in een poging de wereld te redden van de ondergang. Dit nieuwe deel in de reeks is weer mooi gemaakt en er valt gelukkig nog regelmatig wat te lachen, maar elke vorm van originaliteit ontbreekt inmiddels. De BD-uitgave is een prima aanschaf dankzij de uitstekende beeldkwaliteit in zowel 2D als 3D en daarnaast ook prima geluid. De extra’s lijken in aantal heel wat, maar duren kort en hebben weinig inhoud. Wel is het leuk dat ze Nederlands zijn ingesproken, zo zijn ze ook interessant voor de kleintjes. Al met al een prima uitgave, vooral gericht op de doelgroep 'kinderen en families'. 

Laatste reacties

WaymannDirector  |  21-11-2016

Hoe bedoel je dat? De Nederlandse uitgave met 3D is gewoon verkrijgbaar. Of bedoel je iets anders? Ik denk dat hij bedoeld dat in de toekomst 3D releases onzek...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  21-11-2016

Ook nog maar zien in de praktijk of de 3D release wordt aangeboden. Hoe bedoel je dat? De Nederlandse uitgave met 3D is gewoon verkrijgbaar. Of bedoel je iets a...
Lees meer >

pietdvd  |  21-11-2016

Kon het nog erger dan de slipcover weg laten bij de 3D versie, blijkbaar wel. Extra's in het Nederlands, of zijn ze ook beschikbaar in het Engels met nl subs ? ...
Lees meer >

WaymannDirector  |  21-11-2016

Heb altijd genoten van de vorige 4 films maar deze was echt vreselijk. Inspiratie voor Scrat is duidelijk op, (alsook voor de rest van de personages.) Nadat elk...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.