Red Turtle, The

Totaalbeoordeling:

9
Blu-ray

Samenvatting

Een man spoelt na een schipbreuk aan op een klein onbewoond eiland. Hij weet te overleven door het eten van kokosnoten en zijn gezelschap bestaat uit een paar krabbetjes. De man is vastbesloten om het eiland te verlaten en bouwt een vlot van boomstammen. Hij is nog maar amper met zijn vlot op zee als door mysterieuze omstandigheden zijn vlot wordt geramd. Terug op het eiland begint hij met de bouw van een nieuw vlot in weer een poging het eiland te verlaten. Voor het goed en wel zover af is heeft hij een ontmoeting met een bijzondere, rode schildpad. Deze schildpad zal het leven van de man volledig veranderen.

Commentaar

De Nederlander Michael Dudok de Wit is een in Londen woonachtige animator die reclamefilms regisseert, kinderboeken illustreert en animatiefilms maakt. Hij werd in 2001 beroemd door zijn Oscarwinnende korte animatiefilm Father and Daughter. Naar aanleiding van deze prijswinnende film werd Dudok de Wit in 2006 benaderd door de beroemde Japanse Studio Ghibli. Zij wilden graag Father and Daughter uitbrengen in Japan, maar vroegen hem ook of hij voor hen een lange animatiefilm wilde maken. Dudok de Wit twijfelde, maar na diverse toezeggingen van Studio Ghibli begon hij aan het scenario, waarvan hij alleen wist dat het over een man op een onbewoond eiland zou moeten gaan. Uiteindelijk werd dat, na jaren noeste arbeid, de film The Red Turtle (De Rode Schildpad). Een film over verlangen, een thema dat ook in zijn korte film Father and Daughter belangrijk was. Het verlangen van de man om het eiland te verlaten is alomvattend. Ondanks de beperkte middelen is dat het enige wat hij wil. Door de bijzondere ontmoeting met een rode schildpad verandert dat, maar het verlangen blijft. Alleen nu naar iets anders.  
De animaties voelen vertrouwd aan, ondanks dat ze afwijken van het bekende Studio Ghibli-repertoire. Michael Dudok de Wit heeft een eigen stijl en die heeft hij ook deze film weten te handhaven. Bijna klassiek en niet altijd even gedetailleerd als de moderne animatiefilms van Pixar of Disney. Maar wel heel verfijnd en sfeervol en de nuanceverschillen zijn treffend gemaakt. The Red Turtle is een film zonder dialogen. Maar deze film laat zien dat je ook zonder het gebruik van dialogen een heel mooi en ontroerend verhaal kunt vertellen. Want hoe mooi de animaties ook mogen zijn, het verhaal is wat in deze film de meeste aandacht trekt. De aangespoelde man wil het eiland dolgraag verlaten, maar ondertussen gaat hij als vanzelf mee in het langzame ritme van het eiland. De tijd verstrijkt, maar eigenlijk bestaat de tijd niet op het eiland. De dagen zijn hetzelfde. Alleen een incidentele regenbui breekt het ritme van alledag. Totdat de rode schildpad ten tonele verschijnt. Vooral het mystieke aspect in het verhaal, vormgegeven door deze rode schildpad, maakt het tot een bijzonder aangename en inspirerende film. In welke desperate situatie je jezelf ook bevindt, ooit komt er een moment dat het leven verandert, waardoor er weer hoop of nieuw leven ontstaat. The Red Turtle weet dat heel treffend in beeld te vangen.

Filmspecs

Regisseur

Michael Dudok de Wit

Acteurs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Drama
Regio: B
Jaar: 2016
Speelduur: 81 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Lumière
EAN: 5407003480689

Extra's

  • Het verlangen van Michael Dudok de Wit
  • Korte film: Father and Daughter
  • Korte film: The Aroma of Tea
  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze Blu-ray Disc-uitgave wordt The Red Turtle vertoond in een 1.85:1-beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, maar de film zelf betreft een kleine 20GB. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-videocodering. De animaties van The Red Turtle zijn vrij basaal. Lang niet alle details zijn getekend, zoals bij bijvoorbeeld Disney- of Pixarfilms. Zelfs de meeste Studio Ghibli-films zijn gedetailleerder. Het is de stijl van Michael Dudok de Wit en dat betekent niet dat het niet mooi is. Integendeel zelfs. Met de basiselementen weet Dudok de Wit toch een verfijnd verhaal te vertellen en de emoties van de personages komen goed over. Echte close-ups heeft de film niet, het wordt allemaal van een afstandje aanschouwt. De animaties zien er vrij filmisch uit, met name door de aanwezigheid van een lichte korrel. Kleuren zijn heel divers. Van soms fel (de rode schilpad) tot af en toe bijna zwart-wit in de nachtelijke scènes. Storende of vervelende elementen zijn totaal afwezig. Het is een beeldtransfer waar met plezier naar gekeken kan worden.

Geluidskwaliteit

Gezien het feit dat er geen dialogen in The Red Turtle aanwezig zijn is het begrijpelijk dat er slechts één geluidstrack op deze Blu-ray Disc-uitgave staat en dat betreft een lossless DTS-HD Master Audio-track. Geen dialoog wil niet zeggen dat het geluid ondergeschikt is. De verfijnde samenstelling van de geluidstrack bewijst het tegendeel. Omgevingsgeluiden zijn prachtig en bevatten heel veel details. De spreiding van het geluid is ook bijzonder fraai. Voor het LFE-kanaal is niet veel ruimte, maar de overige kanalen worden veelvuldig en vrijwel continue aangesproken. De muziek van Laurent Perez Del Mar is zeer sfeervol, maar het thema van de muziek komt wel erg vaak voorbij.

Extra's

De Blu-ray Disc van The Red Turtle heeft een statisch menuscherm zonder achtergrondgeluid. Er staat een aantal extra's op de Blu-ray Disc, waarbij alleen de VPRO-documentaire voorzien is van ondertiteling. Maar dat is ook de enige waar dat nodig is. Alle extra's zijn in HD-resolutie.

VPRO Documentaire: Het verlangen van Michael Dudok de Wit (57 min)
Michael Dudok de Wit werd twee jaar lang gevolgd door de bekende documentairemakers Maarten Schmidt en Thomas Doebele. Voor The Red Turtle werkte Dudok de Wit met een team van wel twintig tot dertig tekenaars, waar hij het normaal in z'n eentje doet. Dudok de Wit moet zijn ideeën en stijl op een juiste manier zien over te dragen aan zijn mensen.

Father and Daughter (8½ min)
De Oscarwinnende animatiefilm van Michael Dudok de Wit uit 2001

The Aroma of Tea (3½ min)
Een korte animatiefilm van Michael Dudok de Wit, heel anders dan The Red Turtle of Father and Daughter. Hier gaat het meer om sfeer en ritme dan om herkenbare vormen of emoties.

Trailer (2 min)
De trailer van de film, die eigenlijk teveel van het verhaal weggeeft.

Conclusie

Een man strandt na een schipbreuk op een onbewoond eiland. Hij probeert vanalles om van het eiland af te komen, maar het wil maar niet lukken. Als hij een mysterieuze rode schildpad tegenkomt verandert zijn leven voorgoed. The Red Turtle is de eerste lange animatiefilm van Michael Dudok de Wit en het is een bijzonder fraaie en ontroerende film. Deze komt op de Blu-ray Disc-uitgave uitstekend uit de verf met een prachtige beeld- en geluidskwaliteit. Ook de extra's zijn interessant, waaronder een boeiende documentaire en zijn Oscarwinnende korte animatiefilm Father and Daughter. In alle opzichten is dit een prima uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Lumière.

Lees meer

Laatste reacties

tmvde  |  06-02-2017

The Red Turtle heeft de Annie voor beste onafhankelijke animatiefilm gewonnen! http://collider.com/zootopia-trollhunters-annie-awards-2017/
Lees meer >

coveragentcov  |  31-01-2017

Nog iemand die moeite heeft met het afspelen van de blu-ray (NL-editie). Heb 2 verschillende blu-ray's geprobeerd op 2 verschillende spelers. Hij herkent dat er...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  26-01-2017

Ik vond 'm, ondanks de bemoeienis van Ghibli en Isao Takahata, enigszins tegenvallen. Het verhaal was me ietwat te vaag, te weinig uitgediept en de animatie bij...
Lees meer >

Hombre  |  26-01-2017

Was wel te verwachten al vind ik die één van de mindere uit het rijtje. Heb em zelfs met moeite afgekeken. Kubo and the Two Strings mag van mij winnen. Helemaa...
Lees meer >

WaymannDirector  |  24-01-2017

Genomineerd voor een Oscar, nice! Was wel te verwachten al vind ik die één van de mindere uit het rijtje. Heb em zelfs met moeite afgekeken. Kubo and the Two S...
Lees meer >

tmvde  |  24-01-2017

Genomineerd voor een Oscar, nice!
Lees meer >

tmvde  |  12-12-2016

Bijzondere film. Ik ben zelf voor de speciale editie uit Frankrijk gegaan (inclusief soundtrack en artbook). Hier ontbreekt uiteraard de VPRO documentaire, maar...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots