Street Cat Named Bob, A

Recensent:
Ludo Keeris
22-12-2016

Totaalbeoordeling:

7
Bioscoop

Samenvatting

De junkie James Bowen (Luke Treadaway) leeft op straat in Londen. Met zijn gitaar probeert hij wat geld te verdienen voor eten, maar vaak is het gewoon te weinig. Hij zit in een afkickprogramma, maar door verkeerde 'vrienden' als Baz (Darren Evans) is de verleiding groot om weer aan de drugs te gaan. Z'n vader (Anthony Head) wil James niet meer zien. Maatschappelijk werkster Val (Joanne Froggatt) is het inmiddels beu dat James weer terugvalt in z'n oude patroon. Maar ze ziet ook dat James kans heeft om van de drugs af te komen als hij uit de buurt van junkies blijft. Dus via-via weet ze een klein appartementje voor James te regelen. Het is oud en ligt in een achterstandswijk, maar in ieder geval heeft James een dak boven z'n hoofd. Hij woont er nog maar net of er loopt een grote rode kater z'n huis binnen. James gaat op zoek naar de rechtmatige eigenaar, maar die is minder snel gevonden dan gedacht. James en Bob, zoals de kat inmiddels is genoemd, gaan zich steeds meer aan elkaar hechten. Wat James nog niet weet is dat Bob er voor zal zorgen dat de toekomst heel anders gaat worden dan verwacht.

Commentaar

De onwaarschijnlijkheid druipt in alles van het verhaal van A Street Cat Named Bob af. Een kat die de toekomst van junkie James Bowen geheel weet te veranderen. Is dat nou een geloofwaardig verhaal voor een film? Niet echt, denk je in eerste instantie. Totdat je je realiseert dat het op een waargebeurd verhaal is gebaseerd. James Bowen schreef het boek A Street Cat Named Bob (ook in het Nederlands vertaald als Bob de Straatkat), over zijn leven op straat als junkie en met kat Bob, die op een dag zomaar zijn huis binnen kwam wandelen. Om nooit meer te vertrekken.

Regisseur Roger Spottiswoode is een ervaren rot in het vak en aan hem de taak om het boek van James Bowen over te brengen naar het witte doek. Spottiswoode heeft kaskrakers als Turner & Hooch, The 6th Day en de Bondfilm Tomorrow Never Dies op z'n naam staan. Na het zoetsappige Midnight Sun komt hij nu met A Street Cat Named Bob. Dit is geen film waarbij Spottiswoode baanbrekend werk heeft afgeleverd, maar het is een degelijke, wat conventionele film. Het is niet vernieuwend en Spottiswoode heeft nergens dat stapje extra gezet om er iets speciaals van te maken. De afkickscènes van James hebben we al vaker gezien. De kat Bob wordt vooral in het begin meer bij het verhaal betrokken door af en toe vanuit zijn oogpunt te filmen. Dat is leuk bedacht, maar heel bijzonder is het nu ook weer niet. Het is allemaal zo braaf en op het sentimentele af. Het is ook best lastig om een bestaand - en bij velen bekend - verhaal op een verrassende manier om te zetten naar film. De afloop is namelijk al duidelijk en als James in het begin van de film een overdosis neemt weet je al direct dat hij er bovenop gaat komen. Toch is dit een leuke film. Niet zozeer door het onderwerp, want films over junks zijn zelden plezierig, maar het is een genot om naar Bob de kat te kijken. En het mooie is dat Bob gespeeld wordt door… zichzelf! Het is de echte kat van James Bowen die hier de beste rol uit de hele film neerzet. Mocht er een Oscar zijn voor dieren, dan heeft Bob deze bij voorbaat al gewonnen. De rest van de cast is degelijk, hoewel nergens opzienbarend. Luke Treadaway (Unbroken) speelt naar behoren en ook Joanne Froggatt en Ruta Gedmintas, als respectievelijk de maatschappelijk werkster en de buurvrouw van James, zijn best plezierig om naar te kijken. Maar met iets meer lef en durf had dit een heel bijzondere film kunnen worden. Nu is het vooral de kat Bob die de show steelt en alleen al voor hem is een bezoekje aan de bioscoop de moeite waard.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Biografie, Drama
Jaar: 2016
Speelduur: 103 min
Uitgever: Entertainment One

Conclusie

James Bowen leeft op straat en probeert af te kicken van de drugs. Zijn maatschappelijk werkster heeft hoop dat James van de drugs af kan blijven, maar dan moet hij wel van de straat af. Ze regelt een appartementje voor hem en James krijgt al snel bezoek van een rode kater. Binnen afzienbare tijd zijn James en kat Bob onafscheidelijk van elkaar. A Street Cat Named Bob is een erg brave, weinig verrassende film, maar toch ook wel weer boeiend. Het scheert af en toe tegen het sentimentele aan, maar het is vooral kat Bob die de meeste aandacht trekt. Alleen al voor hem is een bezoek aan de bioscoop de moeite waard.

Laatste reacties

vista-vision  |  22-12-2016

Ja het is ontroerend verhaal en niet de eerste verslaafde/ex verslaafde die steun heeft gehad aan een dier. Ik zag dit interview tijd geleden https://www.youtub...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.