Ghostbusters (2016)

Totaalbeoordeling:

6.5
Blu-ray

Samenvatting

Erin Gilbert (Kristen Wiig) werkt als wetenschapper aan een instituut en staat op het punt om promotie te maken. Op een lezing krijgt ze een oud boek over het bestaan van geesten, dat ze zelf geschreven heeft, onder ogen. De man die haar het boek laat zien heeft haar hulp nodig, omdat er in zijn oude villa een geest zou ronddwalen. Kristen wil echter helemaal niet meer herinnerd worden aan die tijd, ze ziet dit als een jeugdzonde. Maar haar oud-collega en -vriendin Abby (Melissa McCarthy), met wie ze het boek heeft geschreven, heeft het op Amazon gezet. Om haar promotie niet in gevaar te laten komen gaat Kristen op bezoek bij Abby, met het verzoek om het boek te verwijderen. Abby werkt bij een obscuur instituut met collega Jillian (Kate McKinnon) aan nieuwe technieken om geesten te vangen. Ze zitten met smart op een mogelijkheid te wachten om hun machines uit te proberen. Kristen belooft hen in contact te brengen met de man in wiens villa het spookt, in ruil voor het offline halen van het boek. In de villa spookt het inderdaad en na het zien van de geest is Kristen weer helemaal om. Het drietal besluit om de handen ineen te slaan en de Ghostbusters zijn geboren. Vanaf nu is geen geest meer veilig in New York City.

Commentaar

De geruchten gingen al langer de ronde dat er een reboot zou komen van het populaire Ghostbusters uit 1984. Maar het was vreselijk lastig om met de originele cast afspraken te maken. Door het overlijden van Harold Ramis in 2014 was het uiteindelijk onmogelijk om dat team nog bij elkaar te krijgen. Dus heeft het ruim 25 jaar geduurd, maar de Ghostbusters zijn weer tot leven gewekt. Het is alsof ze al die jaren zelf als spook door filmland hebben gezworven. Als je een reboot maakt van een populaire film moet je het óf veel beter doen óf het over een andere boeg gooien. De makers van Ghostbusters 2016 hebben voor de tweede optie gekozen, realiserend dat het erg lastig is om het origineel te overtreffen. De makers weten waar ze het over hebben, want de producenten zijn niemand minder dan Ivan Reitman, regisseur en producent van de eerste films en Dan Aykroyd, een van de originele Ghostbusters. Die andere boeg is door de Ghostbusters nu te laten bestaan uit vier vrouwen. Het talent is er in de vorm van Kristen Wigg (The Martian), Melissa McCarthy (Bridesmaids, Spy), Kate McKinnon (Saturday Night Live) en Leslie Jones (Saturday Night Live). De rol van Annie Potts als secretaresse wordt nu overgenomen door Chris Hemsworth (Thor). Het verhaal is grotendeels gelijk aan het origineel, alleen men is gelukkig wel met de tijd meegegaan. Regisseur Paul Feig (The Heat) werd aangetrokken om dit alles in goede banen te leiden. Je merkt aan alles dat iedereen veel plezier heeft in haar of zijn spel. De een brengt het er wat beter af dan de ander. Het talent van Melissa McCarthy en Kristen Wigg is zeker aanwezig. Maar Kate McKinnon is duidelijk zoekende en weet eigenlijk niet zo goed raad met haar rol als supertechneute. Op de momenten zonder technische snufjes komt ze eigenlijk niet verder dan wat gekkebekkentrekkerij. Chris Hemsworth is een echte hunk, maar hij verzandt te veel in slapstick. Hij mag dan een prima superheld zijn, van komedie heeft hij weinig kaas gegeten. Kortom, het spel is nogal wisselend. Daarnaast rammelt het plot aan alle kanten. En toch is dit een leuke film. Het tempo is lekker hoog en het plezier spat van het scherm. Niet alle grappen zijn geslaagd. Sterker nog, de meeste zijn eigenlijk gewoon flauw, maar dat kan de pret nauwelijks drukken. Je moet niet teveel nadenken over de eerste films, want dan delft deze nieuwe versie volledig het onderspit. Maar als op zichzelf staande komedie is het een alleszins leuke film. Het einde is volledig over de top en Hollywood zou zich eens moeten realiseren dat minder ook meer kan zijn. Maar bij Ghostbusters kijkt men niet op een effectje meer of minder. En eigenlijk moet je de hele film zo beschouwen. Denk niet aan de gaten in het verhaal, knijp een oogje toe als er even wat minder geacteerd wordt en na een mindere grap volgt er vast wel een leuke. Dan zul je zeker plezier aan deze Ghostbusters beleven.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2016
Speelduur: 134 min
Verpakking: Elite Duo Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 871269605891

Extra's

 • Extended edition
 • Audiocommentaar met regisseur Paul Feig en schrijfster Katie Dippold
 • Audiocommentaar met diverse afdelingshoofden van o.a. productieontwerp en visuele effecten
 • Bloopers
 • Deleted Scenes
 • Jokes A Plenty
 • Slime Time
 • Extended & Alternate scenes
 • Meet the Team
 • The Ghosts of Ghostbusters
 • Visual Effects: 40 years later
 • Chris Hemsworth is "Kevin"
 • Jokes A Plenty
 • Photo Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Ghostbusters staat in de originele beeldverhouding van 2.39:1 op een dubbellaags BD50 Bluray-Disc. Deze recente productie van Ghostbusters is volledig digitaal geschoten en dat is ook aan het beeld af te zien. Het beeld oogt erg scherp en kleuren zijn helder en levendig, zelfs soms een beetje té levendig. De kleuren zijn af en toe zo fel dat huidtonen soms tegen het rode aanlopen. Verder spatten de details van het scherm af: de pakken, de auto, alles is een stuk scherper en gedetailleerder. Vooral als je deze transfer vergelijkt met de oudere voorgangers van deze film. Verder is het zwartniveau erg goed van kwaliteit en ook de avondopnames zijn prima en zonder al te veel grain. Een prima transfer met een paar op- of aanmerkingen.

Geluidskwaliteit

Ghostbusters krijgt op Blu-ray Disc een DTS-HD MA 5.1-audiotrack mee in de oorspronkelijke Engele taal. De soundtrack is erg goed van kwaliteit, maar bij een film als deze had je tenminste een 7.1-audiotrack of zelfs een Atmos/DTS:X-extensie verwacht. Gelukkig levert de 5.1-audiotrack genoeg om veel plezier met je HT te hebben. Spraak klinkt helder uit de centerspeaker en de andere kanalen worden voldoende aan het werk gezet. Vanwege het tempo in de film valt de audiotrack ook eigenlijk nooit stil, er is altijd wel activiteit en vooral de back-surroundkanalen worden continue aangewend. Een audiotrack waar je genoeg plezier mee kan hebben.

Extra's

Ghostbusters krijgt op Blu-ray Disc een flink pakket aan extra's mee. Deze uitgave heeft zelfs twee Bluray-Discs waarbij de tweede gereserveerd is voor nog een pakket aan extra's. Dit kan de indruk wekken dat deze versie meer extra's heeft dan versies die uit één disc bestaan. Buiten de extra Jokes A Plenty-featurette (waar je niks aan mist) heeft deze Nederlandse uitgave exact dezelfde extra's als andere internationale versies. Hieronder volgt een overzicht:

Disc 1:

Extended edition
Verlengde versie van de film met 17 minuten aan extra beeldmateriaal

Audiocommentaar met regisseur Paul Feig en schrijfster Katie Dippold
Een informatief audiocommentaar met voldoende achtergrondinformatie over het maken van de film.

Audiocommentaar met diverse afdelingshoofden van o.a. productieontwerp en visuele effecten
Een wat meer technisch verhaal dat wat meer specifiek ingaat op bepaalde productietechnieken in de film.

Bloopers (15 min)
Maar liefst 15 minuten aan allerlei ongein, onderverdeeld in Gag Reel Round 1 en Gag Reel Round 2.

Deleted Scenes (10 min)
Vier deleted scenes die niet echt iets toevoegen aan het geheel.

Jokes A Plenty (31 min)
Een montage van aantal alternatieve opnames van een aantal grappen die niet in de film zijn terecht gekomen, zowel los te kiezen als achter elkaar af te spelen.

Slime Time (5 min)
Een kijkje achter de schermen van het "iconische" groene karakter uit de film.

Disc 2:

Extended & Alternate scenes (85 min)
Heel veel scènes die een verlengde versie hebben of een andere opname.

Meet the Team (8 min)
Interviews en verhalen van achter de schermen van regisseur Paul Feig en de cast. Eindelijk een soort van making-of, maar deze is wel erg kort.

The Ghosts of Ghostbusters (14 min)
Een featurette over de verschillende gebruikte spoken in de film. Best interessante achtergrondinformatie.

Visual Effects: 40 years later (15 min)
Een interessant verhaal over hoe de special effects zijn verbeterd in de tijd tussen de eerste Ghostbuster-films en deze.

Chris Hemsworth is "Kevin" (7 min)
Een featurette over de rol van Chris Hemsworth.

Jokes A Plenty (12 min)
Nog meer achter elkaar gemonteerde alternatieve opnames van een aantal grappen die niet in de film zijn terecht gekomen, zowel los te kiezen als achter elkaar af te spelen.

Photo Gallery
Een verzameling van concept art van de film.

Conclusie

Ghostbusters heeft wisselende hoogtepunten, maar er valt genoeg lol aan te beleven. Aan de Blu-ray Disc uitgave valt ook genoeg lol te beleven met een degelijke beeld- en geluidskwaliteit en een flink pakket aan extra's. Helaas is dit wat meer inhoud dan kwaliteit, maar dat mag (soms) de pret niet drukken.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  03-01-2017

De speelduur klopt volgens mij niet. Ik heb dan wel de Engelse 3D-versie in mijn bezit, maar de bonus disc is Nederlands ondertiteld, en daar staan maar liefst ...
Lees meer >

Frank  |  03-01-2017

Extended & Alternate scenes (21 min) Diverse scènes die een verlengde versie hebben of een andere opname. De speelduur klopt volgens mij niet. Ik heb dan wel de...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots