Ma Vie de Courgette (Mijn Naam is Courgette)

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Samenvatting

In de Zwitserse animatiefilm Ma Vie de Courgette (Mijn naam is Courgette) volgen we de wees Icarus (die Courgette genoemd wil worden) die na een ongeluk met zijn moeder wordt opgenomen in een weeshuis. Politieman Raymond ontfermt zich over Courgette en brengt met regelmaat een bezoek aan hem in het weeshuis. Hier komt hij in contact met allerlei kinderen die allemaal hun eigen problemen hebben waardoor ze zijn opgenomen in het tehuis. Verwaarlozing, alcoholisme, misbruik, het zijn allemaal geen vrolijke zaken waarmee deze kinderen te maken hebben gehad. Vooral pestkop Simon zit Courgette erg dwars en speelt de baas over hem. Langzaam maar zeker begint Courgette zich thuis te voelen in het tehuis en overwint hij zijn angsten en onzekerheid. Als dan ook een nieuw meisje zich bij de groep toevoegt, dan krijgt Courgette ook voor het eerst te maken met verliefdheid. 

Commentaar

De jeugdfilm Ma Vie de Courgette behandelt vrij zware thema's die ook voor volwassenen pijnlijk zijn. Misbruik, alcoholisme, verwaarlozing, criminaliteit zijn de thema's waardoor de kinderen in het tehuis zijn terecht gekomen. Het knappe van deze animatiefilm is dat het verhaal toch luchtig blijft en niet te zwaar wordt ondanks deze onderwerpen. Dat heeft voornamelijk te maken met de schattige poppetjes die deze karakters weergeven, waarbij vooral de grote ogen veel emoties laten zien. De hoofdlijn in de film is de veerkracht en het aanpassingsvermogen van Courgette wanneer hij in het tehuis is beland. Zeker pestkop Simon die hem het leven lastig maakt, wint hij op een gegeven moment voor zich door zijn humor en assertieve gedrag. Verliefdheid, voor jezelf durven opkomen, pesten, het zijn allemaal zaken waarmee de kinderen te maken krijgen. En het is niet alleen Courgette die je hart steelt, ook Camille (het meisje waarop Courgette verliefd wordt) en Simon en alle andere karakters zijn invoelbaar. Voor de allerkleinsten zullen de opmerkingen over seksualiteit en misbruik niet te volgen zijn, maar die hebben ook genoeg aan de leuke animatie die alle poppetjes voorziet van een groot hoofd en grote ogen. Alsof de regisseur hiermee wil zeggen dat ieder kind meetelt en net zo belangrijk is als de ander. Als je maar vriendschap durft te sluiten en naar de ander luistert kun je veel ellende aan. Dit lijkt nog meer op te gaan voor kinderen met hun veerkracht dan de volwassenen. Al met al een ontroerende en ook grappige stop-motion animatiefilm die de ellende van de kinderen draagbaar maakt door het te delen en de focus op vriendschap en begrip te leggen. Een echte aanrader die je kunt bekijken met een lach en een traan en die je met een goed gevoel achterlaat.

Filmspecs

Regisseur

Claude Barras

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2016
Speelduur: 66 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Cineart
EAN: 5051083115667

Extra's

  • Trailer
  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD-uitgave van Ma Vie de Courgette bevat een anamorfische beeldverhouding van 1.85:1. De kwaliteit is van een hoog niveau met felle en heldere kleuren en een prachtig contrast van de gezichten van alle karakters. De detaillering van de animatie is formidabel en bevat geen fouten. Een helder en rijk gekleurd beeld, dat een lust voor het oog is.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat zowel de originele Franse versie van Ma Vie de Courgette als de Nederlands ingesproken versie. Allebei de talen staan in een Dolby Digital 5.1-geluidstrack op de schijf. De dialogen komen helder uit de frontspeaker en bij de omgevingsgeluiden en achtergrondmuziek wordt goed gebruik gemaakt van alle speakers. Een prima geluidsspoor dat je niet laat schrikken door geluidseffecten, maar wel goed aanwezig is.

Extra's

Trailer (2 min)
De Nederlands gesproken trailer van Mijn Naam is Courgette die goed weergeeft waar de film om draait. 

Making Of (10 min)
Een korte Nederlands ondertitelde, informatieve extra over het maken van deze animatiefilm. Je komt wat te weten over het werk wat het kost om deze poppetjes te maken. Het is veelal handwerk en dus erg bewerkzaam. Boeiend! 

Conclusie

De animatiefilm Ma Vie de Courgette is een leuke en ontroerende film over de wees Courgette die zijn draai moet vinden in een tehuis voor verlaten kinderen. Deze kinderen worstelen allemaal met diverse problematiek(alcoholisme, misbruik, geweld) en proberen hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Courgette vind langzaam aan zijn draai in dit tehuis en met de hulp van een nieuw meisje leert hij nog beter om voor zichzelf op te komen. Een prachtig gemaakte animatiefilm die vooral opvalt door de figuurtjes met hun grote ogen waardoor ze hun emoties tonen ook zonder iets te zeggen. Zolang je nieuwe vriendschappen maakt en je aanpast is er veel vertrouwen te winnen. Een aanrader voor zowel jong als oud. De DVD bevat een uitstekende beeld-en geluidskwaliteit en bevat naast een trailer ook een korte interessante docu over het maakproces van de film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
10

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots