Accountant, The

Totaalbeoordeling:

7.1
Blu-ray

Accountant, The (Blu-ray)
Samenvatting

Christian Wolff (Ben Affleck) heeft last van autisme, maar door de keiharde aanpak van zijn vader tijdens zijn jeugd heeft Wolff een manier gevonden om er mee om te gaan. Strakke discipline is het devies. En dat gebruikt hij ook in zijn werk als boekhouder. Wolff is een genie met cijfers en wordt door veel criminelen ingeschakeld als er problemen zijn met geldelijke transacties. Omdat Ray King (J.K. Simmons) van het Ministerie van Financiën hem op het spoor is moet Wolff zich gedeisd houden en besluit hij een normale opdracht aan te nemen van de robotfirma van Lamar Blackburn (John Lithgow). De jonge Dana Cummings (Anna Kendrick) heeft namelijk wat onduidelijkheden aangetroffen in de bedrijfsboekhouding. Wolff moet zien te achterhalen wat er zich binnen het bedrijf heeft afgespeeld. Daarmee haalt hij ook de huurmoordenaar Brax op de hals, die is ingehuurd om iedereen om zeep te helpen die deze zaak aanhangig probeert te maken.

Commentaar

Het verhaal van The Accountant is niet alledaags, maar ook weer niet uniek. Een autistische man regelt boekhoudkundige zaakjes in de onderwereld. Zolang alles maar volgens plan verloopt is er niets aan de hand, maar zodra er ook maar iets afwijkt van het standaard stramien is de boekhouder de draad kwijt. Gelukkig is hij een uitstekend schutter en heeft hij een keiharde training gehad, waardoor zijn zelfdiscipline ongehoord is. Dit klinkt allemaal een beetje vergezocht en dat is het eigenlijk ook. Het verhaal is namelijk heel complex en warrig. In het begin van The Accountant zit een scène die typerend is voor de rest van de film. Een nog heel jonge Christian Wolff is bezig met een legpuzzel. Het maken van deze puzzel is voor hem helemaal geen probleem, maar als hij het laatste stukje niet kan vinden raakt hij helemaal overstuur. Het verhaal van de film is ook een grote legpuzzel, alleen heb je als kijker veel meer moeite mee om alle stukjes tot één geheel te vormen dan Christian Wolff. Dat begint al in het begin van de film, waarbij diverse verhaallijnen door elkaar heen beginnen te lopen, waarna onlogische momenten elkaar in snel tempo op beginnen te volgen. Op een gegeven moment ben je de draad kwijt en weet je niet meer welke scène bij welke verhaallijn hoort. De climax op het einde is dan weer wel sterk getroffen.
Het is bewonderenswaardig van regisseur Gavin O'Connor (Warrior) en scenarioschrijver Bill Dubuque om op een andere manier aandacht te schenken aan het fenomeen autisme. In plaats van slachtoffer wordt Wolff neergezet als iemand die deze aandoening in zijn voordeel gebruikt. Het is echter de vraag of de belangenverenigingen blij zijn met deze film. The Accountant suggereert namelijk dat als je autistische kinderen maar hard genoeg aanpakt, ze vanzelf sterker worden en zichzelf beter in de hand kunnen houden. Of deze praktijken wetenschappelijk bewezen zijn bevalt ernstig te twijfelen, maar Christian Wolff wordt er in ieder geval een man van die zichzelf voor het grootste deel onder controle heeft. Ben Affleck speelt deze rol met verve. Hij houdt zichzelf geheel in de plooi, toont nauwelijks enige emotie, maar is wel keihard. Affleck timmert hard aan de weg en met deze rol maakt hij duidelijk alles aan te kunnen. Zijn spel, net als dat van J.K. Simmons (Whiplash) als de man van de anti-criminaliteitsbrigade van het ministerie, is bovengemiddeld en trekken de film toch nog naar een iets hoger plan. En mogelijk dat bij een tweede kijkbeurt het warrige verhaal zich iets beter ontplooit en dat zal het kijkgenot zeker ten goede komen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: B
Jaar: 2016
Speelduur: 128 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888227527

Extra's

  • Inside the Man
  • Behavioral Sciene
  • The Accountant in Action

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Accountant staat in 2.39:1 beeldformaat met een 1080p-resolutie op de Blu-ray Disc. Er is gebruik gemaakt van een 50GB dubbellaags disc, die voor ruimt 40GB is beschreven. Voor de videocodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-codec. Voor de opnames is nog gebruik gemaakt van 'ouderwets' 35mm-film. Hoewel tegenwoordig heel veel digitaal wordt opgenomen is origineel filmmateriaal nog steeds prachtig om te zien. Door de lichte korrel heeft het beeld een authentieke filmische uitstraling. De scherpte is uitstekend en het contrast is overwegend goed. Hier en daar is het een beetje aan de hoge kant, waardoor in de donkere scènes wat detail verloren gaat. De kleuren zijn niet echt fel, maar dit is een bewuste keuze van de filmmakers. Een prima beeldkwaliteit, maar net niet perfect.

Geluidskwaliteit

In tegenstelling tot een aantal buitenlandse uitgaves met een 7.1-geluidstrack moeten we het hier doen met 'slechts' een DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack. Dit betreft een Engelstalige track, de overige talen moeten met minder genoegen nemen. Ondanks het gebruik van vijf kanalen in plaats van zeven is het geluid toch prima te genieten. De film is in eerste instantie erg dialooggeörienteerd, waarbij de dialogen prima te volgen zijn vanuit de centerspeaker, met een incidenteel uitstapje naar een van de frontspeakers. Maar mooi gebruik van de omgevingsgeluiden en subtiele geluidseffecten zorgen toch voor een ruimtelijk klinkende geluidstrack. Hier en daar zorgt het geluid voor een flinke impact, zeker als de gevaarlijke boekhouder begint te schieten. Naar het einde toe wordt de film wat heftiger en daarmee het geluid ook dynamischer en schoten hebben dan heel veel impact. De muziek is ten allen tijde ondergeschikt aan de beelden en treedt nergens nadrukkelijk op de voorgrond. In deze hoedanigheid is dit een heel aantrekkelijke geluidstrack, zeker voor de fijnproevers.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave heeft een statisch menuscherm, zonder veel bijzonderheden. De hieronder beschreven extra's zijn allemaal voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Inside the Man (11 min)
Ben Affleck, John Lithgow, regisseur Gavin O'Connor en schrijver Bill Dubuque, plus anderen, beschrijven het bijzondere karakter van Christian Wolff. Ook de karakters van Lamar Blackburn en Ray King komen kort aan bod.

Behavioral Science (8 min)
Heel veel geniën uit de geschiedenis blijken een vorm van autisme te hebben gehad. Professor Laurie Stephens van de organisatie Education Spectrum en regisseur Gavin O'Connor vertellen over de uitdagingen die er zijn om iemand met autisme te portretteren in een film.

The Accountant in Action (7 min)
In de film wordt regelmatig een potje geknokt en geschoten. In dit item wordt ingegaan op de fysieke krachten van Ben Affleck en hoe hij deze gebruikt voor zijn rol.

Conclusie

Christian Wolff is een man die kan goochelen met cijfers en is zeer succesvol als boekhouder in het criminele circuit. Doordat het Ministerie van Financiën hem op de hielen zit besluit Wolff een alledaagse, legale, opdracht aan te nemen. Maar daarbij is hij z'n leven net zo min veilig als bij zijn 'gewone' werk. The Accountant is geen alledaagse film, maar het complexe en warrige verhaal maakt het geen makkelijke film om te volgen. Het acteerwerk is daarentegen bovengemiddeld. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit en ook een aantal extra's, die niet zo heel veel voorstellen.

Laatste reacties

Kamidioblitz  |  18-12-2017

Ik heb ook van deze film genoten. Zit een behoorlijk dikke soundtrack op de disc ook. Vooral het laag laat niets te wensen over. Origineel verhaal en eens wat a...
Lees meer >

Tarkus  |  15-12-2017

Ben een beetje verbaasd van de lage scores voor deze film overal. Ik vond hem best wel goed, heel goed zelfs. Veel actie en spanning, zou je niet denken met een...
Lees meer >

DJM  |  14-03-2017

Ik vond dit persoonlijk één van de origineelste en boeiendste actiefilms van het jaar! "Rainman meets John Wick"! Echt genieten! :-)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.