Silence

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Silence (DVD)
Samenvatting

Het bericht wordt in eerste instantie gezien als pure smaad, maar al snel zijn er mensen die gaan geloven dat de befaamde priester Ferreira (Liam Neeson) zijn geloof heeft afgezworen na langdurige marteling. De jonge priesters Garupe (Adam Driver) en Rodrigues (Andrew Garfield) weigeren echter te accepteren dat hun leermeester op zijn missie in Japan heeft geapostaseerd en smeken naar het land te mogen reizen waar iedere christen wordt vervolgd. Dankzij de onbetrouwbare Kichijiro (Yösuke Kubozuka) weten ze het eiland te bereiken en begint hun zoektocht. Ze vinden gretige gelovigen in verscholen dorpen, blind geweld tegen alles wat anders is, momenten van extreme twijfel en bovenal zichzelf.

Commentaar

Sinds zijn debuut in 1967 heeft Martin Scorsese zich ontwikkeld tot één van de meest gerespecteerde filmmakers aller tijden met te veel successen om op te noemen (The Departed, Goodfellas, Casino, Taxi Driver, Wolf of Wall Street zijn de top van de ijsberg). Hoewel hij een duidelijke voorliefde heeft voor misdaadfilms waagt de regisseur zich ook aan komedies, biopics en zelfs musicals. Na The Last Temptation of Christ uit 1988 probeerde de gelovige Scorsese  decennia lang een film te maken over de vervolging van christenen in Japan rond de 17e eeuw. Eind 2016 was daar dan Silence, met Kundun als middenstuk het derde deel van Scorsese's officieuze religie-trilogie. De opzet van de film is heel simpel; twee paters gaan op zoek naar hun vermeend gevallen mentor. Geheel in de stijl van bijvoorbeeld Apocalypse Now gaat het veel meer om de reis dan de bestemming. Kijkers worden deelgenoot van gruweldaden, momenten van verzet, angst, trots en saamhorigheid zonder dat hier een echt waardeoordeel aan gegeven wordt. Er worden verschillende (grote) vragen gesteld vooral over religie waarbij het antwoord bij de kijkers ligt. Scorsese toont de worstelingen van de verschillende priesters wat voor sommigen al snel als christelijke propaganda kan overkomen – zeker op momenten waarop de stem van Jezus te horen is – maar geeft ook ruimte aan personages als Inquisiteur Inoue (Issei Ogata), die Japans visie op een geloof als het christendom blootlegt; “Een plant die op een bepaald stuk grond kan groeien, hoeft niet overal wortel te vatten.” Hiermee is Silence een zeer langzame, maar heel bedachtzame film geworden die zeker gelovige/spirituele individuen aan het denken zal zetten. Het acteerwerk van zowel de Britse/Amerikaanse als de Japanse cast is van de bovenste plank. Garfield, Driver en in mindere mate Neeson geven zich zichtbaar volledig voor de film, zowel fysiek en mentaal. Ze weten de innerlijke strijd tussen het willen vasthouden van hun geloof, maar niet te willen dat anderen sterven voor hun dogmatische gedrag goed neer te zetten, elk op hun eigen manier. De eerder genoemde Issei Ogata is een genot om naar te kijken, maar ook de zeer vastberaden Yoshi Oida maakt een echte indruk. Al met al is Silence een prachtige film die je aan het denken zet, waar je echter wel goed voor moet zitten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Historie, Religie
Regio: 2
Jaar: 2017
Speelduur: 161 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Films
EAN: 5414937033393

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Silence wordt op deze DVD-uitgave gepresenteerd in het anamorfe 2.35:1 beeldformaat. Zoals te verwachten valt van Martin Scorsese oogt de film prachtig, vol indrukwekkende landschapsbeelden en verschillende indringende closeups. Silence kent een hoog contrast waardoor alle kleuren diep verzadigd zijn en er sprake is van een hoge zwartwaarde. Blauw en bruin-tinten zijn prominent aanwezig in de film, maar verschillende subtiele kleuraccenten hier en daar, hoewel het grootste deel van Silence relatief ingetogen oogt. Hier wordt gedurende de film op verschillende momenten mee gespeeld, wat enkele mooie momenten oplevert. Alles oogt zeer scherp en gedetailleerd, ook in de wijdere shots. Prima beeldkwaliteit voor een DVD-uitgave.

Geluidskwaliteit

Op deze DVD-uitgave staat zowel een Dolby Digital 5.1- als een DTS 5.1-audiotrack. Silence wordt automatisch afgespeeld met de eerstgenoemde track, het DTS-track is enkel in te stellen via de afstandsbediening. Hieronder volgt een recensie van het Dolby Digital-track. Stemmen worden scherp en helder via het middenkanaal gepresenteerd. Zelfs het zachtste geprevel is prima te verstaan. De geluidseffecten zijn redelijk gelaagd, maar staan helaas iets te zacht in de mix waardoor niet alles evenveel impact heeft. De zeer gelaagde omgevingsgeluiden, gepresenteerd via de surroundkanalen, zorgen voor ruimtelijkheid en hiermee een groot deel van de sfeer in Silence. Al met al geluidskwaliteit waar niet veel op aan te merken valt.

Extra's

Vanuit het stationaire hoofdmenu is er enkel de keuze de film integraal af te spelen met Nederlandse ondertiteling. Er zijn geen extra's aanwezig.

Conclusie

Wanneer het bericht komt dat de befaamde priester Ferreira zijn geloof heeft afgezworen, reizen twee van zijn leerlingen af naar Japan waar hij het laatst gezien is en het christelijk geloof met gevaar op eigen leven belijd wordt. Silence is een trage, zeer mooi ogende film vol solide acteerwerk waarbij grof geweld en grote levensvragen niet geschuwd worden. Met een duidelijke focus op het christendom overstijgt Silence vermeende christelijke propaganda door vrij objectief en menselijk om te gaan met alle zijdes van het geloof. De beeldkwaliteit is prima op deze DVD-uitgave, qua geluid is er niet veel te klagen. Het complete gebrek aan extra's of ook maar de mogelijkheid hoofdstukken te selecteren is erg te betreuren. Niet voor iedereen, maar zeker voor fans van de iets diepere film en iedereen die iets met religie heeft het kijken waard.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Remain In Light.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  17-09-2017

Een film van regisseur Martin Scorsese, kan niet slecht zijn toch ? Maar deze is me totaal niet bevallen, kon me op geen enkel moment boeien. Té lang, té saai.....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots