Beauty and the Beast (2017)

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Beauty and the Beast (2017) (Blu-ray)
Samenvatting

Er was eens een prins (Dan Stevens), die leefde in een groot kasteel, maar was zelfzuchtig en onaardig. Hij wilde de schoonheid van anderen niet inzien. Daarom werd hij betoverd door een heks en veranderd in een afgrijselijk beest. Het personeel veranderde in kandelaren, klokken, kasten of servies. Het kasteel en betoverde bewoners raakte al snel in de vergetelheid. Belle (Emma Watson) leeft in het Franse dorpje Villeneuve, maar wil daar eigenlijk heel graag weg. Ze wordt door veel dorpsgenoten met de nek aangekeken, omdat zij zich meer interesseert voor boeken en moderne snufjes dan voor jongens. Tot groot verdriet overigens van Gaston (Luke Evans), een egocentrische vent. Hij ziet het als een uitdaging om met Belle te versieren, maar die moet helemaal niets van hem hebben. Belle’s vader (Kevin Kline) is dol op zijn dochter en belooft met een roos terug te komen van de jaarlijkse markt. Door het slechte weer komt hij onderweg op een onbekend pad terecht, waar hij wordt nagezeten door wolven. Hij schuilt in een oud kasteel, waar niemand is, maar toch de haard brandt. Als het trouwe paard Philippe niet terug zou zijn gerend naar Belle zou haar vader voor altijd opgesloten hebben gezeten in dat kasteel. Belle gaat op zoek naar haar vader en komt ook bij het kasteel en komt oog in oog met het afschuwelijke beest. Zij biedt aan te blijven als haar vader wordt vrijgelaten en zo blijft Belle alleen achter met het beest en het betoverde personeel in het duistere kasteel. 

Commentaar

Het sprookje van Franse sprookje La Belle et la Bête (Ned. vertaling: Belle en het Beest) bestaat al ruim 250 jaar, maar is bekend en groot geworden door Disney. Diens versie van het sprookje uit 1991 behoort nog steeds tot de beste animatiefilms uit de geschiedenis. Disney heeft de lat zelf erg hoog gelegd voor deze nieuwe live-action variant. Het verhaal is zo goed als identiek aan de animatiefilm, dus de fans weet wat ze wat dat betreft kunnen verwachten. Visueel ziet de film er fantastisch uit. Met een budget van 160 miljoen dollar - het hoogste budget voor een musical ooit - is daar ook alle mogelijkheid voor gecreëerd. De belichting is prachtig, de aankleding is geweldig mooi en de CGI is indrukwekkend. De manier waarop het interieur van het kasteel tot leven komt is zeer overtuigend gemaakt. Een paar keer pakt men volledig uit, wat het echter niet altijd beter maakt. Vooral bij een aantal liedjes gaat men over the top. En nu we het toch over de liedjes hebben; de meeste klinken natuurlijk bekend in de oren, want behalve nieuwe arrangementen zijn ze dezelfde als uit de animatiefilm en de musical. Toch zijn het de liedjes die een behoorlijke invloed hebben op de film, want een aantal halen behoorlijk de vaart uit het verhaal. Maar als je van de liedjes houdt hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Op de Blu-ray Disc-uitgave staat ook een sing-along-versie, waarbij je uitgenodigd wordt om zelf uit volle borst mee te zingen.
Emma Watson (Harry Potter-reeks) is nu niet direct de eerste persoon aan wie je denkt voor de rol van Belle, maar over het algemeen weet ze zich heel goed te redden en haar zangkunsten overtuigen alleszins. Dat kan niet gezegd worden van Luke Evans (Dracula Untold), die een heel overdreven Gaston speelt. In plaats van een stoere womanizer te zijn is hij een arrogante en vervelende zeurpiet. De controverse die in landen als Rusland en Maleisië speelde als zou de film te veel homoseksueel getint zijn gaat natuurlijk nergens over en wij in Nederland en België zijn wel wat gewend. Maar de basis voor de gedachte is wel aanwezig als je de scènes tussen Gaston en zijn adjudant LeFou bekijkt. Reden om daarvoor de film te boycotten is er niet.
Beauty and the Beast is een dappere - en ook zeker geslaagde - poging van Disney om een klassieke film op een eigentijdse en moderne manier te verfilmen en is daar behoorlijk goed in geslaagd. De status van klassieker zal deze versie echter niet krijgen, maar er valt wel ruim voldoende te genieten.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Fantasy
Regio: A, B, C
Jaar: 2017
Speelduur: 129 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
 • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Walt Disney Company Benelux
EAN: 8717418510343

Extra's

 • Betoverende Eerste Leessessie
 • Een Betoverend Verhaal
 • De Vrouwen achter Beauty and the Beast
 • Van Song Naar Scherm: De Muziekscènes
 • Deleted Scenes
 • Terugkijken met Celine Dion
 • Musicvideo "Beauty and the Beast" met Ariana Grande en John Legend
 • Musicvideo "Beauty and the Beast" - De Making-of
 • Disney Song Selection

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Qua beeld op de Blu-ray Disc van Beauty and the Beast hebben we te maken met een originele 1080/24p, 2.39:1 beeldtransfer. De film neemt ruim 33GB van een 50GB dubbellaags disc in beslag en de codering betreft de MPEG-4 AVC codec. Voor de puristen onder ons: let even op de Walt Disney-leader aan het begin van de film. Die is nét even anders als gebruikelijk. Al direct in het begin van de film zie je dat we hier met een erg mooie en goede beeldtransfer van doen hebben. De close-up van de ogen van de prins geeft alle details weer. Dat wordt bijna de hele film zo volgehouden. Alleen in een aantal donkere scènes is het contrast wat aan de hoge kant, waar het schaduwdetail wat onder te lijden heeft. Maar voor de rest is het smullen geblazen, met een prachtige diepte in het beeld, een mooie belichting en vooral de kleuren spatten werkelijk van het scherm. Op het reeds genoemde schaduwdetail in donkere scènes na is de detaillering werkelijk fantastisch. Of het nu om de haren van het beest gaat, de structuren van de jurk van Belle of de rozenstruiken in de tuin, elk detail wordt prachtig weergegeven. Een beeldtransfer waar nauwelijks iets op af te dingen valt, zo mooi.

Geluidskwaliteit

Het aantal geluidstracks op de Blu-ray Disc van Beauty and the Beast is beperkt, maar de originele Engelstalige DTS-HD Master Audio 7.1-track is in ieder geval aanwezig. Daarnaast is er voor de liefhebber nog een Vlaamse Dolby Digital 5.1-track beschikbaar. Of deze veel gekozen gaat worden is de vraag, want de film is niet geschikt voor de jongsten onder ons. Niet voor niets is de leeftijdsaanduiding 12 jaar en vanaf die leeftijd kan men prima de ondertiteling volgen. Maar terug naar de geluidstrack. Waar het beeld al indrukwekkend was doet het geluid daar zeker niet voor onder. Sterker nog, er zijn op dit moment weinig geluidstracks die zo gedetailleerd en dynamisch zijn als de DTS-HD MA 7.1-track van deze Blu-ray Disc-uitgave. De spreiding van het geluid is bijzonder fraai, waarbij volop gebruikt wordt gemaakt van de front- en surroundkanalen. Dialogen zijn over het algemeen prima te volgen en de liedjes schallen door de hele ruimte. Het LFE-kanaal spreekt ook een aardig woordje mee, zelfs als er een klein rozenblaadje valt. Duidelijk is dat er veel aandacht aan deze geluidstrack is besteed en betaalt zich terug op deze Blu-ray Disc.

Extra's

De film is op drie manieren te bekijken. Naast de standaard versie is er ook een sing-along versie, waarbij de je de liedjes kunt meezingen en een versie waarbij eerst de ouverture wordt vertoond met bijbehorende muziek. De extra's op deze Blu-ray Disc-uitgave zijn waar nodig voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Betoverende Eerste Leessessie (13½ min)
Als voorbereiding op het filmen leest de gehele cast samen het scenario door, waarbij ieder z'n eigen dialogen opleest. Maar bij deze versie is er meer, er wordt ook gedanst en gezongen. Tussendoor zijn fragmenten uit de film te zien waar op dat moment over voorgelezen wordt.

Een Betoverend Verhaal (27 min)
Een vrij standaard making-of met interviews, vergelijkingen met de animatiefilm. De enorme sets komen an bod, net als de liedjes en het zingen daarvan door de cast. Een deel gaat over de uitgebreide CGI in de film en hoe het beest werd gemaakt, die bijna geheel live-action is.

De Vrouwen achter Beauty and the Beast (5 min)
Emma Watson introduceert de vrouwen van de set, zoals productie-ontwerper Sarah Greenwood en Katie Spencer van de art-direction, kledingontwerpster Jacqueline Durran en Lucy Bevan van de casting en editor Virgina Katz.

Van Song Naar Scherm: De Muziekscènes (13½ min)
Cast en crew vertellen over het zingen van de liedjes en hoe dat in beeld is gebracht. Daarbij komen ook de sets aan bod. De getoonde liedjes zijn Belle, Be Our Guest, Gaston en Beauty and the Beast.

Uitgebreide Song "Days in the Sun" met introductie van Bill Condon (4 min)
Regisseur Bill Condon maakte een fout bij het filmen van Days in the Sun. Daarom heeft hij de opnames opnieuw gemaakt. Hier is de originele versie alsnog te zien.

Deleted Scenes (6 min)
Na een korte introductie van regisseur Bill Condon zijn er acht scènes te bekijken die de film niet gehaald hebben. Zoals Condon aangeeft heeft het met speelduur of verhaalstructuur te maken waarom ze niet in de film zitten.

Terugkijken met Celine Dion (3½ min)
Celine Dion zong ook al voor de animatiefilm uit 1991. Ze was niet overtuigd of ze wel het lied "How Does a Moment Last Forever" wilde zingen voor de nieuwe film, zeker ook vanwege de afwezigheid van haar overleden man René Angélil.

Musicvideo "Beauty and the Beast" met Ariana Grande en John Legend (4 min)
De officiële videoclip van het nummer Beauty and the Beast van Ariana Grande en John Legend. Opvallend is dat het duo niet synchroon zingt met de beelden.

Musicvideo "Beauty and the Beast" - De Making-of (2 min)
Een kort kijkje achter de schermen van de videoclip, waarbij John Legend en Ariana Grande hun gedachten delen, geïllustreerd met beelden uit de clip. Deze beelden lopen nu wel synchroon met het geluid.

Disney Song Selection (33 min)
Karaokeversies van een aantal liedjes, waarbij onder in beeld de teksten meelopen. De liedjes zijn  Belle, How Does a Moment Last Forever (Music Box), Belle (Reprise), Gaston, Be Our Guest, Days in the Sun, Something There, How Does a Moment Last Forever (Montmartre), Beauty and the Beast, Evermore, The Mob Song en Beauty and the Beast (Finale).

Conclusie

Belle komt terecht in het kasteel van Het Beest als ze probeert haar vader te redden. Belle blijft achter en langzaamaan ontstaat er een band tussen de twee. Het beroemde verhaal van Beauty and the Beast is nu in een prachtig visueel schouwspel door Disney als live-action-film  verfilmd. Het verhaal is op zich niet vernieuwend en niet alle karakters zijn even aansprekend, maar liefhebbers van het sprookje zullen zeker volop genieten. Dat kan ook gezegd worden van zowel beeld als geluid op de Blu-ray Disc-uitgave, want dat is machtig mooi. Er zijn ook een aantal extra's aanwezig, variërend van tijdvulling tot best wel interessant.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  19-09-2017

Ludo, bij de filmspecs heb je het over een Engelse DTS-HD HR 7.1 soundtrack, en bij geluidskwaliteit over een Engelstalige DTS-HD Master Audio 7.1-track. Wat is...
Lees meer >

Johan1967  |  18-09-2017

Ludo, bij de filmspecs heb je het over een Engelse DTS-HD HR 7.1 soundtrack, en bij geluidskwaliteit over een Engelstalige DTS-HD Master Audio 7.1-track. Wat is...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.