Denial

Recensent:
Vincent Vernel
20-09-2017

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Denial (DVD)
Samenvatting

De Holocaust heeft plaatsgevonden en is een van de zwartste bladzijdes uit de wereldgeschiedenis. Dit is iets wat door de meeste mensen wordt gezien als een feit, in sommige landen is het ontkennen van de Holocaust zelfs bij wet verboden. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kwamen er echter verscheidene sceptici naar voren. Het zou in scène zijn gezet, Joodse propaganda. Ja er waren kampen, maar het bewijs dat daar mensen systematisch of überhaupt vermoord werden is louter gebaseerd op getuigenverslagen, niets fysieks. In het boek Denying the Holocaust gaat historica Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) deze sceptici hard te lijf. Eentje specifiek, de controversiële Britse historicus David Irving (Timothy Spall) wiens boeken Hitler en Nazi-Duitsland sympathiek afschilderen en waarin hij ontkent dat er Joden zijn vermoord in Auschwitz. Irving daagt Lipstadt voor het Engelse gerecht wegens smaad, waardoor er geen bewijs moet worden aangedragen waarom Lipdstadt fout zit, maar zij de herculische taak krijgt om de Holocaust en daarmee haar onschuld te bewijzen.

Commentaar

Gebaseerd op Lipstadts boek History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier vertelt Denial het verhaal van de zaak Irving vs Penguin Books Ltd (de laatstgenoemde is de uitgever van Lipstadt's Denying the Holocaust) die tussen 1996 en 2000 liep. De film is een serieus, kabbelend juridisch drama wat inhoudelijk sterk is, maar filmisch een beperkte impact maakt. Denial vertelt zeer rechttoe rechtaan wat de basis is geweest voor de zaak, wie Irving en Lipstadt zijn en hoe de zaak verlopen is. De focus ligt steevast op het juridische, wat duidelijk wordt uitgelegd en zeer gestroomlijnd wordt behandeld. Het is duidelijk wat wiens rol is, wat er bewezen moet worden en wat er op het spel staat. Dit maakt Denial zeer interessant om naar te kijken voor fans van films die zich in de rechtbank plaatsvinden. Het acteerwerk in Denial is van de bovenste plank. Rachel Weisz is prima als de felle criticus, Tom Wilkinson is innemend als de oude wijze advocaat die altijd vier stappen vooruit denkt en Timothy Spall weet een goede charmante slechterik neer te zetten. Wat Denial mist is een hart en voelt te veel als een verfilmd toneelstuk. De film is dusdanig veel bezig met het vertellen van een verhaal dat er totaal geen aandacht is voor het overbrengen van emotie of echte verdieping van de personages, essentieel in een medium als film. Hoe hard dat ook moge klinken is vanuit een filmisch perspectief niet duidelijk waar het conflict over gaat, buiten een intense scène in de ruïnes van Auschwitz. Wil je als filmmaker een iets overbrengen maken, wellicht een jonger publiek aanspreken dat steeds meer afstand kent tot de Holocaust en geen beelden op hun netvlies gebrand heeft zoals vorige generaties, dan zou er in Denial meer ruimte moeten zijn aan herinnering, het oproepen van emoties die geassocieerd zijn met de Holocaust. Men zou niet eerst Lanzmanns epos Shoah gezien moeten hebben. De hoofdpersonages krijgen geen achtergrondverhaal en ontwikkelen zich totaal niet gedurende de film, waardoor het voor kijkers die zich niet laten meevoeren door het juridische conflict erg lastig wordt om continu geboeid te blijven. Weisz acteert erg gepassioneerd, maar in haar handelen als Lipstadt staat zij volledig aan de zijlijn. Spall acteert sterk, maar is in filmtermen niet eens eendimensionaal te noemen. Het uitdiepen van deze personages tussen de juridische procedures door, had Denial een stuk meer om het lijf gegeven. Nu is de film een sterk zakelijk juridisch drama die enige emotionele impact mist.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Biografie, Drama, Historie
Regio: 2
Jaar: 2017
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Audio Descriptie
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045248796

Extra's

  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Denial is op deze DVD-uitgave te bekijken in het anamorfe 2.35:1 beeldformaat. De film bestaat vooral uit bruin- en blauwtinten, maar hier en daar een kleurenaccent. Er is gebruik gemaakt van zeer simpele, klassieke belichting. Door het relatief hoge contrast en de hoge zwartwaarde zijn alle kleuren goed verzadigd en springen de aanwezige kleuren er goed uit. De beelden zijn redelijk scherp, hoewel bij wijde shots de kwaliteit snel naar beneden gaat. Buiten duidelijk aanwezige ruis, zijn ook geregeld compressieblokken en edge-enhancement te bespeuren, wat redelijk stoort.

Geluidskwaliteit

Op deze DVD-uitgave van Denial zijn twee audiosporen aanwezig; een Engelstalig Dolby Digital 5.1-audiospoor en een Dolby Digital 2.0-track voor Engelstalige audiodescriptie. Hieronder zal het eerstgenoemde track besproken. Het gesproken woord is scherp en helder via het middenkanaal te horen, hoewel het soms wat overloopt naar de voorste twee surroundkanalen. Grappig om te benoemen is de Britse Mark Gattis die Engels spreekt met een beoogd Nederlands accent. De geluidseffecten zijn erg simpel en niet al te gelaagd, maar dienen wel hun doel. Helaas staan ze wel wat zacht in de audiomix, waardoor ze niet altijd de gewenste impact maken (of bij vlagen überhaupt echt opvallen). De omgevingsgeluiden zijn een stuk gelaagder en staan ook harder in de mix. Via de surroundkanalen zorgen ze voor een afdoende sfeer. Vooral de sfeer die gecreëerd wordt tijdens de beelden in Auschwitz maken zijn indrukwekkend. De instrumentale muziek speciaal gecomponeerd voor Denial door de befaamde Howard Shore is een mooie ondersteuning voor het verhaal en de beelden, maar eist nooit veel aandacht op.

Extra's

Na verschillende promotionele trailers is vanuit het geanimeerde hoofdmenu Denial integraal of vanaf één van de zestien hoofdstukken af te spelen. Hierbuiten zijn hier ook de audio en ondertiteling in te stellen en kan de enige aanwezige extra worden geselecteerd.

Making Of (3 min.)
Een korte promo voor de film waarbij de cast en crew kort aan het wordt komt om aan te geven wat Denial zo bijzonder en vooral belangrijk maakt. Inhoudelijk niet heel sterk.

Conclusie

Wanneer historica Deborah Lipstadt David Irving aanwijst als een Holocaust-ontkenner, klaagt Ivring de Amerikaanse aan voor smaad. Geheel conform het Engelse recht is het hierna aan Lipstadt om de Holocaust en daarmee haar onschuld te bewijzen. Denial is een zeer solide film, waarbij er goed geacteerd wordt en het verhaal strak in elkaar zit. Het gebrek aan (emotionele) context en uitgediepte personages leidt er toe dat buiten het puur juridisch drama de film zeer weinig om het lijf heeft. De beeldkwaliteit op deze DVD-uitgave is redelijk maar toont duidelijke artefacten, het geluid is prima. De enige extra die aanwezig is, maakt zeer weinig indruk. Al met al enkel een film voor de echte liefhebber.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots