Loveless

Recensent:
Patrick van den Hul
05-10-2017

Totaalbeoordeling:

8.5
Bioscoop

Samenvatting

Een ogenschijnlijk normaal jongetje (Matvey Novikov) uit Rusland komt uit school. Hij onderneemt de wandeling terug naar zijn flat en trekt zich terug in zijn kamer. Zijn leven blijkt toch niet zo normaal wanneer duidelijk wordt dat zijn vader (Aleksey Rozin) en moeder (Maryana Spivak) eigenlijk altijd ruzie maken. Ze hebben alle liefde voor elkaar verloren. Ze haten elkaar zelfs. Ook hebben ze beiden alweer een nieuwe liefde waar ze ook regelmatig bij blijven slapen. De ruziënde ouders vergeten in al dit geweld soms volledig dat ze ook nog een zoontje hebben. Hij wordt liefdeloos behandeld. Op een dag is het jongetje spoorloos verdwenen. Er wordt een grootscheepse zoekactie opgezet. Maar zal dit nog effect hebben? Leeft het jongetje nog? Of is hij voor altijd spoorloos?

Commentaar

Loveless is een van die films die door merg en been gaan. Het is moeilijk om te zien hoe twee ouders door hun ruzies volledig het oog voor hun eigen kind verliezen. Dit wordt extra kracht bijgezet door de stijl van ijzingwekkend realisme die regisseur Andrey Zvyagnintsev (The Return, Leviathan) hier hanteert. Hij heeft een groot oog voor detail en laat de omgeving in Rusland heel koud en kil overkomen. Ook wordt er uitgebreid de tijd genomen in veel scènes, waardoor ze des te meer effect hebben. Loveless gooide hoge ogen bij critici. Het is de officiële Russische inzending voor de Oscars van 2018 en de film won in 2017 de prestigieuze jury prijs op het vermaarde internationale filmfestival in Cannes. Loveless is een film met twee gezichten. Aan de ene kant kun je niets anders dan bewondering hebben voor hoe ontzettend vakkundig deze film is gemaakt. De omgevingen zijn een karakter op zich en ook de hoofdrolspelers komen tot leven dankzij uitstekende acteerwerk en uit het leven gegrepen scènes. Aan  de andere kant doet Loveless haar filmtitel eer aan. We hebben hier te maken met een feel-bad-film zoals zelden vertoond. Het is allemaal somberheid wat de klok slaat, zonder ook maar een vleugje verlichting. Ook kijkt de film soms als een soort misdaadthriller waarbij je je van begin tot eind afvraagt wat er met het jongetje is gebeurd. Hierdoor komt er ook nog een flinke dosis gitzwarte spanning bij kijken. De scènes zijn zo vakkundig gemaakt dat je van begin tot eind bijna gehypnotiseerd naar het scherm zit te kijken. Maar tegelijkertijd zakt je gemoed steeds dieper en dieper tot aan de totaal verpletterende climax. Het roept de veel gestelde vraag op of (film)kunst ook moet vermaken of ook andere doelen mag dienen. En of het mogelijk is om ‘plezier’ te beleven aan het vakmanschap van een film, terwijl er zo weinig verlichting in te bespeuren valt. Het is in ieder geval volledig terecht dat Loveless de nodige aandacht krijgt in de pers. Het is een bijzondere productie die op geen enkele manier te vergelijken valt met het gemiddelde mainstream en feel-good Hollywooddrama. Loveless gaat daarin niet één slag, maar vele slagen dieper. Dwars door merg en been.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Drama
Jaar: 2017
Speelduur: 127 min
Uitgever: Cinemien

Laatste reacties

BigLebowski  |  09-10-2017

Ik ga hem binnenkort bekijken, ben zeer benieuwd. Op Elena na heb ik al zijn films gezien en daar zat geen zwakke tussen voor mij. Andrey Zvyagintsev begint zo ...
Lees meer >

Vincent Vernel  |  09-10-2017

Prachtige diepe film. Het is en en al metaforen en rauwe emoties
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Seks
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.