Star Trek: Discovery - Seizoen 1

Recensent:
Vincent Vernel
27-09-2017

Totaalbeoordeling:

7.3
Streaming

Star Trek: Discovery - Seizoen 1 (Streaming)
Samenvatting

Al zeven jaar is overste Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) onderdeel van Starfleet, de verkennende en diplomatieke tak van de Verenigde Federatie van Planeten. Ze dient op de USS Shenzou en onder de hoede van kapitein Philippa Georgiou (Michelle Yeoh) leert de eerste door Vulcans opgevoede mens weer emoties toe te laten - zonder de focus op logisch objectief denken te verliezen. De USS Shenzou krijgt de opdracht te onderzoeken waarom een zender aan de grens van de Federatie-ruimte defect is geraakt, een zender waar normaal nooit iets mis mee is. Op de eindbestemming aangekomen is het lastig vast te stellen wat er exact  aan de hand is, omdat een mysterieus energieveld alle scanners van de Shenzou blokkeert. Iemand zal dus fysiek naar de zender moeten om poolshoogte te nemen, tot grote frustratie van wetenschappelijk officier Saru (Doug Jones), die het liefst zo snel mogelijk vertrekt.  Burnham geeft zich vrijwillig op. Niet veel later staat ze oog in oog met wezens waar Starfleet en de Federatie al meer dan honderd jaar niets meer van had vernomen; de Klingons.

Commentaar

Het fenomeen Star Trek kent zijn oorsprong op televisie. The Original Series was tussen 1966-1969 maar een obscure sciencefiction-serie, maar door de vele herhalingen kreeg hij een cultstatus. Na de lancering van de Star Trek-filmreeks in 1979 was er altijd de vraag naar meer Star Trek op het kleine scherm. Star Trek: The Next Generation verscheen in 1987 en leidde na een moeilijke start tot een gigantische groei van de franchise met meer films en maar liefst drie spinoff-series (Deep Space Nine, Voyager en Enterprise). Na Star Trek: Nemesisde laatste film met de Next Generation-acteurs, uit 2002 bleef het stil. J. J. Abrams blies zeven jaar later nieuw leven in de franchise met Star Trek, maar voor diehard fans waren de film en diens vervolgen te oppervlakkig met teveel actie maar weinig inhoud. De geliefde sciencefiction-serie moest weer een thuis krijgen op het kleine scherm, waar het de tijd heeft karakters uit te diepen en morele en maatschappijkritische dilemma's aan te kaarten. Na een zeer hectische productie vol ontslagen en uitstel is er dan Star Trek: Discovery, buiten Noord-Amerika en Canada via Netflix te bekijken. De eerste twee afleveringen zijn een goede start.

Wat als eerste opvalt, is dat de esthetiek van Star Trek: Discovery veel weg heeft van de Abrams-films. Alles oogt zeer gelikt, inclusief de sets, kostuums en CGI controlepanelen. De bekende Klingons hebben een nieuw ontwerp gekregen en ogen erg kitsch in hun nieuwe tenues.  De stationaire camerabeelden uit vorige series hebben plaatsgemaakt voor dynamische, continu bewegende scenes (inclusief lens-flares) en de openingsanimatie is geen schip dat door de sterren gaat onder de klanken van klassieke muziek, maar een zeer gestileerde collage beelden met geluids- en beeldfragmenten uit onder andere The Original Series. Dit brengt Star Trek duidelijk in de 21ste eeuw. Terwijl Star Trek: Discovery zich afspeelt voor de originele serie, maar er wel een stuk moderner uitziet (en er onbekende aliens in de serie voorkomen) zou men bij voorbaat Discovery al kunnen afschrijven. Hoewel er qua verhaal duidelijk elementen uit vroegere series de revue passeren, kan afgaande op de eerste twee afleveringen redelijk worden vastgesteld dat het hier om een (soft) reboot gaat. Vergelijkingen met eerdere series en personages zullen absoluut gemaakt worden, maar gaan waarschijnlijk niet allemaal op. Het verhaal uit de eerste afleveringen van Star Trek: Discovery heeft niet veel om het lijf, maar is een overduidelijke pilot om kijkers te laten wennen aan de nieuwe sfeer en personages. In de dialogen is heel duidelijk de invloed van Gene Rodenberry's originele visie te zien, waarbij zaken als ontdekking en het bestuderen van nieuwe culturen en planeten in plaats van deze over te nemen of ze te vernietigen worden aangehaald. Er is vooralsnog weinig ruimte geweest dergelijke thema's echt uit te dragen, maar dat hier al de basis voor wordt gelegd is fijn om te zien. Centraal in deze afleveringen staan Burnham, Georgiou en in iets mindere mate Saru, maar buiten veel uitleg over hun verleden en motivatie is er nog weinig echt van ze te zien. Het acteerwerk is prima met Doug Jones als uitschieter, Sonequa Martin-Green lijkt wat onevenwichtig in de rol, maar er is afdoende potentie om haar te zien groeien. De actie en CGI in Star Trek: Discovery is van een prima niveau, hoewel het camerawerk soms iets te schokkerig is en de grootst opgezette actiescènes soms wat chaotisch overkomen.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Science fiction, TV
Jaar: 2017
Speelduur: 90 min

Conclusie

Star Trek: Discovery is de zesde tv-serie in de befaamde sciencefiction-franchise en is een stuk gelikter in stijl dan zijn voorgangers. Deze ogenschijnlijke reboot lijkt een balans te vinden tussen de actie van de eenentwintigste eeuw en de dromen over continue ontdekkingsreizen van Star Trek-bedenker Gene Rodenberry. De basis ervoor is gelegd, maar het is vooralsnog de vraag of en hoe de morele en filosofische vraagstukken, waar Star Trek zich altijd heeft beziggehouden in deze modernere versie, een plaats krijgen. De personages hebben potentie, maar zijn vooralsnog te weinig uitgediept om een solide mening over te hebben. Blijven kijken met mild optimisme.

Laatste reacties

tmvde  |  22-01-2018

Mind blown
Lees meer >

Pieter R.  |  22-01-2018

Tot nu toe ligt de nadruk van de serie te veel op Michael Burnham (Sonequa Martin-Green). Daar waar er altijd wel iemand de meest leidende rol had in de series ...
Lees meer >

lockedfor  |  04-10-2017

Tot nu toe ligt de nadruk van de serie te veel op Michael Burnham (Sonequa Martin-Green). Daar waar er altijd wel iemand de meest leidende rol had in de series ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.