Wizard of Lies, The

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Wizard of Lies, The (DVD)
Samenvatting

Bernie Madoff (Robert DeNiro) staat aan het hoofd van een machtig financieel imperium. Hij beheert als zogenaamd “Money Manager” de miljarden in de portefeuilles van alle grote en machtige rijken ter wereld. Hij schrijft cheques uit met miljoenen per keer en de grote bedragen sluist hij heen en weer alsof het niks is. In een opvallende actie betaalt Madoff de grote miljoenenbedragen aan bonussen aan de medewerkers ineens een stuk eerder uit. Dit valt op bij zijn beide zoons Mark (Alessandro Nivola) en Andrew (Nathan Darrow) en trekken aan de bel bij hun vader. Madoff Sr. geeft aan dat er iets niet helemaal goed gaat en organiseert hij een “family meeting” als spoedberaad. Tijdens dit beraad geeft Madoff voor het eerst toe dat een deel van zijn imperium is gebaseerd op verzinsels en lege transacties. Hij sluist geld en heen en weer en investeert in allerlei fictieve fondsen met ogenschijnlijk een geweldig rendement. In de praktijk zijn alle mensen hun geld kwijt en heeft men geïnvesteerd in het Madoff-fonds, ofwel dat Madoff al het geld gewoon zelf achterover drukt en uitgeeft. Zijn zoons en zijn echtgenote Ruth (Michelle Pfeiffer) blijven geschokt en verbouwereerd achter. Beide zoons zien echter geen uitweg meer en schakelen de FBI in om een einde te brengen aan deze misstanden van hun vader. Wat ze echter niet weten is dat dit de start gaat zijn van een wereldwijde recessie die gevolgen gaat hebben voor miljoenen bedrijven en miljarden mensen over de hele wereld

Commentaar

Iedereen weet zich nog wel de geschokte nieuwsberichten te herinneren. De oh-zo-betrouwbare en wijze investeerder en anker van de Amerikaanse financiële wereld Bernie Madoff blijkt niets minder dan een ordinaire boef en oplichter die de miljarden van duizenden investeerder gewoon in eigen zakt steekt om zijn luxueuze leven mee te financieren. Het is het begin van een grote zeepbel die wordt doorgeprikt en vele investeringsfondsen worden aangemerkt als leeg en de investeerder is zijn geld kwijt. Heel Amerika leeft op de pof en deze moet ineens worden afbetaald, en wat men niet kan. Erger nog, de gehele financiële wereld wordt aangemerkt als onbetrouwbaar en de investeringen die men gedaan heeft worden opnieuw tegen het licht gehouden en zeker niet al het rendement kan ingelost worden. Miljoenen mensen zijn gedupeerd, vele bedrijven vallen en menig land gaat bijna ten onder. Onder andere de regeringen van Griekenland, Spanje en Italië moeten Europese steun vragen om de landelijke schuldenlast en het begrotingstekort te kunnen bestrijden. Ook de Nederlandse regering moet diep in de buidel tasten. Abn Amro heeft door een mislukte fusie/overname door het Britse Barclays en het Schotse RBS in combinatie met de financiele malaise een dusdanige kapitaalinjectie nodig dat Abn Amro door de Nederlandse staat wordt gekocht en hiermee een staatsbank wordt.
Terug naar de film. Deze is geregisseerd door vermaard regisseur Barry Levinson met diverse klassiekers op zijn naam (o.a. Goodmorning Vietnam, Rain Man, Wag the Dog) die ook niet weglopen voor wat maatschappelijke kritiek. Met The Wizard of Lies houdt Levinson het iets meer bij een verfilming van de biografie, geschreven door Diana B. Henriques. Zij speelt zichzelf in de film en heeft ook de echte Bernie Madoff geïnterviewd in de gevangenis en deze interviews zijn de basis van het boek waarop de film is gebaseerd. Robert De Niro is echt in een geweldige vorm en speelt eindelijk weer eens rol die zijn kwaliteiten eer aandoet. Ook Michelle Pfeiffer is erg sterk als echtgenote Ruth. De ondersteunende rollen doen het prima en geven genoeg ondersteuning en gewicht aan hun rollen. De film is een sterk sterke, interessante vooral bizarre kijk in het leven van een hooghartig en elitaire financieel kopstuk wat in korte tijd heel hard van zijn voetstuk is gevallen. Het "waarom" wordt echter niet gegeven in de film en zal wellicht altijd een mysterie blijven. Toch blijft deze film zeer de moeite waard.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Biografie, Drama, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2017
Speelduur: 127 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Pools
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, Grieks, Noors, Pools, Portugees, Spaans, Turks, Zweeds
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889612407

Extra's

  • In-depth interviews with stars Rovert De Niro and Michelle Pfeiffer plus director Barry Levinson and author Diana B. Henriques

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Wizard of Lies krijgt op DVD een anamorfe beeldtransfer mee in het origineel beeldformaat van 1.78:1. Deze film is geproduceerd voor TV (HBO) en meestal krijgen deze docu-drama-producties een nogal "vlakke" look mee. Er wordt niet veel onderscheid gemaakt tussen de meeste scènes en alles ziet er een beetje hetzelfde uit. Dat is gelukkig anders in Wizard of Lies, want regisseur Levinson heeft wel degelijk een verschillende "look" gegeven aan verschillende scènes. Zo zijn de gevangenis-scènes zijn bijvoorbeeld wat koeler en met een blauwe toon terwijl de sènes met de famielie van Madoff wat warmer overkomen met kleuren die dit accentueren. De beeldtransfer op DVD voldoet prima, is voldoende scherp en bevat verder geen compressiefouten of andere artefacten.

Geluidskwaliteit

The Wizard of Lies krijgt op DVD een Dolby Digtal 5.1-audiotrack mee in de oorspronkelijke Engelse taal. De audiotrack is netjes uitgebalanceerd en biedt een voldoende surround-ervaring. Omdat de film voornamelijk op dialoog is gebaseerd komt het merendeel van de audio uit de voorste speakers met de spraak netjes uit de centerspeaker. De surroundspeakers worden spaarzaam gebruikt maar geven tijdens bijvoorbeeld rechtzaken een mooi surroundgeluid van de menigte en ander geroezemoes. Een solide audiotrack zonder de spreekwoordelijke toeters en bellen maar die prima voldoet.

Extra's

Op de DVD van The Wizard of Lies staat slechts één korte extra.

In-depth interviews with stars Rovert De Niro and Michelle Pfeiffer plus director Barry Levinson and author Diana B. Henriques (8 min)
Verschillende interviews met de cast en crew die wat promotioneel overkomen.

Conclusie

In The Wizard of Lies valt financieel grootheid Bernie Madoff genadeloos van zijn voetstuk en trekt daarbij direct de gehele wereldeconomie met zich mee in zijn malaise. De film is een erg interessante inkijk naar hoe Madoff die allemaal heeft beleefd zonder het antwoord te geven op het "waarom". De DVD bevat een prima beeld-en geluidskwaliteit maar bevat slechts één karige extra. Dat is jammer want over de productie had vast meer verteld kunnen worden. Desaltiettemin is deze DVD zeker een aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots