Suburbicon

Recensent:
Vincent Vernel
16-11-2017

Totaalbeoordeling:

6.5
Bioscoop

Suburbicon (Bioscoop)
Samenvatting

Suburbicon is een modelwijk vol vriendelijke families en aangeharkte tuintjes. Gardner Lodge (Matt Damon) heeft een mooie baan bij de bank, een prachtige vrouw Rose (Julianne Moore) en hard studerende zoon Nicky (Noah Jupe). Ook Rose's zus Margret (wederom Julianne Moore) woont bij het gezin. Dan wordt het rustige Suburbicon opgeschrikt door een verschrikkelijk misdrijf wat het leven van de Lodges compleet overhoop gooit. Gardner tracht erna zo snel mogelijk weer zijn leven op te pakken, maar Nicky ruikt steeds meer onraad. Wie zijn die vreemde mannen waar Garder gesprekken mee heeft? Waarom mag Nicky zijn oom Mitch (Gary Basaraba) niet bellen? Zou het dan toch allemaal te maken hebben met het Afro-Amerikaanse gezin wat net in de buurt is komen wonen?

Commentaar

Suburbicon is geregisseerd door George Clooney naar een script van Joel en Ethan Coen wat de broers naar verluid eind jaren '80 van de vorige eeuw schreven. De stijl en esthetiek van de film heeft veel overeenkomsten met die van de gebroeders Coen; combineer Fargo met A Serious Man en je hebt exact Suburbicon te pakken. Voor fans van deze stijl is de film een traktatie. Snelle dialogen, intrigerende personages en een over de top verhaal. Het verhaal is strak en vooral qua opbouw erg goed maar heeft duidelijke gebreken rond het einde ervan waar de deus ex machina's kijkers haast om de oren vliegen. Er is een overduidelijke sociaal commentaar in de film wat erg goed aansluit met het huidige geopolitieke klimaat, hoewel heel direct en ongenuanceerd gebracht. Overduidelijk is dat de bedoeling geweest van Clooney en zijn creatieve team waardoor het aan kijkers is om te bepalen of dit voor hen werkt of niet. Het gemis van Suburbicon is dat alles er mooi uitziet en cast en crew duidelijk liefde in de film hebben gestopt, maar dat puntje bij paaltje alles al een keer gedaan is. George Clooney is duidelijk een getalenteerde regisseur maar hij tracht te veel zijn vrienden Joel en Ethan te kopiëren terwijl die zich juist altijd bezig hebben gehouden met het ontwikkelen van hun eigen zeer diverse stijl. Alles voelt als een inferieur seizoen van Fargo, de serie die het oeuvre van de gebroeders Coen ook omarmt heeft maar er op heeft weten voort te borduren. Het acteerwerk in Suburbicon is van de bovenste plank, met een indringend optreden van Matt Damon zoals kijkers zelden gezien hebben, een extreem charmante Oscar Isaac en een innemende Gary Basaraba. Julianne Moore is vrij over de top in haar dubbelrol die erg doet denken aan haar optreden in Kingsman: The Golden Circle. De jongen Noah Jupe weet zich redelijk goed te houden tegen alle A-acteurs om hem heen. Grote complimenten voor Karimah Westbrook de vrij complexe rol van een donkere vrouw en moeder in een anders volledig blanke wijk subliem neer heeft weten te zetten. Suburbicon zit vol met kleine uitspattingen van extreem grof geweld die voor het grootste deel spectaculair in beeld zijn gebracht. Verschillende scènes rond het einde van de film zijn erg goed geënsceneerd waardoor de impact van het geweld prachtig overkomt.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie, Detective, Komedie, Misdaad, Thriller
Jaar: 2017
Speelduur: 105 min
Uitgever: The Searchers

Conclusie

Suburbicon is een gewelddadige zwarte thriller-komedie die zwaar leunt op het werk van Joel en Ethan Coen. Het acteerwerk is uitstekend en het verhaal zelf is onderhoudend, maar er wordt nergens van de gebaande paden afgeweken. Een interessante film om eens te bekijken, hoewel pas echt na Fargo (zowel de film en de tv-serie) gezien te hebben.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.