Wall, The (2017)

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Samenvatting

De Amerikaanse sluipschutters Isaac (Aaron Taylor-Johnson) en Shane (John Cena) zijn naar een pijpleiding in aanleg gestuurd, waar een Irakese sluipschutter acht mannen - arbeiders en soldaten - heeft doodgeschoten. De vraag is of de sluipschutter nog wel in de buurt is, want het is al tijden akelig stil. De Amerikanen komen er snel achter dat de gewiekste schutter (Laith Nakli) ze scherp in de gaten houdt, want op het moment dat Isaac en Shane het terrein betreden worden ze onder vuur genomen. Shane blijft gewond in het open veld liggen, maar Isaac weet zich in veiligheid te brengen achter een klein, wankel muurtje. De sluipschutter maakt via de persoonlijke radio contact met Isaac en er ontstaat een psychologische oorlogsvoering tussen beide professionals. Wie geeft het eerst op of wie weet de ander als eerst uit te schakelen?

Commentaar

Hoewel de oorlog in Irak in 2007 zo goed als voorbij was vonden er hier en daar nog wel wat schermutselingen plaats tussen Amerikaanse militairen en rebellerende Irakese groeperingen. En dat is waar het in The Wall van regisseur Doug Liman (The Bourne Identiy, American Made) om draait. Ondanks dat volgens George Bush de oorlog gewonnen in Irak gewonnen is betekent dat niet dat het er veilig is. Radicale groeperingen zorgen nog geregeld voor gewelddadige uitbarstingen. Daarom is de Amerikaanse aanwezigheid nog alom. In The Wall wordt duidelijk dat de vijand zich wel degelijk heeft ontwikkeld. De slimme sluipschutter houdt het duo Amerikaanse soldaten voortdurend onder schot terwijl hij via de intercom ze probeert uit hun schuilplaats te lokken. De film, met Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass) en WWE-ster John Cena als de Amerikaanse sluipschutters en Laith Nakli (Nat Geo-serie The Long Road Home) als de onzichtbare vijand, begint zeer intrigerend. Scenarioschrijver Dwain Worrell heeft, juist door de kunst van het weglaten, een grote spanningsboog gecreëerd. De omgeving helpt daar ook bij. Het geheel speelt zich af in de een uitgestrekt verlaten gebied, waar geen kans is op een toevallige passant. Het is aan de sluipschutters zelf om uit deze situatie te geraken. Het verhaal is gemaakt op basis van eenheid van tijd en plaats, het speelt zich realtime af op één locatie. Op het moment dat de verborgen sluipschutter contact maakt met de Amerikanen verandert de structuur van het verhaal. Er wordt een kat-en-muisspel gespeeld, waarbij de Amerikanen duidelijk de muizen in dit spel zijn. Er volgt een psychologische oorlogsvoering tussen de welbespraakte en belezen vijand en de angstige Amerikaanse sluipschutter. Dat is in het begin zeker boeiend, maar er zit te weinig ontwikkeling in de karakters en het verhaal, waardoor de aandacht op een gegeven moment verslapt. Dat de Irakees een kenner is van Shakespeare doet de wenkbrauwen al fronsen, maar het reciteren van een deel van zijn werk maakt de film er niet spannender op. Gelukkig is het spel van Aaron Taylor-Johnson en vooral de zenuwslopende spraak van Laith Nakli van een hoog niveau. Ze weten de aandacht net aan vast te houden tot aan het einde van de film, dat weer wel de moeite waard is. Jammer dat je daarvoor door het grote middenstuk heen moet zien te bijten.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Oorlog, Thriller
Regio: B
Jaar: 2017
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461874993

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldtransfer op de Blu-ray Disc van The Wall betreft het originele 2.39:1 formaat. Dit betreft een 25GB enkellaags disc, die bijna geheel is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. In deze tijden van moderne, digitale opnames grijpt The Wall weer helemaal terug naar de basis. De hele film is op Super-16mm-film opgenomen. Een heel bewuste keuze van cameraman Roman Vasyanov, die hiermee de ruige werkelijkheid van de situatie vast wilde leggen. En dat is hem zeer zeker gelukt. De korrelige uitstraling maakt het beeld rauw en groezelig, welke uitstekend passen binnen de desolate sfeer van de zanderige woestijn. Ondanks de 'ouderwetse' opnametechniek ziet het beeld er toch spectaculair goed uit. De algehele detaillering mag dan misschien een streepje minder zijn, toch bevatten de vele close-ups nog ruim voldoende details om een goede indruk te maken van de wanhoop van de schutter. De kleuren zijn heel beperkt tot een schakering van zandkleur en het blauw van de lucht, maar door het uitstekende contrast krijgt het beeld toch de nodige diepte. Petje af voor de makers om zo'n mooi beeld te creëren met het basismateriaal dat gebruikt is.

Geluidskwaliteit

Op de Blu-ray Disc van The Wall staan twee lossless geluidstracks, namelijk een originele Engelstalige en een nagesynchroniseerde Franstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track. Het Franstalige geluid laten we voor het gemak achterwege. De Engelstalige track biedt namelijk heel veel om van te genieten. Niet vanwege de bombast of dynamiek, maar vanwege de fijne details in het geluid. De gehele film speelt zich af op een locatie op een stille vlakte. Het geluid blijft daarom dicht bij de betrokken personages, in dit geval sluipschutters Isaac en Shane. Alleen de stem van de Irakese sluipschutter is te horen - hij is nooit te zien in de film - via het oortje van de portofoon van Isaac. Daar wordt op een mooie manier mee gespeeld in het geluid. Verder is elk zuchtje, schuifeltje of snifje van Isaac te horen. Regelmatig praat hij met de sluipschutter, roept naar Shane of mompelt in zichzelf. Niet alles is even goed verstaanbaar, maar de strekking is altijd duidelijk. De surroundkanalen worden gebruikt voor de wind die over de open vlakte waait en een incidenteel geluidseffect, zoals de echo van de schoten of de inslag daarvan. Op de aftiteling na wordt er geen muziek gebruikt in de film, maar dat neemt niet weg dat dit een heel verfijnde en smaakvolle geluidstrack is.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een eenvoudig statisch menu waar je alleen taalinstellingen kunt kiezen. Verder heeft deze uitgave geen extra's.

Conclusie

Twee Amerikaanse scherpschutters moeten een Irakese scherpschutter uitschakelen die kort daarvoor acht mensen bij een pijpleiding heeft neergeschoten. De Irakees heeft de Amerikanen in z'n greep en er volgt een onderlinge psychologische oorlogsvoering. Wie geeft het eerst op? The Wall, van regisseur Doug Liman, is vooral in het begin een heel spannende oorlogsfilm, maar vlakt op een gegeven moment steeds meer af. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, maar ontbeert de extra's.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Remain In Light.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots