All the Money in the World

Recensent:
Vincent Vernel
16-01-2018

Totaalbeoordeling:

7.2
Bioscoop

All the Money in the World (Bioscoop)
Samenvatting

Wanneer de jonge Paul Getty III (Charlie Plummer) in 1973 door ontvoerders van de straten van Rome wordt geplukt, zit zijn moeder Gail Harris (Michelle Williams) in zak en as. De misdadigers vragen 17 miljoen dollar, Gail heeft niets. Als de ex-schoondochter van Paul Getty (Christopher Plummer), de rijkste man ter wereld ooit, neemt aan dat de miljoenen slechts een schijntje zijn, maar Gail heeft de gierige oude man al jaren niet meer gesproken. Ze belt en belt, maar Getty geeft niet thuis. Wanneer ze bij Getty's landgoed aanklopt, wordt haar de deur gewezen. Maar ze houdt vol. Getty weigert ook maar een cent losgeld te betalen, maar vraagt oud-spion Fletcher Chase (Mark Wahlberg) voor de laagste prijs mogelijk zijn kleinzoon te zoeken. Terwijl Fletcher en Gail afreizen naar Rome, worden Getty III's ontvoerders steeds ongeduldiger.

Commentaar

All the Money in the World zal vooral de boeken ingaan als de film waar één van de hoofdrolspelers, Kevin Spacey, na vele aantijgingen van seksueel wangedrag volledig werd vervangen. In minder dan twee weken filmde regisseur Sir Ridley Scott vrijwel alle scènes van Spacey opnieuw, nu met de legendarische Christopher Plummer as Paul Getty. Men geloofde zo erg in de kracht van de film dat de release koste wat kost door moest gaan. Het eindresultaat is zeker de moeite waard, hoewel soms wat onevenwichtig.
All the Money in the World is een elegant gemaakte film en half biografie, half thriller. Allereerst is het een karakterstudie van een miljardair; wat beweegt een man die alles heeft? De antwoorden zijn fascinerend, koud en haast nihilistisch, die niet zouden misstaan in een David Fincher-film. Daarnaast is All the Money in the World een relatief standaard misdaadthriller die er prachtig uitziet, sterk acteerwerk bevat en bij vlagen vol spanning zit. De balans in toon en tempo tussen de twee verhaallijnen is – zeker in het eerste half uur van de film – erg onevenwichtig. Warrige montage en een geforceerde – onnodige – voice over maken het voor kijkers onduidelijk waar de film heen gaat of wat het wil vertellen. Wanneer het ontvoeringsverhaal de ruimte krijgt, voelt All the Money in the World meer als een geheel. Scènes met Paul Getty zijn meer symbiotisch en stoppen niet het drama van de ontvoering zoals daarvoor wel het geval was. De band tussen Paul Getty III en Romain Duris' Cinquanta is een mooi in beeld gebracht. Duris zet een gelaagd personages neer die je als kijker leert respecteren. Charlie Plummers Getty III is vrij eendimensionaal, maar de acteur geeft zich helemaal. Christopher Plummer is het andere hoogtepunt uit de film. Elke scène waar hij in zit, weet hij te fascineren. Hij zet een subtiel en geladen spel neer dat door wie dan ook lastig is te evenaren. Het verhaal en de interessante personages liggen bij de Getty's, maar Scotts focus is echter niet op hen. Voor het grootste deel gaat All the Money in the World over Michelle Williams' Gail Harris en Mark Wahlbergs Fletcher Chase, die samen op zoek zijn naar de jonge Getty III. De personages zijn echter vrij eendimensionaal en maken weinig tot geen ontwikkeling door. Het acteerwerk van Williams is zeer sterk, Wahlberg voelt wat uit zijn comfortzone. Visueel zit All the Money in the World prima in elkaar. All the Money in the World is vooral erg klassiek in opzet, stijl en uitvoering. Ridley Scott heeft in zijn decennialange carrière veel spectaculaire beelden afgeleverd, maar hier is hij vooral terughoudend en beheerst, met het doel de sfeer van de jaren '70 zo goed en ongepolijst mogelijk neer te zetten. Hier en daar zijn er Gotische elementen te bespeuren, die voor afdoende diversiteit zorgen.

 

 

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Biografie, Drama, Misdaad
Jaar: 2018
Speelduur: 139 min

Conclusie

All the Money in the World is een stijlvolle biografie en thriller die nergens het wiel opnieuw uitvindt, maar genoeg fascinerende personages en spanning bevat om een keer te zien. De film is wat lang en de balans tussen de verhaallijnen is wat onevenwichtig, maar nergens heel storend. Cristopher Plummer is een absoluut hoogtepunt, die net als de net zo indrukwekkende Romain Duris een gelaagd en fascinerend personage neerzet. Niet Ridley Scotts beste werk of een zeer indringende thriller, maar goed genoeg.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.