Harry Potter en de Steen der Wijzen (Standaard Editie)

Recensent:
Koen Koene
06-06-2002

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Harry Potter en de Steen der Wijzen (Standaard Editie) (DVD)
Samenvatting

Harry Potter (Daniel Radcliffe) woont zijn eerste levensjaren, nadat zijn ouders zijn omgekomen, bij zijn slechte oom Vernon (Richard Griffiths) en tante Petunia (Fiona Shaw) en hun zeer verwende zoontje Dudley (Harry Melling). Harry wordt door hen slecht behandeld en heeft slechts een klein hokje onder de trap als kamer, waarin hij nog regelmatig wordt opgesloten ook.
Tegen zijn elfde verjaardag ontvangt Harry een brief. Maar voordat Harry een kans krijgt de brief open te maken, pakt oom Vernon de brief af en verscheurt hem. En zo gaat dat een tijdje door. Dagenlang krijgt Harry dezelfde brief, maar oom Vernon verscheurt of verbrandt deze direct. Als het huis bedolven wordt onder brieven, verhuist de familie naar een rustiger oord. Maar op de dag dat Harry elf jaar wordt, komt de reus Hagrid (Robbie Coltrane) het huis binnenvallen. Hij vertelt Harry dat hij eigenlijk een tovenaar is en nodigt hem uit mee te gaan naar Zweinstein, de school voor tovenaars. Onderweg vertelt Hagrid over Harry’s ouders en hoe deze vermoord zijn door ‘hem-wiens-naam-niet-gezegd-mag-worden’, Voldemort dus. Daar heeft Harry zijn litteken op zijn voorhand aan te danken. Hagrid neemt Harry mee naar Wegisweg, een winkelstraat om inkopen te doen voor Harry’s eerste schooljaar, zoals natuurlijk een toverstokje. Iedereen herkent Harry, Hagrid legt uit dat Harry heel bijzonder is omdat nog nooit iemand een aanval van Voldemort heeft overleefd.
Hagrid laat Harry achter met een treinkaartje naar Zweinstein. De trein vertrekt vanaf perron 9¾, een verborgen perron. Onderweg maakt Harry kennis met Ron Wemel (Rupert Grint) en de slimme meid Hermelien Granger (Emma Watson). Hermelien kent al enige toverkunstjes.
Eenmaal op school valt Harry van de ene magische verrassing in de andere. Samen met Ron en Hermelien ontdekt hij de geheimen van de school, zoals de verboden derde verdieping. Gedrieën moeten ze strijden tegen Voldemort die de Steen der Wijzen probeert te stelen.

Commentaar

Het idee voor het verhaal van Harry Potter and the Philosopher’s Stone kreeg de schrijfster J.K. Rowling op een treinreis van Londen naar Manchester. Door de jaren heen heeft de schrijfster op verschillende momenten aan het boek gewerkt waarna het uiteindelijk in 1997 is gepubliceerd. Het boek was onmiddellijk een enorm succes en kreeg een grote schare fans die ieder keer weer uitzagen naar het volgende boek. Er zijn nu vier boeken van Harry Potter.

Na de eerste berichtgevingen over een mogelijke verfilming van het boek is een enorme hype rond de film ontstaan. Het valt niet mee om de enorme fantasie en magie van het verhaal te verfilmen. Maar regisseur Chris Columbus is daar goed in geslaagd. Hij heeft gelukkig gebruik kunnen maken van een grote cast uitstekende (Engelse) acteurs. Maar de hoofdrollen worden gespeeld door drie kinderen, die tot dan toe nog helemaal onbekend waren. De magie in de film wordt vooral verstrekt door de prachtige magische muziek van meestercomponist John Williams.

De film heeft de hype gelukkig doorstaan en is in de bioscoop enthousiast ontvangen. Harry Potter is sinds 21 mei wereldwijd op DVD (en video) uitgekomen. Er zijn twee versies verschenen. Een widescreen versie, waarop de film in zijn oorspronkelijke beeldverhouding staat. En een gewone versie waarop de film in een
4:3 pan & scan / open matte uitvoering staat. De widescreen versie is herkenbaar aan een gele band aan de bovenzijde van de verpakking. Voor deze recensie is de 4:3 versie gebruikt, lees hier een recensie van de widescreen versie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 147 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 EX - Duits
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931224338

Extra's

  • Bioscooptrailers
  • Nooit eerder vertoonde beelden
  • Ontdek Zweinstein
  • Extra’s voor DVD-ROM
  • Mix toverdrankjes, voer gedaanteveranderingen uit en nog veel meer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Harry Potter en de Steen der Wijzen is in twee verschillende versies op de markt gebracht, een standaard 1.33:1-versie en een widescreen-uitgave (2.35:1). Zoals te lezen in het achtergrondartikel krijgt men bij de standaard-uitgave meer beeld boven en onder, terwijl de 2.35:1-versie aan de zijkanten meer beeld bevat. Dit lijkt vrij positief; qua beeldoppervlak levert men in principe immers weinig in. Toch zijn er wel degelijk genoeg momenten aan te wijzen waarop de opnames in de 1.33:1-versie door hun smalle formaat de uitwerking missen. Deze opnames komen in de filmische widescreen-versie stukken beter tot hun recht.

In tegenstelling tot de verhouding is de kwaliteit van het 1.33:1-beeld vrijwel identiek aan dat van de widescreen-uitgave. Dit betekent dat het beeld met een prima scherpte en uitstekende kleurverzadiging op het scherm verschijnt. Bovendien is de gebruikte print in uitstekende staat, resulterend in een afwezigheid van vuil en beschadigingen. Kleine minpuntjes zijn de lichte filmgrain en enkele minimale compressie-artefacten. De laagwisseling is goed geplaatst en de film is ingedeeld in een ruime 35 hoofdstukken. De prima ondertiteling maakt (evenals de nasynchronisatie) gebruik van de Nederlandse termen (Hogwarth’s = Zweinstein, Quidditch = Zwerkbal, Albus Dumbledore = Albus Perkamentus, enz.) zoals die ook in de boeken voorkomen. Zowel jonge als oude fans van de Nederlandse boeken zullen dus totaal geen moeite hebben om alles te volgen.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 EX op de DVD. Voor het eerst heeft Warner voor de soundtrack de maximale bitrate van 448 kb/s gebruikt en hier kunnen we alleen maar heel blij mee zijn. Ook de Nederlandse en Duitse nasynchronisatie zijn in DD5.1 EX (bitrate 448 kb/s).
Over de soundtrack kunnen we heel kort zijn. Die is meer dan uitstekend. Alle kanalen worden optimaal gebruikt resulterend in een zeer ruimtelijk klinkende soundtrack. Het hoog is prima, wat een mooie definitie van de soundtrack geeft. Het laag is goed gedoseerd aanwezig. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, maar de achterkanalen worden zeer goed gebruikt om de prachtige muziek van John Williams een mooie ruimtelijkheid te geven. Verder worden de achterkanalen in split-surround gebruikt voor de nodige sfeergeluiden en enkele bijzonder effecten. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.
De Nederlandse nasynchronisatie is netjes gedaan en volgt de mondbewegingen goed. Maar doordat de stemmen te netjes en te ingehouden klinken is de emotie van de film weg. De kleine kinderen kunnen de film dan natuurlijk wel uitstekend volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op beide DVD’s zijn leuke animaties met achtergrondmuziek.
De box bestaat uit twee DVD’s. Op de eerste DVD staat de film met enkele extra’s zoals:

‘Cast & Crew’, een overzicht op een drietal breedbeeld tekstschermen.
‘Bioscooptrailer 1’, een 2:17 minuten durende trailer in 2.35:1 anamorf beeldformaat.
‘Bioscooptrailer 2’, een 1:46 minuten durende trailer in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Alle overige extra’s staan op de tweede schijf. Voor de echte cinefielen zal deze schijf een teleurstelling zijn. Want je zult op deze schijf geen uitgebreide documentaires vinden die uitleggen op welke wijze de film is gemaakt of hoe de special effects in elkaar zitten. Schrijfster J.K. Rowling is namelijk alleen maar met een verfilming van het boek akkoord gegaan als niets, maar dan ook niets van de magie verloren gaat. Verder is de film en daarmee ook de extra’s gericht op een jeugdig publiek. De tweede schijf is dan ook opgezet als een soort van adventure game dat zich afspeelt in de wereld van Harry Potter op en rond Zweinstein. Veel van deze extra’s is afgeleid van een bestaand CD-ROM spel van Harry Potter. Om alles goed te kunnen spelen is kennis van de wereld van Harry Potter onontbeerlijk. Goed naar de film kijken (of het boek lezen) want daarin vind je alle antwoorden.

Je kunt ervoor kiezen om de extra’s in het Nederlands, Vlaams of het Engels (en nog enkel talen) te bekijken/spelen. Wanneer je voor Engels kiest, is een Nederlandse ondertiteling beschikbaar. Alle extra’s zijn uitgevoerd in 16x9 anamorf breedbeeldformaat en hebben DD2.0 – 192 kb/s geluid.

Wat zijn deze extra’s? Op het hoofdmenu vind je keuzes voor:

‘Wegisweg’, hier moet je eerst naar toe om geld en belangrijke tovenaarsspullen te verzamelen. In de vorm van een spel kun je deze spullen verzamelen bij Olivanders, Braakbals Uilenboetiek en Goudgrijpbank. Deze spullen heb je nodig om toegang te krijgen tot en ander extra ‘Klaslokalen’. Maar ook de toegang tot ‘Wegisweg’ is niet eenvoudig.

‘Klaslokalen’, volg de lessen en bereid een toverdrankje of spreek een toverspreuk uit over de taal die Harry en zijn vrienden spreken.

‘Rondreis’, een mooie driedimensionaal vormgegeven interactieve rondleiding in de virtuele wereld van Zweinstein. Als eerstejaarsstudent van Zweinstein leer je zo snel de Grote Zaal, Griffoendors leerlingenkamer en Harry’s kamer kennen.

‘De sorteerhoed’, leer hier alles over de leerkamers Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich.

‘De omgeving van Zweinstein’, evenals de ‘Rondreis’ een interactieve rondleiding door de omgeving van Zweinstein en leer je meer over het Zwerkbalspel en het vangen van de Snaai.

‘Bibliotheek’, de plaats waar boeken schreeuwen, plaatjes praten, geesten lopen en een boek vol verrassende afbeeldingen.

‘Interviews’, een extra zoals we gewend zijn. Regisseur Chris Columbus en producer David Heyman vertellen in 16½ minuut meer over de totstandkoming van de film. In 1.85:1 letterbox beeldformaat.

Vergeet niet op de diverse schermen de ‘flavour beans’ (het pakje snoepjes) te proeven. De smaken zijn verrassend.

Als je de extra’s op de juiste manier hebt gespeeld, kun je uitkomen bij het goed verborgen geheim, een zevental ‘Nooit eerder vertoonde beelden’ oftewel de ‘Deleted Scenes’. Deze scènes zijn in 2.35:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 Surround – 192 kb/s geluid. Naar keuze in het Engels (met Nederlandse ondertiteling) of Nederlands nagesynchroniseerd.

Onder ‘Meer extra’s’ staan de DVD-Rom features. Je hebt hiervoor de InterActual speler nodig, die eventueel automatisch wordt geïnstalleerd. Veel extra’s verwijzen door naar de Harry Potter website, maar het leukst om te doen is ‘Extra Credit’, wat met stemherkenningtechnieken van OneVoice (en Philips) werkt. Deze extra’s zijn alleen Engelstalig.

Conclusie

De film Harry Potter en de Steen der Wijzen is een prachtige verfilming van het gelijknamige boek van J.K.
Rowling. Bij het aanschaffen van de DVD-set (2 DVD’s) heeft de consument de keus tussen twee versies: standaard (beeldverhouding 1.33:1) en widescreen (2.35:1). Laatstgenoemde is herkenbaar aan een gele band aan de bovenzijde van de verpakking. In onze ogen verdient de widescreen-versie de voorkeur, simpelweg omdat dit het oorspronkelijke formaat is en de opnames vaak beter tot hun recht komen in de brede 2.35:1-verhouding. De standaard versie is eigenlijk dus alleen interessant voor bezitters van een 4:3-TV die een enorme hekel hebben aan zwarte balken. Mocht je na afwegingen voor de 1.33:1-versie kiezen, dan krijg je net als op de breedbeeld-uitgave een prima beeldkwaliteit en uitstekend geluid. De extra’s op het schijfje zijn duidelijk op kinderen gericht, en als zodanig voor de echte cinefielen wat minder interessant. De jeugd zal zich echter prima vermaken met de in spelvorm gegoten extra’s, die allen Nederlands gesproken of ondertiteld zijn. Afgezien van het beeldaspect is de normale uitgave volledig identiek aan de
widescreen-versie, zodat iedereen die 1.33:1 verkiest boven 2.35:1 deze standaard-versie gerust aan kan schaffen.

Laatste reacties

martini  |  02-01-2005

Vrijdag gekocht. Ik dacht eerst dat het een kinderfilm was, maar na m gezien te hebben moet ik mijn mening bijstellen. Een erg leuke film.
Lees meer >

andrevankeulen  |  19-08-2003

Leuke film, het is niet zo'n kinderfilm vind ik. In ieder geval niet voor de allerkleinsten. :roll:
Lees meer >

andrevankeulen  |  19-08-2003

Leuke film, het is niet zo'n kinderfilm vind ik. In ieder geval niet voor de allerkleinsten. :roll:
Lees meer >

Axioma  |  07-06-2002

Gisteren gehuurd voor de kinderen en toch maar meegekeken , al bij al viel ie mee ( had er niet veel van verwacht , dacht dat het een pure kids-movie was ). All...
Lees meer >

Marco Laluan  |  06-06-2002

Gelukkig pakt e de verkoopster de 4:3 versie. ik heb geen breedbeeld (mijn TV ook niet). Mijn zoon Tex vond m maar eng. De gewonnen Shrek (!) heeft hij al 23 k...
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  06-06-2002

Als je in deze thread wil quoten moet je eerst je browser op 4:3 zetten ... Gniffel
Lees meer >

Jaded  |  06-06-2002

Vaag!!!, kan mezelf wel 'Quoten', maar die van Rein Schaap niet. Hoe kan dat? Als je in deze thread wil quoten moet je eerst je browser op 4:3 zetten ...
Lees meer >

MvdS  |  06-06-2002

Als ik wil 'Quoten' werkt het niet. Vaag!!!, kan mezelf wel 'Quoten', maar die van Rein Schaap niet. Hoe kan dat?
Lees meer >

MvdS  |  06-06-2002

Same here! Als ik wil 'Quoten' werkt het niet.
Lees meer >

MvdS  |  06-06-2002

Same here!
Lees meer >

R. Schaap  |  06-06-2002

Waarom deze ook nog eens? Is bijna hetzelfde als de recensie van de widescreen! Het blijft ook hier een hele goede film en een aanrader.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 86
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.