Looming Tower, The

Recensent:
Ludo Keeris
02-03-2018

Totaalbeoordeling:

8
Streaming

Looming Tower, The (Streaming)
Samenvatting

John O’Neill (Jeff Daniels) is hoofd van I-49, een eenheid binnen de FBI die onderzoek doet naar terroristische groeperingen. Volgens O’Neill zijn er aanwijzingen dat er aanslagen gepleegd gaan worden. Hij zoekt naar meer informatie en hoopt die te krijgen van de CIA-eenheid Alec Station, dat onder leiding staat van Martin Schmidt (Peter Sarsgaard). Ook Alec Station richt zich op terroristische organisaties, maar Schmidt schermt deze eenheid volledig af van de buitenwereld en dan met name van O’Neill. Schmidt is bang dat O’Neill als een olifant in een porseleinkast tekeer gaat als hij op terroristenjacht gaat. O’Neill is op zijn beurt niet te spreken over de werkmethodes van Schmidt, die bijkomende burgerslachtoffers bij de speurtocht naar Osama Bin Laden een bijzaak vindt. O’Neill zet in zijn zoektocht naar terroristen twee pijlers in; Ali Soufan (Tahar Rahim), het enig Arabisch sprekend lid van de eenheid die in Albanië en Londen op zoek gaat naar informatie en Robert Chesney (Bill Camp), die in Kenia geruchten voor een aanslag gaat onderzoeken. Die geruchten blijken werkelijkheid, want op 7 augustus 1998 pleegt Al Qaeda een aanslag op de Amerikaanse ambassades in zowel Kenia als Tanzania. De eenheden van de FBI als de CIA zullen op een of andere manier samen moeten werken als ze verder aanslagen willen voorkomen.

Commentaar

The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11 is een boek uit 2006 van Lawrence Wright. De schrijver heeft hier een historische kijk op de manier waarop Al-Qaeda tot stand kwam, de achtergronden van verschillende terroristische aanslagen en hoe deze werden onderzocht, voornamelijk door de FBI en de CIA. Uiteindelijk leidt alles tot de aanslagen van 11 september 2001. Volgens Wright kwamen de aanslagen mede door het gebrek aan samenwerking tussen de FBI en de CIA. Schrijver Wright is tevens uitvoerend producent van de serie The Looming Tower, die vanaf 1 maart wordt uitgezonden door Amazon Prime. In deze recensie bespreken we de eerste twee afleveringen van deze serie. Hierin wordt vooral het werk van de I-49 eenheid van de FBI belicht, waar John O’Neill aan het hoofd staat. O’Neill laakt het gebrek aan samenwerking door de CIA, dat bang is dat O’Neill iedereen arresteert die ook maar ergens iets met terrorisme te maken heeft en daarmee alle onderzoeken in gevaar brengt. O’Neill daarentegen beweert dat juist de CIA onderzoeken stagneert doordat ze geen informatie delen. Jeff Daniels (The Martian) weet zeker een goede John O’Neill neer te zetten, maar Tahar Rahim (Un Prophète) scoort nog beter als de jonge assistent Ali Soufan, het enig lid uit het team dat Arabisch spreekt. CIA-teamleider Martin Schmidt is meer een karikatuur dan een geloofwaardig karakter en daar kan Peter Sarsgaard (The Magnificent Seven) weinig aan veranderen.
Doordat de makers originele beelden gebruiken van onder meer van het interview van ABC-reporter John Miller met Osama Bin Laden, of de gevolgen van de aanslag op de ambassade in Nairobi krijgt de echtheidsbeleving een extra boost. Zeker als je beseft dat het verhaal achter de serie op ware gebeurtenissen is gebaseerd. Tussen alle schermutselingen door is er nog ruimte voor wat persoonlijke beslommeringen en zien we hoe John O’Neill een behoorlijke schuinsmarcheerder is met zijn twee minnaressen of hoe Robert Chesney na de aanslag op de ambassade in het puin naarstig op zoek gaat naar een bekende. Het haalt gelukkig nergens het tempo uit het verhaal en in het geval van Chesney werkt het juist extra dramatisch. Het zorgt voor de broodnodige emotie in het geheel en dat het niet alleen maar zakelijk of politiek blijft. Maar het meest schrijnende aan alles is dat het grote Amerika door interne ruzies en gebrek aan samenwerking het pad voor de aanslagen van 11 september zelf geplaveid heeft. Dat is iets waar niet iedereen even goed mee zal kunnen leven. De vraag is of de betrokkenen zelf er slechter van slapen. Als je The Looming Tower echt mag geloven zal dat bij een aantal best wel meevallen. En dat is behoorlijk triest om te constateren.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Historie, Televisie
Jaar: 2018
Speelduur: 500 min
Uitgever: Amazon Prime Video

Conclusie

Twee units, een van de FBI en een van de CIA, zijn beide bezig met anti-terrorismebestrijding. Door het gebrek aan samenwerking worden mogelijke aanslagen slecht of helemaal niet voorzien. Het bewijs zijn de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in augustus 1998. The Looming Tower is een weergave van de strijd tussen de FBI en de CIA en dat zorgt er voor dat Al-Qaeda de ruimte krijgt om verder te groeien en tot z’n daden te komen. De eerste twee afleveringen van deze serie leggen de basis van een intrigerend verhaal rond de aanslagen van Al Qaeda en hoe deze misschien voorkomen hadden kunnen worden als men beter had samengewerkt. The Looming Tower is vanaf 1 maart te zien op Amazon Prime Video.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.