Tomb Raider (2018)

Recensent:
Patrick van den Hul
23-03-2018

Totaalbeoordeling:

8.2
Bioscoop

Tomb Raider (2018) (Bioscoop)
Samenvatting

Lara Croft (Alicia Vikander) is een rijkeluiskindje. Haar vader – Lord Richard Croft (Dominic West) – vergaarde namelijk een enorm fortuin. Toch voldoet Lara absoluut niet aan de typische eigenschappen die gepaard gaan met dit label. Ze is inmiddels 21 jaar oud en heeft geen cent te makken. Daarom werkt ze als fietskoerier en bezorgt ze maaltijden in de stad waar ze woont. Ze wil namelijk niet het document tekenen waarin ze bevestigt dat haar vader overleden is. De beste man is namelijk al 7 jaar vermist. Zolang Lara dit document niet ondertekent, ontvangt ze de erfenis niet. Deze status quo wordt ruw opgeschud wanneer ze op het spoor komt van documenten van haar vader. Ze gaan over het laatste project waar hij mee bezig was. Dit leidt haar op een zoektocht naar een verloren tombe op een mysterieus eiland bij de kust van Japan. Het hoofddoel van Lara is echter niet de tombe, maar ze hoopt te achterhalen wat er met haar vader is gebeurd. Alleen al het bereiken van het eiland is een levensgevaarlijke aangelegenheid. Gelukkig krijgt ze daarbij hulp van de dronken maar heldhaftige schipper Lu Ren (Daniel Wu), die ook zijn vader verloor op het eiland. Alsof de gevaren van het eiland nog niet genoeg zijn, ondervinden ze ook nog concurrentie van een mysterieuze organisatie. Mathias Vogel (Walton Goggings) werkt voor hen en is al jaren wanhopig op zoek naar de tombe. Daarbij heeft hij geen enkel respect voor het leven van anderen. Lara stapt vol overgave in deze onwijs moeilijke missie, niet wetende of ze het er levend van af zal brengen.

Commentaar

De gamers onder onze lezers zijn waarschijnlijk bekend met Lara Croft en Tomb Raider, maar voor de anderen benoemen we het nog even. Tomb Raider is een serie van computerspellen van voorheen Eidos en tegenwoordig Square Enix. Het is een avonturenspel in 3D wat al begon in 1996 en inmiddels in 2015 bij de 15e uitgave is beland. Er is een reële kans dat je eerder hiervan hebt gehoord op basis van de verfilmingen van net na de eeuwwisseling. Het gaat dan om Tomb Raider en het vervolg Tomb Raider: The Cradle of Life. Beiden met Angelina Jolie in de hoofdrol. Voor dit nieuwste deel gaat men verder met een geheel nieuwe cast. In filmtermen noemen we dit een ‘reboot’ of herstart. De relatief onbekende Noorse regisseur Roar Uthaug neemt de regie op zich. Hij vergaarde in 2015 internationale bekendheid met zijn film The Wave, een natuurrampenfilm over een vloedgolf in de Noorse fjorden. Het plot van Tomb Raider is gebaseerd op de game uit 2013. Gebaseerd is wellicht een te lichte term, want de film volgt deze verhaallijn vrij getrouw. Wie de game gespeeld heeft, zal daarom niet verrast worden door de plotwendingen. En die plotwendingen zijn er. Tomb Raider is een avonturenfilm in hart en nieren. Alle genreconventies worden naadloos gevolgd en dat is precies wat de film zo leuk maakt. We leren eerst de hoofdrolspeler beter kennen en worden getrakteerd op een actiescène die nog niets met de rest van het verhaal te maken heeft. Maar het is wel leuk om te zien en we zien wat Lara Croft allemaal kan. Daarna komt het verhaal pas echt op stoom om vervolgens nooit in tempo te vertragen. Avonturenfilms hebben altijd een duidelijk doel, meestal het vinden van een verborgen schat of locatie. Daarbij is er uiteraard sprake van concurrentie. Hierdoor ontstaat er een soort race tegen elkaar en tegen de klok. Tomb Raider maakt hier uitstekend gebruik van en dit levert een spannende en continu onderhoudende film op. Alicia Vikander is ook zeer overtuigend in de hoofdrol. Niet omdat ze hier een Oscarwaardige emotionele rol neerzet, maar omdat ze fysiek tot zoveel in staat is en dat is in deze rol misschien wel het belangrijkste. Ook een simpele avonturenfilm staat of valt met de kwaliteit waarmee alles in beeld wordt gebracht. Gelukkig zit dat wel goed. De snelheid en dynamiek waarmee de actie in beeld wordt gebracht doet denken aan de nieuwste James Bond films. De stunts zijn soms adembenemend, waarbij praktische stunts en computer gegenereerde elementen naadloos in elkaar samenvatten. Doordat de nadruk zoveel mogelijk op de praktische stunts ligt, komt het allemaal nog echter over. Tomb Raider krijgt tot nu toe middelmatige kritieken, maar dit is in onze ogen niet helemaal terecht. Binnen het avonturengenre is deze film echt een pareltje. Zo een die maar eens in de paar jaar naar voren komt. Ben je fan van het genre? Dan zeggen wij: verstand op nul, op naar die bioscoop en genieten van deze achtbaanrit.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie, Avontuur
Jaar: 2018
Speelduur: 118 min
Uitgever: Warner Brothers

Conclusie

Lara Croft was gek op haar vader. Toen ze hem verloor, is het haar nooit meer echt gelukt de draad in het leven op te pakken. Maar nu krijgt ze de kans om het e gaan zoeken. De moet daarvoor op een levensgevaarlijke expeditie naar een verborgen eiland in Japan met bovennatuurlijke krachten. Tomb Raider krijgt tot nu toe middelmatige kritieken, maar dit is in onze ogen niet helemaal terecht. Binnen het avonturengenre is deze film echt een pareltje. Zo een die maar eens in de paar jaar naar voren komt.

Laatste reacties

Werner  |  25-03-2018

Inderdaad een zeer goeie film, eigenlijk een origin story.
Lees meer >

jeroeni  |  24-03-2018

Mooi dat hier toch wel wat mensen positief zijn. In de laatste twee games hebben ze Lara ook al niet als een super dame neergezet.
Lees meer >

Hombre  |  24-03-2018

Ik was zeer positief verrast door deze film. Men heeft gekozen om een film te maken met een hoog realiteit gehalte, waardoor deze keer Lara een atletisch persoo...
Lees meer >

Werner  |  23-03-2018

Tomb Raider (2018) (Bioscoop) Liefhebbers van het avonturengenre moeten geen moment langer nadenken en gewoon gaan! Dat ga ik dit weekeinde dan ook doen.
Lees meer >

jeroeni  |  23-03-2018

Op Blu-ray zeker een must-have voor mij. Normaal heb ik het niet zo op een film die gebaseerd is op een game franchise maar in die trailers van deze film zie i...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.