Flatliners (2017)

Totaalbeoordeling:

5.5
Blu-ray

Flatliners (2017) (Blu-ray)
Samenvatting

De studente geneeskunde Courtney (Ellen Page) is geobsedeerd door het onbekende van wat er na de dood is. Ze vraagt haar medestudenten Jamie (James Norton), Marlo (Nina Dobrev), Sophia (Kiersey Clemons) en Ray (Diego Luna) haar te helpen bij gevaarlijk experiment. Courtney wil zelf de stap maken naar de dood. Door het hart kort te laten stoppen komt ze in de fase tussen leven en dood terecht. De computer moet registreren wat dit met haar hersenen doet. Wat is er na de dood? Het experiment met Courtney slaagt en haar hersenen zijn zo geactiveerd dat ze zich alles herinnert wat ze ooit geleerd heeft. Voor de rest van het team is dit de reden om ook de ervaring te ondergaan. Ze voelen zich geweldig, maar al snel blijkt dat niet alles even positief is en dat het verleden zich weer openbaart aan de studenten.

Commentaar

In 1990 maakte Joel Schumacher de film Flatliners over het opzoeken van de grens tussen leven en dood. De inbreng van een sterke cast, met Kiefer Sutherland, Kevin Bacon en Julia Roberts, maakte dit een spannende film met de nodige inhoud. dood. Bijna 30 jaar later vindt men het nodig een remake te maken van Flatliners. Aan het roer staat de Zweedse regisseur Niels Arden Oplev (Millennium: Mannen die Vrouwen Haten), die een voornamelijk jonge cast onder zich kreeg. Alleen Ellen Page (Juno, Inception) is niet de jongste meer, maar kan door haar jeugdige uiterlijk nog prima voor een studente geneeskunde doorgaan. In de basis volgt de nieuwe versie de originele film; vijf studenten experimenteren met de dood, maar als ze weer terugkomen hebben ze niet alleen al hun herinneringen terug, maar brengen ze ook iemand mee uit hun verleden. De originele film weet daar enigszins intelligent mee om te gaan, maar in deze nieuwe versie gaat het mis. Wat er vooral aan schort is dat er geen reden is om iets te laten gebeuren. Studente geneeskunde Courtney, gespeeld door Ellen Page, besluit opeens te gaan experimenteren met de dood. Als studente in het ziekenhuis vraagt ze aan binnenkomende zwaargewonde patiënten of ze bijna dood waren en of ze aan de andere kant zijn geweest. Hoe tactvol kun je zijn? Het begin van de film laat een scène zien tussen Courtney en haar jongere zusje Tessa. Dat dit niet goed afloopt is nog geen reden om zo’n tien jaar later ineens op zoek te gaan naar wat zich er na het leven afspeelt. Na een vlak begin van de film, met de nodige niet-grappige humor, verzandt de film in een tamme horrorfilm met een paar schrikeffecten. Niemand van de cast blinkt uit, maar niemand valt door de mand. Het materiaal waar men mee aan de slag moet is niet sterk genoeg om er iets goeds mee te doen. Scenarioschrijver Ben Ripley heeft met Source Code laten zien dat hij best inventieve verhalen kan schrijven, maar met het bronmateriaal van Flatliners heeft hij weinig goeds gedaan. In niets overtreft deze versie van Flatliners z’n illustere voorganger en deze remake valt dan ook als totaal overbodig te beschouwen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Horror, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2017
Speelduur: 110 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
  • DTS-HD MA 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Sony Picture Home Entertainment
EAN: 8712609641561

Extra's

  • Verwijderde en Uitgebreide Scènes
  • Het Opwekken van een Cult Classic
  • De Rondes Doen
  • Wat de Regisseur Voorschreef
  • De Ultieme Vraag

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldtransfer van Flatliners wordt vertoond via het originele 2.39:1 beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, die voor ruim 33GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-videocodering. De film heeft twee verschillende sfeerbelevingen in beeld. De ziekenhuisscènes zijn erg koel en hebben een voornamelijk blauwe tint, terwijl de persoonlijke en huiselijke scènes een veel warmere sfeer uitstralen. Het grootste verschil, afgezien van de sfeer, is het verschil in contrast. De warmer getinte scènes hebben een vrij hoog contrast, waarbij het schaduwdetail duidelijk een stuk minder is. De ziekenhuisscènes zijn een stuk meer helder en hebben een veel beter schaduwdetail. De scherpte en kleurwerking is over de gehele linie dik in orde en ook het zwartniveau is uitstekend.

Geluidskwaliteit

De meest interessante geluidstrack van Flatliners is een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track. We hebben hier te maken met een prettig in het gehoor liggende geluidstrack, die uitgebalanceerd klinkt. In het begin van de film is er een duidelijke surroundwerking, wanneer stemmen door het geluidsbeeld zweven. Als de film eenmaal echt begint verdwijnt ook de grootste surroundbeleving, maar blijft er voldoende over om een ruimtelijk geluid te ondergaan. Dialogen hebben de juiste prioriteit in het geluidsbeeld en komen keurig uit het midden. Op de spaarzame momenten van actie komt ook het LFE-kanaal meer in actie. Vooral bij de paar liedjes in de film klinkt het geluid weer erg ruimtelijk. Al en met al een prima geluidstrack, zonder veel poespas, maar ook geen storende elementen.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een eenvoudig menu met beelden uit de film als achtergrond. Er staan een aantal extra's op deze uitgave die in HD-resolutie zijn en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Verwijderde en Uitgebreide Scènes (12 min)
In totaal negen scènes die in een kortere versie of helemaal niet in de film zitten. De ene is wat interessanter dan de andere, maar geen van deze scènes zou het een betere film gemaakt hebben.

Het Opwekken van een Cult Classic (6 min)
De cast en crew vergelijkt de originele versie met de nieuwe. Iedereen was fan van het origineel en is dolblij dat ze aan deze versie mee mogen werken. Het vergelijk gaat niet alleen tussen de acteurs, maar ook tussen de (veranderde) technologie en decors.

De Rondes Doen (5 min)
De hoofdrolspelers gaan heel kort in op hun eigen rol, maar meer op de verbondenheid tussen de acteurs. Iedereen heeft plezier in het spelen en men kan het, ondanks de onderlinge diversiteit, goed met elkaar vinden.

Wat de Regisseur Voorschreef (4 min)
De cast steekt een heleboel veren in het achterwerk van regisseur Niels Arden Oplev.

De Ultieme Vraag (2 min)
De cast en crew krijgen de vraag voorgelegd of ze in het echte leven ook zouden ‘flatlinen’. De antwoorden mogen duidelijk zijn.

Conclusie

Vijf studenten geneeskunde beginnen te experimenteren. Ze zoeken de grens op tussen leven en dood. En daarmee halen ze hun verleden naar het heden. Flatliners is een remake van de gelijknamige film uit 1990. In niets weet de nieuwe film het origineel te evenaren, laat staan te overtreffen. Dat maakt dit een van de meest overbodige remakes van de laatste jaren. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, zonder tot echt grote hoogtes te gaan. Voor de liefhebbers staan er een paar extra’s op deze uitgave, maar heel veel inhoud hebben deze niet.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2.5
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots