Suburbicon

Totaalbeoordeling:

6.2
Blu-ray

Suburbicon (Blu-ray)
Samenvatting

Suburbicon is een modelwijk vol vriendelijke families en aangeharkte tuintjes. Gardner Lodge (Matt Damon) heeft een mooie baan bij de bank, een prachtige vrouw Rose (Julianne Moore) en hard studerende zoon Nicky (Noah Jupe). Ook Rose's zus Margret (wederom Julianne Moore) woont bij het gezin. Dan wordt het rustige Suburbicon opgeschrikt door een verschrikkelijk misdrijf wat het leven van de Lodges compleet overhoop gooit. Gardner tracht erna zo snel mogelijk weer zijn leven op te pakken, maar Nicky ruikt steeds meer onraad. Wie zijn die vreemde mannen waar Garder gesprekken mee heeft? Waarom mag Nicky zijn oom Mitch (Gary Basaraba) niet bellen? Zou het dan toch allemaal te maken hebben met het Afro-Amerikaanse gezin wat net in de buurt is komen wonen?

Commentaar

Suburbicon is geregisseerd door George Clooney naar een script van Joel en Ethan Coen wat de broers naar verluid eind jaren '80 van de vorige eeuw schreven. De stijl en esthetiek van de film heeft veel overeenkomsten met die van de gebroeders Coen; combineer Fargo met A Serious Man en je hebt exact Suburbicon te pakken. Voor fans van deze stijl is de film een traktatie. Snelle dialogen, intrigerende personages en een over de top verhaal. Het verhaal is strak en vooral qua opbouw erg goed maar heeft duidelijke gebreken rond het einde ervan waar de deus ex machina's kijkers haast om de oren vliegen. Er is een overduidelijke sociaal commentaar in de film wat erg goed aansluit met het huidige geopolitieke klimaat, hoewel heel direct en ongenuanceerd gebracht. Overduidelijk is dat de bedoeling geweest van Clooney en zijn creatieve team waardoor het aan kijkers is om te bepalen of dit voor hen werkt of niet. Het gemis van Suburbicon is dat alles er mooi uitziet en cast en crew duidelijk liefde in de film hebben gestopt, maar dat puntje bij paaltje alles al een keer gedaan is. George Clooney is duidelijk een getalenteerde regisseur maar hij tracht te veel zijn vrienden Joel en Ethan te kopiëren terwijl die zich juist altijd bezig hebben gehouden met het ontwikkelen van hun eigen zeer diverse stijl. Alles voelt als een inferieur seizoen van Fargo, de serie die het oeuvre van de gebroeders Coen ook omarmt heeft maar er op heeft weten voort te borduren. Het acteerwerk in Suburbicon is van de bovenste plank, met een indringend optreden van Matt Damon zoals kijkers zelden gezien hebben, een extreem charmante Oscar Isaac en een innemende Gary Basaraba. Julianne Moore is vrij over de top in haar dubbelrol die erg doet denken aan haar optreden in Kingsman: The Golden Circle. De jongen Noah Jupe weet zich redelijk goed te houden tegen alle A-acteurs om hem heen. Grote complimenten voor Karimah Westbrook de vrij complexe rol van een donkere vrouw en moeder in een anders volledig blanke wijk subliem neer heeft weten te zetten. Suburbicon zit vol met kleine uitspattingen van extreem grof geweld die voor het grootste deel spectaculair in beeld zijn gebracht. Verschillende scènes rond het einde van de film zijn erg goed geënsceneerd waardoor de impact van het geweld prachtig overkomt.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Detective, Komedie, Misdaad, Thriller
Regio: B
Jaar: 2017
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461875204

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze Blu-ray Disc-uitgave wordt Suburbicon gepresenteerd in het originele 2.39:1 beeldformaat. Heel kort aan het begin van de film is het beeld in 1.33:1. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering. De Blu-Ray disc is enkellaags en vrijwel volledig beschreven. Suburbicon bestaat uit de klassieke bruintinten van de jaren '50. Hier en daar zijn er kleurendetails aanwezig die de film zijn dynamiek gegeven. Het contrast is niet uigesproken hoog, waardoor alle kleuren licht mat overkomt De zwartwaarde is ook niet heel hoog. De beelden van Suburbicon zijn erg gedetailleerd en zowel in close-ups als 'wide-shots' erg scherp. Schaduwen en texturen kennen veel detail. Al met al een prima beeldkwaliteit!

Geluidskwaliteit

Suburbicon is op deze Blu-ray Disc te bekijken met een Engelstalig DTS HD-Master Audio 5.1-audiotrack en een Frans gesproken geluidsspoor met dezelfde specificaties. Hieronder wordt alleen het eerstgenoemde track besproken. Alle dialogen zijn scherp en helder via het middenkanaal te horen, waarbij wel gezegd moet worden dat sommige acteurs ietwat lastig te verstaan zijn op momenten. De geluideffecten, gepresenteerd via de surroundkanalen, zijn zeer gelaagd en hebben mooie details. Omgevingsgeluiden zijn ietwat minder aanwezig, maar via de surroundkanalen zorgen ze voor afdoende sfeer. Componist Alexandre Desplat zet voor Suburbicon een mooie soundtrack neer die escaleert van hyperopgewekte stereoype jaren '50 melodieën naar indringende, intense klanken.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu op deze BD is Suburbicon integraal af te spelen met Engelse of Franse audio en met Nederlandse, Franse of geen ondertiteling. Er zijn geen extra's aanwezig, terwijl de Amerikaanse editie naast een audiocommentaar van George Clooney ook enkele featurettes kent.

Conclusie

Suburbicon is een gewelddadige zwarte thriller-komedie die zwaar leunt op het werk van Joel en Ethan Coen. Het acteerwerk is uitstekend en het verhaal zelf is onderhoudend, maar er wordt nergens van de gebaande paden afgeweken. De audio is van een prima kwaliteit, evenals het beeld op deze BD-uitgave. Jammer genoeg zijn er totaal geen extra's aanwezig. Suburbicon is leuk om eens te bekijken, hoewel pas echt na Fargo (zowel de film en de tv-serie) gezien te hebben.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots