All the Money in the World

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

All the Money in the World (Blu-ray)
Samenvatting

Wanneer de jonge Paul Getty III (Charlie Plummer) in 1973 door ontvoerders van de straten van Rome wordt geplukt, zit zijn moeder Gail Harris (Michelle Williams) in zak en as. De misdadigers vragen 17 miljoen dollar, Gail heeft niets. Als de ex-schoondochter van Paul Getty (Christopher Plummer),de rijkste man ter wereld ooit, wordt aangenomen dat de miljoenen slechts een schijntje zijn, maar Gail heeft de gierige oude man al jaren niet meer gesproken. Ze belt en belt, maar Getty geeft niet thuis. Wanneer ze bij Getty's landgoed aanklopt, wordt haar de deur gewezen. Maar ze houdt vol. Getty weigert ook maar een cent losgeld te betalen, maar vraagt oud-spion Fletcher Chase (Mark Wahlberg) voor de laagste prijs mogelijk zijn kleinzoon te zoeken. Terwijl Fletcher en Gail afreizen naar Rome, worden Getty III's ontvoerders steed ongeduldiger.

Commentaar

Ridley Scotts All the Money in the World zal vooral de boeken ingaan als de film waar één van de hoofdrolspelers, Kevin Spacey, na vele aantijgingen van seksueel wangedrag volledig werd vervangen. In minder dan twee weken filmde Scott vrijwel alle scènes waar Spacey in speelde opnieuw, maar nu met de legendarische Christopher Plummer as Paul Getty. Men geloofde zo erg in de kracht van de film dat de release koste wat kost door moest gaan. Het eindresultaat is de moeite waard, hoewel soms wat onevenwichtig.
Het zeer klassieke en elegante All the Money in the World is half biografie, half thiller. Allereerst is het een karakterstudie van een miljardair; wat beweegt een man die alles heeft? De antwoorden zijn fascinerend, koud en haast nihilistisch, die niet zouden misstaan in een David Fincher-film. Daarnaast is All the Money in the World een relatief standaard misdaadthriller die er prachtig uitziet, sterk acteerwerk bevat en bij vlagen vol spanning zit. De balans in toon en tempo tussen de twee verhaallijnen is – zeker in het eerste half uur van de film – erg onevenwichtig. Warrige montage en een geforceerde – onnodige – voiceover maken het voor kijkers onduidelijk waar de film heen gaat of wil vertellen. Wanneer het ontvoeringsverhaal de ruimte, voelt All the Money in the World meer als een geheel. Scènes met Paul Getty zijn meer symbiotisch en stoppen niet het drama van de ontvoering zoals daarvoor wel het geval was. De band tussen Paul Getty III en Romain Duris' Cinquanta is een mooi in beeld gebracht. Duris zet een gelaagd personages neer die je als kijker leert respecteren. Charlie Plummers Getty III is vrij eendimensionaal, maar de acteur geeft zich helemaal. Christopher Plummer is het andere hoogtepunt uit de film. Elke scène waar hij in zit, weet hij te fascineren. Hij zet een subtiel en geladen spel neer dat door wie dan ook lastig is te evenaren. Het verhaal en de interessante personages liggen bij de Getty's - zeker de nasleep van de ontvoering is net zo dramatisch als de ontvoering zelf -, maar Scotts focus is echter niet op hen. Voor het grootste deel gaat All the Money in the World over Michelle Williams' Gail Harris en Mark Wahlbergs Fletcher Chase, die samen op zoek zijn naar de jonge Getty III. De personages zijn echter vrij eendimensionaal en maken vrijwel geen ontwikkeling door. Het acteerwerk van Williams is zeer sterk, Wahlberg voelt wat uit zijn comfortzone. Visueel zit All the Money in the World prima in elkaar. All the Money in the World is vooral erg klassiek in opzet, stijl en uitvoering. Ridley Scott heeft in zijn decennialange carrière veel spectaculaire beelden afgeleverd, maar hier is hij vooral terughoudend en beheerst, met het doel de sfeer van de jaren '70 zo goed en ongepolijst mogelijk neer te zetten. Hier en daar zijn er Gothische elementen te bespeuren, die voor afdoende diversiteit zorgen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2018
Speelduur: 139 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD 5.1 - Engels
  • DTS-HD 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461875242

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

All the Money in the World wordt op deze BD-uitgave gepresenteerd in het originele 2.39:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkellaags disc die bijna volledig is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-videocodering. De film is zeer klassiek en ingetogen in beeld gebracht. Ridley Scott gebruikt vooral wat vale bruin- en grijstinten zonder al te veel kleur. Er wordt hier en daar mooi met de belichting gespeeld, hoewel sporadisch en het duidelijke verschil in stijl tussen de verschillende locaties van de film zorgt voor een mooie dynamiek. Verwacht nergens extreem indringende beelden – waar Ridley Scoot zeker in het begin van zijn carrière om bekend stond –, maar een visueel sterke film. Het contrast is niet heel hoog waardoor kleuren hier en daar wat in elkaar overlopen. De zwartwaarde is ook niet al te hoog. All the Money in the World oogt scherp en zit vol detail, zeker in de (meer belichte) scènes overdag. Een prima beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

All the Money in the World is op deze BD-uitgave te bekijke met een Engels- en Franstalig DTS-HD 5.1 audiotrack. Hieronder zal het Engelstalig audiospoor besproken worden. Het gesproken woord is scherp en helder via het middenkanaal te horen. Sommige personages hebben een vrij zwaar Italiaans accent en Christopher Plummer is soms lastig te verstaan, maar hierbuiten is het nergens storend. De geluidseffecten die gepresenteerd worden via de surroundkanalen zijn goed gelaagd en zorgen voor een mooie dynamiek. Zeker in de spannende scènes waar het geluid een zeer belangrijke rol speelt, komen ze goed naar voren. De omgevingsgeluiden, wederom via de surroundkanalen gepresenteerd, zijn vooral in de scènes die zich in Italië afspelen erg gelaagd. Je krijgt als kijker echt de indruk dat je in het zuiden van dat land bent wanneer je de natuur om je heen hoort. De soundtrack voor de film is helaas nergens echt noemenswaardig.

Extra's

Op deze BD-uitgave kan vanuit het statische hoofdmenu All the Money in The World integraal afgespeeld worden met Engels of Franse audio en Nederlandse of Franse ondertiteling. Er zijn geen extra's aanwezig.

Conclusie

All the Money in the World is een stijlvolle biografie en thriller die nergens het wiel opnieuw uitvindt, maar genoeg fascinerende personages en spanning bevat om een keer te zien. De film is wat lang en de balans tussen de verhaallijnen is wat onevenwichtig, maar nergens heel storend. Cristopher Plummer is een absoluut hoogtepunt, die net als de net zo indrukwekkende Romain Duris een gelaagd en fascinerend personage neerzet. De beeldkwaliteit is vrij hoog op deze BD-uitgave. Ook over het geluid is niet veel aan te merken. Het totale gebrek aan extra's is erg jammer. Niet Ridley Scotts beste werk of een zeer indringende thriller, maar goed genoeg.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door The Searchers.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD High Resolution 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.