Wrinkle in Time, A (2018)

Recensent:
Patrick van den Hul
18-07-2018

Totaalbeoordeling:

2.5
Streaming

Wrinkle in Time, A (2018) (Streaming)
Samenvatting

Meg (Storm Reid) heeft een sterke band met haar vader (Chris Pine). Maar op een dag verdwijnt hij plotseling en blijven zij en haar broertje alleen achter. Gelukkig is er nog een klasgenootje Calvin (Levi Miller) die zich om haar bekommerd. Want de arme Meg voelt zich moederziel alleen. Haar vader hield zich ook bezig met ruimtereizen en ze komen erachter dat dit weleens de reden kon zijn geweest van zijn mysterieuze verdwijning. Op een dag verschijnen uit het niets drie magische wezens voor hen. Het gaat om Mrs. Whatsit (Reese Witherspoon), Mrs. Who (Mindy Kaling) en Mrs. Which (Oprah Winfrey). Ze helpen hen om door het hele universum te reizen. Het doel? Het vinden en terugvinden van hun vader natuurlijk! Maar daarvoor moeten ze hem eerst redden uit de handen van een vreselijk kwaad.

Commentaar

A Wrinkle in Time is een Disney verhaal dat al meerdere keren verfilmd is, zowel als animatie als in live action. Maar om de zoveel tijd wordt het weer van stal gehaald om een nieuw publiek te kunnen aanspreken. Deze variant heeft een bijzondere primeur: de regisseur is een Afro-Amerikaanse vrouw. Zowel deze afkomst als geslacht zijn een zeldzaamheid voor de rol van regisseur in Hollywood, laat staan de combinatie. Dit zal ook zeker een belangrijke reden zijn geweest voor Oprah Winfrey om mee te doen. Ze zei naar het schijnt meteen toe op basis van één telefoontje. We hebben deze film voor deze recensie via het streaming platform van Pathé bekeken. Waarom geen bioscooprecensie? Na matige kritieken in de Verenigde Staten is besloten om de film in Europa niet meer in de bioscopen uit te brengen. Dat belooft weinig goeds… Als je deze film bekijkt kom je misschien net als wij tot de conclusie dat de recensies nog best mild zijn voor een productie die de plank op alle fronten misslaat. Het neerzetten van de band van de kinderen met hun vader voelt gehaast en ongeloofwaardig. De daaropvolgende scènes over het meisje dat gepest wordt op school, maar door één jongetje wel voor vol wordt aangezien, zijn doorspekt met een weinig subtiele en zoetsappige moraal. Deze wordt aan je gepresenteerd met de subtiliteit van een olifant in een porseleinkast. En dan hebben we het niet gehad over de kitscherige en lachwekkende fantasiewereld die dan nog moet komen. In een poging om fantasierijke grootheden als Terry Gilliam en Tim Burton te imiteren worden de gekste dingen uit de kast gehaald. Maar er zit een dunne lijn tussen briljant zijn en een pure klucht op het scherm toveren. A Wrinkle in Time is helaas vooral lachwekkend in plaats van mooi om naar te kijken. Ook ontbreekt enige diepgang of echtheid in de personages. Zelf geroutineerde acteurs in deze film kunnen hier geen chocolade van maken. Ze hebben dan ook bijna niets om mee te werken. Toch is het niet helemaal eerlijk om de film alleen op de normale criteria te beoordelen. Het is namelijk wel duidelijk dat Disney hier de keuze heeft gemaakt om een film voor kinderen te maken. En dan ook alleen maar voor kinderen. De kleintjes zullen hier ongetwijfeld enorm van genieten. Zolang ze nog niet oud genoeg zijn om enig kritisch vermogen te ontwikkelen. Voor geweld of grove taal hoef je niet te vrezen, A Wrinkle in Time kleurt keurig binnen de Disney lijntjes. Wil je je kinderen even zoet houden zodat jij iets anders kunt doen? Zet deze film dan zeker op! In alle andere gevallen kun je deze film maar beter mijden. Ook – of misschien juist – als je fan bent van Disney. Deze studio heeft veel beter werk geproduceerd en zal dat hopelijk in de toekomst ook weer gewoon doen. Als de honderd miljoen die aan deze film is opgegaan weer aan betere producties besteed wordt, dan valt er voor volwassene ook nog iets te genieten.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Avontuur, Familie, Fantasy
Jaar: 2018
Speelduur: 109 min
Uitgever: Walt Disney Company Benelux

Conclusie

De jonge Meg is haar vader kwijt, terwijl ze helemaal gek op hem is. Ze weet niet wat ze moet doen, totdat drie mysterieuze, magische figuren voor haar verschijnen. Ze nemen Meg mee op een reis door het universum, waar ze een groot kwaad moet verslaan om haar vader te vinden en terug te halen. A Wrinkle in Time is helaas vooral lachwekkend in plaats van mooi om naar te kijken. Deze film kleurt keurig binnen de Disney lijntjes. Wil je je kinderen even zoet houden zodat jij iets anders kunt doen? Zet deze film dan zeker op! In alle andere gevallen kun je deze film maar beter mijden. Ook – of misschien juist – als je fan bent van Disney.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.