Tomb Raider (2018)


Tomb Raider (2018) (Blu-ray)
Samenvatting

Lara Croft (Alicia Vikander) is een rijkeluiskindje. Haar vader – Lord Richard Croft (Dominic West) – vergaarde namelijk een enorm fortuin. Toch voldoet Lara absoluut niet aan de typische eigenschappen die gepaard gaan met dit label. Ze is inmiddels 21 jaar oud en heeft geen cent te makken. Daarom werkt ze als fietskoerier en bezorgt ze maaltijden in de stad waar ze woont. Ze wil namelijk niet het document tekenen waarin ze bevestigt dat haar vader overleden is. De beste man is namelijk al 7 jaar vermist. Zolang Lara dit document niet ondertekent, ontvangt ze de erfenis niet. Deze status quo wordt ruw opgeschud wanneer ze op het spoor komt van documenten van haar vader. Ze gaan over het laatste project waar hij mee bezig was. Dit leidt haar op een zoektocht naar een verloren tombe op een mysterieus eiland bij de kust van Japan. Het hoofddoel van Lara is echter niet de tombe, maar ze hoopt te achterhalen wat er met haar vader is gebeurd. Alleen al het bereiken van het eiland is een levensgevaarlijke aangelegenheid. Gelukkig krijgt ze daarbij hulp van de dronken maar heldhaftige schipper Lu Ren (Daniel Wu), die ook zijn vader verloor op het eiland. Alsof de gevaren van het eiland nog niet genoeg zijn, ondervinden ze ook nog concurrentie van een mysterieuze organisatie. Mathias Vogel (Walton Goggings) werkt voor hen en is al jaren wanhopig op zoek naar de tombe. Daarbij heeft hij geen enkel respect voor het leven van anderen. Lara stapt vol overgave in deze onwijs moeilijke missie, niet wetende of ze het er levend van af zal brengen.

Commentaar

De gamers onder onze lezers zijn waarschijnlijk bekend met Lara Croft en Tomb Raider, maar voor de anderen benoemen we het nog even. Tomb Raider is een serie van computerspellen van voorheen Eidos en tegenwoordig Square Enix. Het is een avonturenspel in 3D wat al begon in 1996 en inmiddels in 2015 bij de 15e uitgave is beland. Er is een reële kans dat je eerder hiervan hebt gehoord op basis van de verfilmingen van net na de eeuwwisseling. Het gaat dan om Tomb Raider en het vervolg Tomb Raider: The Cradle of Life. Beiden met Angelina Jolie in de hoofdrol. Voor dit nieuwste deel gaat men verder met een geheel nieuwe cast. In filmtermen noemen we dit een ‘reboot’ of herstart. De relatief onbekende Noorse regisseur Roar Uthaug neemt de regie op zich. Hij vergaarde in 2015 internationale bekendheid met zijn film The Wave, een natuurrampenfilm over een vloedgolf in de Noorse fjorden. Het plot van Tomb Raider is gebaseerd op de game uit 2013. Gebaseerd is wellicht een te lichte term, want de film volgt deze verhaallijn vrij getrouw. Wie de game gespeeld heeft, zal daarom niet verrast worden door de plotwendingen. En die plotwendingen zijn er. Tomb Raider is een avonturenfilm in hart en nieren. Alle genreconventies worden naadloos gevolgd en dat is precies wat de film zo leuk maakt. We leren eerst de hoofdrolspeler beter kennen en worden getrakteerd op een actiescène die nog niets met de rest van het verhaal te maken heeft. Maar het is wel leuk om te zien en we zien wat Lara Croft allemaal kan. Daarna komt het verhaal pas echt op stoom om vervolgens nooit in tempo te vertragen. Avonturenfilms hebben altijd een duidelijk doel, meestal het vinden van een verborgen schat of locatie. Daarbij is er uiteraard sprake van concurrentie. Hierdoor ontstaat er een soort race tegen elkaar en tegen de klok. Tomb Raider maakt hier uitstekend gebruik van en dit levert een spannende en continu onderhoudende film op. Alicia Vikander is ook zeer overtuigend in de hoofdrol. Niet omdat ze hier een Oscarwaardige emotionele rol neerzet, maar omdat ze fysiek tot zoveel in staat is en dat is in deze rol misschien wel het belangrijkste. Ook een simpele avonturenfilm staat of valt met de kwaliteit waarmee alles in beeld wordt gebracht. Gelukkig zit dat wel goed. De snelheid en dynamiek waarmee de actie in beeld wordt gebracht doet denken aan de nieuwste James Bond films. De stunts zijn soms adembenemend, waarbij praktische stunts en computer gegenereerde elementen naadloos in elkaar samenvatten. Doordat de nadruk zoveel mogelijk op de praktische stunts ligt, komt het allemaal nog echter over.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: B
Jaar: 2018
Speelduur: 118 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos
  • Dolby Digital Plus 7.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Video Benelux
EAN: 5051889621942

Extra's

  • Tomb Raider: Uncovered
  • Croft Training
  • Breaking Down the Rapids
  • Lara Croft: Evolution of an Icon

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Tomb Raider heeft de originele beeldverhouding van 2.39:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC  video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaagse disk.

Naar verluidt is deze film geschoten met hoge kwaliteit Arri Alexa camera’s en heeft de master versie een resolutie van 4K. Deze full-HD versie is daarmee een compressie van het origineel. Dit is er niet aan af te zien, want het beeld ziet er geweldig uit. De film biedt legio mogelijkheden voor de beeldkwaliteit om ten volle te schitteren. En die worden fantastisch benut. In de drukke stedelijke omgevingen en in de jungle shots zie je een ongelooflijke hoeveelheid kleine details. Ook de kleuren zijn prachtig gesatureerd met bijpassend mooi contrast. Hier wordt precies de balans bereikt tussen gesatureerde kleuren, zonder dat het té bewerkt wordt. Ook scènes met weinig licht hebben heel veel schaduwdetail. De stijlkeuze om hier een blauwe filter over te gooien draagt daar ook zeker aan bij. Samenvattend is dit een foutloze beeldpresentatie. Een om van te genieten.

Geluidskwaliteit

Tomb Raider wordt ondersteund door een Dolby Digital Plus 7.1-track (met een Atmos-extensie) in de originele Engelse taal. Daarnaast is er ook een Engelstalige DTS-HD MA 5.1-track aanwezig. De audio is dynamisch en agressief aanwezig. En dat past perfect bij deze film vol actie en avontuur. De kijkervaring van deze film wordt werkelijke versterkt door de uitstekende kwaliteit van de audio. De geluiden schieten van links naar rechts en van voren naar achter, allemaal met extreme precisie. De dialogen krijgen hier de juiste toewijzing en prioriteit, waardoor ze altijd goed verstaanbaar blijven. De heerlijke soundtrack maakt het geheel af. Dit geheel vormt een van de betere audiotracks die wij ooit hebben gehoord.

Extra's

Vanuit het menu kun je een aantal extra’s bekijken. Deze worden hieronder besproken. Het pakket aan extra’s is gelijk aan die op de Amerikaanse uitgave. De extra’s zijn in HD, hebben Dolby Digital 2.0 audio en er is Nederlandse ondertiteling bij beschikbaar.

Tomb Raider: Uncovered (7 min.)
Een algemene featurette met korte interview fragmenten en beelden van achter de schermen. Het is onderhoudend genoeg, maar verwacht niet al te veel diepgang.

Croft Training (6 min.)
Alicia Vikander moet een keiharde fysieke training ondergaan voor deze film. Deze training begon al drie maanden voor het filmen. Het eindresultaat is te zien in de film. In deze extra zien we hoe ze dit voor elkaar bokste.

Breaking Down the Rapids (6 min.)
Het maken van een van de meest indrukwekkende stuntscènes uit de film wordt hier uiteengezet.

Lara Croft: Evolution of an Icon (10 min.)
Een korte geschiedenis van het personage Lara Croft in de verschillende games.

Conclusie

Lara Croft was gek op haar vader. Toen ze hem verloor, is het haar nooit meer echt gelukt de draad in het leven op te pakken. Maar nu krijgt ze de kans om het e gaan zoeken. De moet daarvoor op een levensgevaarlijke expeditie naar een verborgen eiland in Japan met bovennatuurlijke krachten. Tomb Raider krijgt tot nu toe middelmatige kritieken, maar dit is in onze ogen niet helemaal terecht. Binnen het avonturengenre is deze film echt een pareltje. Zo een die maar eens in de paar jaar naar voren komt. De BD-uitgave is technisch perfect. De beeld- en geluidskwaliteit zijn niets minder dan genieten. Ze tillen de ervaring van de film naar een hoger niveau. Tenslotte is er een leuk pakket aan extra’s inbegrepen.

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  06-08-2018

Maar jij hebt toch geen 4K set-up, dan is dat toch heel logisch dat die 4K weinig toegevoegde waarde heeft? Voor mij blijft het steeds moeilijk, de keuze tusse...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  31-07-2018

Maar jij hebt toch geen 4K set-up, dan is dat toch heel logisch dat die 4K weinig toegevoegde waarde heeft? Klopt, en die gaat er voorlopig ook niet komen. Da...
Lees meer >

Driekus  |  31-07-2018

De 4k Versie van deze film heb ik vandaag binnen gekregen van Bookspot. De 3D versie komt er ook wel ooit als ik die eens heel goedkoop tegen komt ergens.. htt...
Lees meer >

jeroeni  |  31-07-2018

"Pareltje" vind ik toch echt teveel eer voor deze film! Alicia Vikander doet het aardig maar kan niet tippen aan Angelina Jolie, die liet Lara veel meer "posh" ...
Lees meer >

zetmoon  |  31-07-2018

"Pareltje" vind ik toch echt teveel eer voor deze film! Alicia Vikander doet het aardig maar kan niet tippen aan Angelina Jolie, die liet Lara veel meer "posh" ...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  30-07-2018

Maar jij hebt toch geen 4K set-up, dan is dat toch heel logisch dat die 4K weinig toegevoegde waarde heeft? Voor mij blijft het steeds moeilijk, de keuze tusse...
Lees meer >

rvvnr1  |  30-07-2018

Voor mij blijft het steeds moeilijk, de keuze tussen 3D en 4K..... In dit geval niet zo moeilijk als je de Franse in huis haalt, dat is nl. weer een combo! ;)
Lees meer >

rogue  |  30-07-2018

Dan koop ik toch liever de 3D-versie. Heeft voor mij meer toegevoegde waarde. https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/regular/FC/2/9/6/2/9200000087662692.jpg ...
Lees meer >

jeroeni  |  30-07-2018

Heb toch maar besloten om deze te laten voor wat het is en gewoon te wachten op de nieuwe game Gameverfilmingen doen het bij mij namelijk nooit goed.
Lees meer >

drTree  |  30-07-2018

Tomb Raider (2018) (Blu-ray) Liefhebbers van het avonturengenre moeten geen moment langer nadenken en gewoon gaan kijken! Was idd een ontspannen film en zow...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  30-07-2018

Voor degenen met de mogelijkheid, en interesse in deze film, haal de 4K UHD versie in huis. Absolute referentieklasse! Dan koop ik toch liever de 3D-versie. H...
Lees meer >

rvvnr1  |  30-07-2018

Voor degenen met de mogelijkheid, en interesse in deze film, haal de 4K UHD versie in huis. Absolute referentieklasse!
Lees meer >

Werner  |  30-07-2018

Klopt, de audio is truehd alleen in het Frans!
Lees meer >

Johan1967  |  30-07-2018

"Tomb Raider wordt ondersteund door een Dolby TrueHD 7.1-track met Atmos-ondersteuning in de originele Engelse taal." Moet dat niet Dolby Digital Plus 5.1 zijn...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Atmos 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.