Mission: Impossible - Fallout

Recensent:
Rogier Burghout
05-08-2018

Totaalbeoordeling:

8.8
Bioscoop

Mission: Impossible - Fallout (Bioscoop)
Samenvatting

Na de arrestatie van Solomon Lane (Sean Harris) door Ethan Hunt (Tom Cruise) en zijn IMF-team is er nog een grotere dreiging ophanden. De restanten van de volgers van Lane, The Syndicate, hebben zich nu The Apostles genoemd en zijn uit op de volledige destructie van de aarde. Hunt en zijn team, bestaande uit Benny (Simon Pegg) en Luther (Ving Rhames) moeten drie nucleaire kernkoppen onderscheppen voordat deze groep ze kan gebruiken. De eerste keer mislukt dat, waardoor Hunt en zijn team in het verdomhoekje zitten. Ze krijgen nog een kans van minister Hunley (Alec Baldwin), maar de CIA, onder leiding van Erica Sloan (Angela Basset), wil de missie onder toezicht houden en stuurt en nogal hardhanidige agent mee, August Walker (Henry Cavill). Tezamen moeten ze een ontmoeting van een tussenpersoon en The White Widow (Vanessa Kirby) verstoren door een lid van het IMF in te zetten als dubbelganger. The White Widow kan Hunt en zijn team leiden naar The Apostles en de kernkoppen. De zaken worden nog ingewikkelder als oude bekende Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) ten tonele verschijnt en een nog onduidelijkere en wellicht tegenstrijdige agenda heeft. Hunt moet nu vaker dan ooit kiezen tussen twee kwaden en of hij een lid van het IMF-team opoffert voor het grote goed.

Commentaar

Mission: Impossible - Fallout is alweer de zesde film de reeks. Het is ook de eerste keer dat een regisseur terugkeert voor een tweede deel in zijn oeuvre. Regisseur Christopher McQuarrie, tevens verantwoordelijk voor het deel Rogue Nation, wilde nog een keer achter de camera om zo, naar eigen zeggen, wat gemiste kansen goed te maken. Rogue Nation is een zeer interessant deel, maar ook wat onevenwichtig en sommige opgegooide intriges en hints kwamen niet zo goed uit de verf. In dit deel is McQuarrie bedachtzamer te werk gegaan. Het verhaal en script hebben een grotere nadruk op spionage en het spel van misleiding en minder op spectaculaire actie. Geen zorgen, dat laatste is zeker aanwezig, dus dat is zeker niks om je zorgen om te maken. De film begint rustig en heeft een opbouwend karakter. Veel tijd wordt besteed aan de opbouw van het verhaal en de verschillende karakters. Het spel en de trigies worden wat ingewikkelder en geraffineerder neergezet en het verhaal krijgt wat meer ruimte om te ademen binnen de speeltijd. Dat is ook zeker de verdienste van de indrukwekkende cast. Tom Cruise zet zich zoals altijd volledig in en geeft een prima vertolking van de ervaren agent Ethan Hunt. Ving Rhames is sinds deel 1 een vast teamlid en ook Simon Pegg is nu al een vertrouwd gezicht geworden. Gelukkig wordt hij wat serieuzer neergezet en is er gelukkig wel wat humor aanwezig, maar minder dan in de vorige films.  Rebecca Ferguson is net zoals in het vorige deel zowel mysterieus als intrigerend en Sean Harris blijft geweldig maniakaal spelen alhoewel maar in een kleine bijrol. De rest van de bijrolllen hebben zeer grote namen als Alec Baldwin en Angela Basset en geven een zeer verdienstelijke prestatie. Henry Cavill speelt de hoekige August Walker, en het spel van Cavill is zelf ook wel wat hoekig en komt niet helemaal uit de verf. 
De Mission: Impossible-films staan ook bekend om de spectaculaire actie en stunts, die acteur Tom Cruise vaak grotendeels zelf uitvoert. Ook is er vaak één grote stunt van Cruise die groots wordt gepresenteerd. In Rogue Nation hing Cruise aan een vrachtvliegtuig terwijl het opsteeg en in Ghost Protocol hing hij buiten aan de Burj Khalifa-toren op ruim 500 meter hoogte. In Fallout is er geen één grote stunt, maar wel genoeg achtervolgingen, schietpartijen en andere actiescènes. Vooral de auto-achtervolgingen en de achtervolging tussen twee helikopters zijn zeer spannend en spectaculair. 
Mission: Impossible - Fallout is een zeer goed deel van de franchise en weet de spanning tot het laatste moment vast te houden. De karakters worden nog strakker tegen elkaar opgezet en het spel wordt steeds hoger gespeeld. Sommige elementen zijn bekend maar ook dit blijft zeker genieten. Na dit deel kan je al zeker uitkijken naar een volgende Mission: Impossible!

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie
Jaar: 2018
Uitgever: Paramount

Conclusie

In Mission: Impossible - Fallout is agent Ethan Hunt en zijn IMF-team naarstig op zoek naar drie kernkoppen voordat deze gebruikt worden om de wereld op te blazen. Hij krijgt tegen wil en dank "hulp" van agent Walker en ook andere oude bekenden komen ten tonele. Maar wie kan hij nu vertrouwen? Dit zesde deel in de Mission: Impossible-reeks legt de nadruk wat meer op het verhaal en de intriges en minder op de actie, want de bekende grootse stunt met Tom Cruise is afwezig. Het verhaal blijft spannend tot de laatste minuut en de actie is zeker wel dik in orde, vooral de spectaculaire helikopter-achtervolging. Dit zesde deel is zeker een aarader en gelukkig is daarmee een volgend deel al bijna gegarandeerd!

Laatste reacties

tmvde  |  08-08-2018

Vandaag gezien in de IMAX in R’dam en een geweldige film, denk wel mijn favo M:I samen met M:I3. En nog een link met de allereerste film, niet geforceerd gedaan...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.