Bird Box

Recensent:
Ludo Keeris
10-01-2019

Totaalbeoordeling:

6.3
Streaming

Bird Box (Streaming)
Samenvatting

De zwangere Malorie (Sandra Bullock) woont bij haar zus en samen kijken ze uit naar de geboorte van het kind. Via de televisie bereiken hun berichten dat er in de wereld veelvuldig mensen zijn die zelfmoord plegen. Malorie en haar zus schenken er in eerste instantie weinig aandacht aan, maar als het fenomeen zich ook in Amerika gaat voordoen ontstaat er onrust. Het fenomeen blijkt zo gevaarlijk te zijn dat als je het aankijkt, je onherroepelijk dood gaat. Malorie slaat op de vlucht en komt in het huis van Douglas (John Malkovich) terecht, waar uiteindelijk anderen ook hun onderkomen vinden. Ramen en deuren moeten potdicht, want het fenomeen mag geen kans zien contact te maken. Het is echter onduidelijk hoe lang dit alles gaat duren en de voorraad eten en drinken van Douglas raakt uitgeput. Er moet een oplossing komen, anders zal iedereen de dood vinden.

Commentaar

De Deense regisseuse Susanne Bier staat bekend om haar indringende drama films met inhoud (After the Wedding, Brothers, In A Better World), met tussendoor een meer luchtigere film (Love is All You Need). Na het succes van de Brits/Amerikaanse televisieserie The Night Manager kreeg Bier de kans om met Sandra Bullock de film Bird Box te maken voor Netflix. De proloog is alleraardigst. Vijf jaar nadat het verhaal uit de samenvatting plaatsvindt dobbert een geblinddoekte Malorie met twee eveneens geblinddoekte kinderen op een rivier. Er is portofooncontact met een onbekende, die meldt dat er een veilig plek is, ergens twee dagen roeien stroomafwaarts. Een veilige plek waarvoor? Dat is nog onduidelijk, maar wordt gaandeweg de film opgehelderd. Of zie die veilige plek gaat halen blijft echter een mysterie.
De hoofdmoot van de film speelt zich af in een post-apocalyptisch tijdperk, waar mensen op de vlucht zijn voor een duister, maar onzichtbaar fenomeen. Wie zijn ogen er op richt, sterft. Bier staat bekend om haar originele benadering van conflicten in haar films. Ze weet de zere punten in (familie)relaties zeer treffend te beschrijven, maar in Bird Box is dat eigenzinnige stempel ver te zoeken. Het is een allegaartje aan sferen en emoties, waarin een mix van Do Not Breathe en A Quiet Place tot en met Arrival, waarvan het scenario ook door scenarioschrijver Eric Heisserer is geschreven. Veel scènes in het huis zijn met een grote cast die niet altijd even goed op elkaar zijn ingespeeld. Er is een chemie tussen Sandra Bullock en Trevante Rhodes (Moonlight), maar de overige karakters zijn veelal karikaturen die vaak te veel screentijd krijgen. Zeker ook voor John Malkovich, die een alcoholische narcist speelt, een rol die we wel vaker van hem gezien hebben. Wat dat betreft weet Sandra Bullock zeker te overtuigen, maar heeft de rest moeite om de aandacht vast te houden. Sommige scènes zijn echt spannend, de continue dreiging van het fenomeen geeft zeker sfeer aan de film, maar de diepgang ontbreekt vooral. Het is wachten tot het volgende slachtoffer valt, want dat die komt, dat blijft telkens wel duidelijk. Je weet alleen niet wie er aan de beurt is. Dan zijn de ‘kleine’ scènes in de roeiboot op de rivier toch interessantere scènes. Daar laat Bier zien waar ze goed in is; emoties en gevoel op de vierkante meter. De overlevingsdrang van Malorie is groot, maar in haar achterhoofd speelt dat het einde zomaar nabij kan zijn en dan is het beter om maar zo weinig mogelijk binding te hebben. In deze scènes laat Sandra Bullock zien dat ze wel degelijk nog veel in huis heeft en in staat is om een film naar haar hand te zetten. Het is dan best jammer dat de rest het enigszins laat afweten.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Horror
Jaar: 2018
Speelduur: 121 min
Uitgever: Netflix

Conclusie

De wereld dreigt ten onder te gaan aan een duister fenomeen, dat degene die het aanschouwt tot zelfmoord aanzet. De zwangere Malorie probeert in de chaos te overleven, samen met een groep medevluchters, in het huis van een alcoholistische narcist. Bird Box is een Netflix Original, geregisseerd door de Deense regisseuse Susanne Bier. Een aantal scènes zijn zeker spannend, maar de algehele tendens is dat deze film nauwelijks afwijkt van de gemiddelde post-apocalyptische thriller. Het sterke spel van Sandra Bullock is echter zeker de moeite waard.

Laatste reacties

DVD Watcher  |  21-01-2019

Ik ben benieuwd of deze uitgebracht gaat worden op Blu-ray, want zou hem best wel willen zien.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.