Shining, The

Totaalbeoordeling:

7.2
UHD

Shining, The (UHD)
Samenvatting

Jack Torrance (Jack Nicholson) accepteert een baan als ‘huisbewaarder’ van het ‘Overlook Hotel’. In dit grote berghotel, ver van de bewoonde wereld, zal hij samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zoontje Danny (Danny Lloyd) gedurende de 5 wintermaanden op het verlaten hotel passen. Jack, een niet zo succesvolle schrijver, wil de rust van het hotel gebruiken om een boek te schrijven. Bij het sollicitatiegesprek vertelt de eigenaar van het hotel over de gruwelijke moorden die ooit plaatsvonden in datzelfde hotel. Ene Delbert Grady (Philip Stone), een vroegere huisbewaarder, vermoordde zijn vrouw en 2 dochtertjes waarna hij zichzelf van het leven beroofde. Tijdens de rondleiding door het hotel, maakt de jonge Danny kennis met de hotelkok Dick Halloran (Scatman Crothers). Halloran bemerkt dat Danny een gave heeft dingen te zien (the shining), dingen die gebeurd zijn of die gaan gebeuren. Wanneer Jack, Wendy en Danny alleen in het hotel zijn en de winter invalt, lijkt het of langzaam een soort waanzinnigheid van Jack meester maakt. En Danny ‘ziet’ de 2 dochters en weet zo dat ze niet alleen zijn in het hotel. Volledig afgesneden van de buitenwereld bemerkt Wendy tot haar grote angst dat Jack zich steeds vreemder gedraagt. Zij en Danny moeten vechten voor hun leven. ‘Honey … I’m back!!’

Commentaar

The Shining is een mijlpaal onder de griezelfilms, een meesterwerk van Stanley Kubrick. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King heeft Kubrick samen met Diane Johnson het script geschreven. Tijdens het filmen werd het script nog constant aangepast. Het uiteindelijke resultaat lijkt weinig meer op de roman van King. Kubrick weet op zeer knappe wijze direct een onbehaaglijk gevoel van suspence neer te zetten, die je de gehele film vast blijft houden. De gebruikte muziek, klassieke muziek van onder andere Bartok, Letti en Penderecki, versterkt dat onbehaaglijke en spannende gevoel nog eens. En dan natuurlijk vooral de acteerprestaties van Jack Nicholson, geweldig! The Shining wordt gezien als een meesterwerk van Kubrick. Ondanks het feit dat zowel Kubrick als actrice Shelley Duvall in 1981 voor deze film waren genomineerd voor een Razzie Award. De film wordt vooral en eigenlijk geheel gedragen door een fenomenaal spelende Jack Nicholson.

Er bestaan twee versies van The Shining. De Europese versie, die 119 minuten speeltijd heeft (en in de Stanley Kubrick Collection op DVD is uitgebracht). In de Verenigde Staten is The Shining uitgebracht in de originele bioscoopversie, die ruim 25 minuten langer duurt. Deze is eerder in 2008 op DVD en op Blu-ray Disc uitgebracht, maar alleen in Amerika, niet in europa en Nederland. Dit jaar is er van de film een volledig nieuwe 4K-remaster van gemaakt en uitgebracht op BD en UHD. De versie op deze uitgave is de Amerikaanse versie van 144 minuten, zowel op UHD als op de BD en dat is een primeur dat deze verlengde versie in Nederland is uitgebracht. 

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Horror, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 1980
Speelduur: 144 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 1.78:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Pools
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools, Portugees, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889657538

Extra's

 • Commentary by Steadicam inventor/Operator Garrett Brown and historian John Baxter
 • View from the Overlook: Crafting The Shining
 • The Visions of Stanley Kubrick
 • The Making of The Shining, with optional commentary by Vivian Kubrick
 • Wendy Carlos, Composer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Shining is in een afwijkende, niet-originele beeldverhouding op UHD en Blu-ray Disc gezet. De oorspronkelijke beeldverhouding is 1.85:1 en dat betekent dat er kleine zwarte balken boven en onder aanwezig zouden moeten zijn. De beeldtransfer is echter beeldvullend met een beeldverhouding van 1.78:1. Dat betekent dat er ongeveer 5% is ingezoomd in het beeld. Niet wereldschokkend en als kijker mis je geen vitale informatie, maar het blijft toch een opvallende keuze.

UHD

Dat gezegd hebbende kunnen er hierna alleen maar lofzangen gezongen worden over de beeldkwaliteit. Want die is simpelweg subliem. Het beeld op UHD is geweldig mooi scherp en bevat een mooie gradatie aan grain. Kleueren komen erg natuurlijk over en de contrasten tussen het warme bruin, rood en geel in het Overlook-hotel geven ene mooi kleurenpalet. Huidtinten komen erg warm en natuurgetrouw over. De HDR10-beeldverbetering laat een erg mooi contrast zien tussen de verschillende gradaties aan kleuren. De 2160p-resolutie draagt bij aan een geweldige detaillering. Zowel bij de weidse dagscènes als ook 's avonds en 's nachts. De structuur van het sneeuw is erg goed te zien. Zwartwaardes en contrast in de donkere scènes zijn verbluffend mooi. De gehele transfer lijkt alsof de film in de tegenwoordige tijd is gemaakt in een retro-setting. Alles ziet er geweldig natuurgetrouw uit.

Blu-ray Disc
Ook de beeldtransfer op de Blu-ray Disc profiteert van de 4K-remaster in de resolutie van 1080p. Kleur, scherpte, contrast, zwartwaardes, alles is een niveau omhoog ten opzichte van de oude uitgave op BD. Ook hier de volle score want dit is nu eindelijke de transfer die deze klassieker verdient.

Geluidskwaliteit

Op de voorgaande uitgave op Bluray-Disc staan twee audiotracks in de oorspronkelijke Engelse taal: een gecomprimeerde Dolby Digital 5.1-track en een ongecomprimeerde PCM 5.1-track. Op deze nieuwe UHD+BD-uitgave zijn deze vervangen door een DTS-HD Master Audio 5.1-track. Hoewel ook een lossless track en niet afkomstig van een remix heeft deze nieuwe track toch een ander karakter. De track is wat voller, luider en ook de spraak heeft een wat prominenter plaats ingenomen. Wel was het volume af en toe wat ongebelanceerd, vooral descore met die trombonegeluiden kwam wat zwaar en luid over. Surroundspeakers worden goed gebruikt maar soms wat minder dan je verwacht, een nieuwe remix van de audiotrack was wel op zijn plaats geweest. Je merkt wel dat deze remix al van een tijdje geleden is, want de dynamiek is een stuk minder aanwezig dan tegenwoordig (ook bij geremixte uitgaves).  De subwoofer doet mee met een goede en gebalanceerde ondersteuning in het laag. Verder is het een zeer nette audiotrack die niet verbleekt bij het sublieme beeld en zeker een hoge score verdient.

Extra's

Op deze UHD+BD-uitgave van The Shining staan alle extra's van de eerste BD-uitgave toegevoegd, behalve de trailer. Het audiocommentaar is als enige extra ook aanwezig op de UHD.

Commentary by Steadicam inventor/Operator Garrett Brown and historian John Baxter
Een audiocommentaar dat ingesproken is door Steadicam uitvinder en operator Garret Brown en historicus John Baxter. De heren geven een interessant en onderhoudend commentaar, waarbij ze onder andere vertellen hoe het was om dag in dag uit met Kubrick samen te werken.

View from the Overlook: Crafting The Shining (26 min)
Een interessante documentaire waarin de verschillende procestadia van de film worden behandeld, vanaf de eerste concepten tot aan de uiteindelijke release van de film.

The Visions of Stanley Kubrick (15 min)
Een kort overzicht van de Kubrick films, waaronder The Shining. Heeft veel overlap met de meer uitgebreide documentaire The Last Movie op de Eyes Wide Shut-uitgave.

The Making of The Shining (33 min)
Een uitstekende documentaire uit 1978, gemaakt door Vivian Kubrick. Zij laat zien hoe het op de set toe ging tijdens het filmen, afgewisseld met enkele scènes uit de film. Zij staat zelf achter de camera en voorziet de documentaire van commentaar. Ook vraagt zij diverse acteurs om reactie. In deze documentaire wordt Shelley Duvall niet bepaald positief in beeld gebracht. Leuke en zeer interessante documentaire.
De documentaire is optioneel te bekijken met toegevoegd audiocommentaar van Vivian Kubrick zelf. In dit commentaar kijkt zij terug op die toentertijd tumultueuze dagen.

Wendy Carlos, Composer (7 min)
Korte featurette waarin Wendy Carlos vertelt over haar muziekkeuze voor de film.

Conclusie

The Shining wordt gezien als een meesterwerk van Kubrick. De film is losjes gebaseerd op een horrorverhaal van Stephen King. Jack Nicholson krijgt een baan als beheerder van een hotel in een afgelegen gebied voor de periode van vijf wintermaanden. In deze periode van afzondering lijkt de man zijn gezond verstand te verliezen. Zijn vrouw en kind moeten vechten voor hun leven. Na twee DVD-releases en een eerdere uitgave op Blu-ray Disc wordt The Shining uitgebracht op een UHD+BD-uitgave. De UHD bevat een zeer mooi geremasterderd beeld en een nieuwe lossless audio-track. Ook de Blu-ray Disc is vernieuwd met tevens een geremasterde beeldtransfer en dezelfde audiotrack als op de UHD. Bijna alle extra's zijn ook weer toegevoegd op de BD. Voor alleen de beeldkwaliteit al is deze uitgave een zeer grote aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Roger B.  |  21-11-2019

(y) Mooie vervanging voor mijn regio 1dvd.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  21-11-2019

Op de eerder in Nederland uitgebrachte dvd en blu-ray stond de kortere europese versie. Klopt inderdaad, ik heb dat er even nu wat duidelijker in gezet. Dank...
Lees meer >

Johan1967  |  21-11-2019

In de Verenigde Staten is The Shining uitgebracht in de originele bioscoopversie, die ruim 25 minuten langer duurt. Die versie is dus nu ook uitgebracht in Ned...
Lees meer >

Roger B.  |  21-11-2019

Uit de recensie: In de Verenigde Staten is The Shining uitgebracht in de originele bioscoopversie, die ruim 25 minuten langer duurt. Deze is eerder in 2008 op D...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  20-11-2019

Ik denk dat oudere films zoals deze het meest profiteren van een uitgave in 4K. Bij recentere films is het verschil tussen de gewone Blu-ray en de UHD Blu-ray g...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  20-11-2019

Ludo, Als ik vanuit de recensie op de link Geef als eerste een reactie in dit topic! klik dan krijg ik een foutmelding: Marcel Hoeve, je hebt geen toegang to...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  20-11-2019

Ludo, Als ik vanuit de recensie op de link Geef als eerste een reactie in dit topic! klik dan krijg ik een foutmelding: Marcel Hoeve, je hebt geen toegang to...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  20-11-2019

Ik denk dat oudere films zoals deze het meest profiteren van een uitgave in 4K. Bij recentere films is het verschil tussen de gewone Blu-ray en de UHD Blu-ray g...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:7.5
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots