American Gangster

Recensent:
Rogier Burghout
04-09-2020

Totaalbeoordeling:

8.5
UHD

American Gangster (UHD)
Samenvatting

Frank Lucas (Denzel Washington) is woonachtig in New York, waar hij werkt voor een machtige gangsterbaas. Wanneer deze komt te overlijden, staat Frank klaar zijn positie over te nemen en de bende te leiden. Eén van de zaken waar hij zich mee bezig houdt, is het handelen in drugs. Frank haalt de drugs direct bij de bron in Azie en heeft een unieke manier gevonden om de drugs naar Amerika te kunnen smokkelen. De drugs wordt verstopt in de doodskisten van omgekomen Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnam-oorlog. Frank’s drugs is bovendien erg goed van kwaliteit en daarom erg gewild. Politieagent Richie Roberts (Russell Crowe) is werkzaam bij een speciale afdeling die zich bezighoudt met het bestrijden van drugs. Hij komt op het spoor van Lucas zijn operatie en probeert er alles aan te doen de drugshandel te stoppen. Dit wordt hem niet makkelijk gemaakt, aangezien hij één van de weinigen is die niet corrupt is.

Commentaar

Het project ‘American Gangster’ is als sinds het millennium in ontwikkeling geweest en in 2004 zou het verhaal dan eindelijk verfilmd worden met Antoine Fuqua (Training Day, The Equalizer 2) aan het roer en Denzel Washington en Benicio Del Toro in de hoofdrollen. Op het laatste moment werd echter de stekker uit het project getrokken. Producer Brian Gazer bleef echter overtuigd van de kracht van het verhaal en vond een nieuwe partner in Ridley Scott en Russel Crowe werd bereid gevonden om Del Toro te vervangen. Door andere verplichtingen moesten zijn scènes eerst worden opgenomen en daarna pas die met Denzel Washington. Dit was waarschijnlijk niet erg praktisch maar het heeft wel als voordeel dat de verhalen van beide hoofdrolspelers goed zijn opgebouwd. In de uiteindelijke versie wordt er uiteraard veelvuldig geswitched om zo de spanning op te bouwen. American Gangster vertelt het waargebeurde verhaal rond drugsbaas Frank Lucas en politieagent Richie Roberts. Het verhaal draait rond het leven van Frank Lucas, een drugsbaas die actief was in New York tijdens de ’60 en ’70. De film is dus gebaseerd op waargebeurde feiten en volgens de echte Lucas is de prent vrij nauwkeurig. Nou gaan er de nodige twijfels de ronde over enkele zaken die Lucas beweerd gedaan te hebben, dus de vraag is maar net hoe echt het allemaal kan zijn. Feit is wel dat Lucas één van de grootste drugsbazen was in die periode en dat zijn drugs mateloos populair was onder gebruikers. Hoewel het dus allemaal waargebeurd is wat deze film verteld, hebben we dit soort verhalen al eens eerder gezien. Films als Scarface en Blow vertellen feitelijk hetzelfde. Het geheel is echter vakkundig gemaakt door regisseur Ridley Scott en American Gangster weet dan ook te vermaken. De speelduur is vrij lang, maar nergens wordt het echt saai, ook al ligt het tempo vrij laag. De film is dan ook echt een karakterstudie en draait eigenlijk volledig om de twee hoofdpersonen. We volgen gedurende het verhaal hun twee levens en krijgen te zien hoe hun levens elkaar kruisen. De optredens van de twee hoofdrolspelers is dan ook erg belangrijk voor een film zoals deze en gelukkig heeft Scott twee toppers gehad om mee te werken. De rol van Frank Lucas wordt neergezet door Denzel Washington en hij is zoals altijd goed op dreef. Ook zijn tegenspeler Russell Crowe, die Richie Roberts speelt, zet een uitstekende rol neer. De twee hebben een goede onderlinge chemie tijdens de enkele scènes die ze samen delen. Gelukkig is ook de ondersteunende cast goed in vorm en we zien enkele memorabele prestaties van onder andere Josh Brolin, rappers RZA en Common, Ted Levine en Ruby Dee die voor een Oscar genomineerd werd voor haar optreden. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60 en ’70 en deze tijdsperioden worden realistisch weergegeven. Auto’s, kleding en inrichting komen allemaal authentiek over en het uiterlijk van de film is dan ook prima verzorgd. Ook hiervoor werd namelijk een Oscarnominatie in de wacht gesleept.
American Gangster is een onderhoudende misdaadfilm die vooral een karakterstudie van de twee hoofdpersonen genoemd kan worden. We volgen hun ontwikkeling en hun levens en hoe ze elkaar kruisen. De film is een aanrader voor feitelijk elke filmfan, tenzij je alleen van actie houdt. Die is hier niet veel aanwezig en het tempo ligt vrij laag. Toch wordt het nergens saai en de optredens van de twee hoofdrolspelers is het bekijken alleen al waard.

American Gangster is al vaak uitgebracht. Eerst op DVD in een Two Disc Collector's Edition die we hier hebben gerecenseerd. Op deze versie stonden beide versies van de film, de bioscoopversie van 150 minuten en de verlengde versie van 168 minuten. Later kwam een 3-disc Definitive Edition, ook met beide versies van de film plus een aantal nieuwe extra's, waar hier een recensie van te vinden is. Toen kwam het HD-tijdperk. In de HD DVD/Bluray format-war koos Universal voor HD DVD en was American Gangster in HD alleen op dit format te vinden. De bioscoopversie van de film was in HD, de verlengde versie op de keerzijde van de disc alleen in SD. Toen Blu-ray Disc de format-war won koos Universal ook voor BD en bracht American Gangster uit op BD, compleet met beide versies van de film in HD, en ook alle extra's van eerdere versies. Deze uitgave was in 2008, nu 11 jaar later geeft Universal de film uit op UHD, plus daarbij de BD-uitgave van 2008.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Misdaad
Regio: A, B, C
Jaar: 2007
Speelduur: 150168 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 1.85:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X - Engels
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083185480

Extra's

 • Audiocommentaar van regisseur Ridley Scott en auteur Steven Zaillian
 • U-Control
 • Fallen Empire: Making American Gangster
 • De Dossiers
 • Deleted Scenes
 • The BET Special: The Making Of
 • Date Line NBC: First Look
 • Hip Hop-invloeden met Common en T.I.
 • Videoclips
 • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
American Gangster krijgt op UHD een beeldtransfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 met een 2160P-resolutie en HDR10+-beeldverbetering. De vorige HD-transfer is van 11 jaar geleden, en dat is wel te merken. Deze nieuwe, geremasterde beeldtransfer is werkelijk waar ene heel groot verschil met de BD. Scherpte is met sprongen vooruit gegaan en laat je nu nog beter de sets, de decors en de omgeving  van de jaren '70 zien. Kleuren spreken veel duidelijker, van het grove bruin en zwart tot het felle rood. Texturen en details zijn veel beter zichtbaar. Ook de donkere en slecht verlichte scènes zijn veel beter zichtbaar. Schaduwdetail is door HDR10+ veel beter gedefinieerd waardoor je als kijker veel meer ziet. Contrast is daardoor ook stukken beter. Soms komen er nog wat scènes voorbij die wat soft overkomen, maar die zijn er gelukkig heel weinig. Een geweldige tranfser die de kwaliteit van de film met sprongen vooruit laat gaan. Dit draagt zeker bij aan het kijkgenot.

Blu-ray Disc
De Blu-ray Disc uitgave die is bijgevoegd is de uitgave uit 2008. Het bevat een verouderde transfer en dat is wel te zien. Het gehele beeld ziet er wat suf uit met een soort donkere waas erover heen. Het beeld spreekt minder goed. Donkere scènes zijn wat minder goed zichtbaar. Kleuren komen wat minder goed over en zijn niet zo fel of sprekend. Op zichzelf een redelijke transfer maar die nergens echt hoge ogen gooit.

NB: de bijgevoegde screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD
Op UHD krijgen beide versies een DTS-HD Master Audio 7.1-track mee met een DTS:X-extensie in de oorspronkelijke Engesle taal. De bioscoopversie krijgt alleen een DTS-HD Master Audio 5.1-track mee in de Engelse taal. De DTS:X-audiotrack geeft een mooie toevoeging ten opzichte van de 5.1-track. De track is iets beter gepositioneerd met een betere spreiding naar de twee extra surroundkanalen en naar het hoogte-kanaal. Vooral de omgevingsgeluiden vallen op die beter hoorbaar zijn. Verder behoudt de audiotrack het actieve karakter met genoeg activiteit over alle kanalen en goede ondersteuning in het laag.

Blu-ray Disc
Op de BD staat alleen de DTS-HD Master Audio 5.1 track in de oorspronkelijke Engele taal voor beide versies. De track is actief met goed verstaanbare dialogen en spreiding van alle voorname omgevingsgeluiden via de voorste speakers. De achterste surroundspeakers doen goed mee met een voldoende surroundactiviteit. De subwoofer ondersteunt goed in het laag.

Extra's

Op de UHD+BD-uitgave van American Gangster staan alle extra's van de eerdere DVD- en BD-uitgaven. Op de UHD staat alleen het audiocommentaar, dat alleen beschiikbaar is bij de bioscoopversie van de film. Alle verdere extra's staan op de BD en zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar van regisseur Ridley Scott en auteur Steven Zaillian
Het is een prima informatieve track waarin ieder praat naar zijn rol; Zaillian heeft het over het verhaal en de verschillende thema’s daarin en Scott praat vooral over het filmen. Beide commentaren zijn helaas afzonderlijk opgenomen, waardoor er geen interactie is. Een voordeel hiervan is dan weer wel dat er genoeg materiaal voor handen was waardoor er vrijwel geen moment van stilte valt. 

U-Control
Deze interactieve feature is alleen te vinden bij de verlengde versie van de film. De PiP-optie biedt wat behind-the-scenes-materiaal, wat interviews met cast en crew, een alternatieve opening van de film en een verwijderde scène.

Fallen Empire: Making American Gangster (78 min) 
Dit is feitelijk de hoofddocumentaire die veel verschillende aspecten van het maken van de film bestrijkt. Het geheel bestaat uit vijf delen die afzonderlijk kunnen worden bekeken of allemaal achter elkaar. Zaken die worden besproken zijn onder andere het verhaal, de kostuums, het eigenlijke filmen in het algemeen, de belangrijke scène van de bokswedstrijd en de muziek, zowel de score als de songs. Zeer de moeite waard. Als je slechts één van de features wil bekijken, kies dan deze. 

De Dossiers (25 min) 
Deze feature bestaat uit drie niet direct samenhangende segmenten die niettemin interessant zijn. Als eerst krijgen we een conference call te zien tussen Ridley Scott en de echte Richie Roberts aan de ene kant van de lijn en de schrijver Steven Zaillian aan de andere kant. Vervolgens zien we Scott in overleg over hoe ze op een overtuigende manier in de film een test willen weergeven die aantoont hoe puur de drugs van Frank Lucas is vergeleken met dat van de concurrentie. In het derde en laatste segment kijken we mee achter de schermen bij het filmen van een belangrijk moment uit de film; de inval in een van de drugspanden van Frank Lucas. 

Deleted Scenes (4 min) 
Er zijn hier twee scènes te bekijken die zowel de bioscoopversie als de verlengde versie niet hebben gehaald, maar hier wel zijn opgenomen. Het betreft hier een alternatieve openingsscène waaruit ook een shot te zien is in de bioscooptrailer (waar Frank Lucas in de camera schiet) en een uitgebreidere verfilming van de trouwceremonie van Frank Lucas. De beeld- en geluidkwaliteit van deze twee scènes is duidelijk minder goed dan die van de hoofdfilm. 

The BET Special: The Making Of (18 min) 
Een soort van making of, gemaakt voor TV, die wat overbodig aanvoelt gezien de veel uitgebreide making-of. Niet in de laatste plaats door de significante overlap van precies dezelfde interviewmomenten. Verder zien we wel heel veel filmfragmenten. De toegevoegde waarde van deze special is dan ook beperkt en het kijken ervan is misschien de moeite voor completisten die alle beschikbare extra’s willen zien. 

Date Line NBC: First Look (21 min) 
Een interview met hoofdrolspelers Russel Crowe en Denzel Washington en een met regisseur Ridley Scott en producer Brian Grazer. Beiden worden afgewisseld door beelden uit de film. De vragen die gesteld worden zijn niet altijd even goed, maar vooral Crowe en Washington weten er nog wat leuks van te maken. 

Hip Hop-invloeden met Common en T.I. (5 min) 
Een korte feature over de rappers Common en T.I die ook kleine rolletjes in de film hebben. 

Videoclips (7 min) 
Twee videoclips met beelden uit de film. Het betreft hier “Do You Feel Me” (remix) door Anthony Hamilton met Ghostface Killah en “Blue Magic” van Jay-Z’s album dat naar de hoofdfilm vernoemd is. Dit nummer is ook gebruikt in de bioscooptrailer. 

Bioscooptrailer (2 min) 
De originele bioscooptrailer van de film.

Conclusie

American Gangster vertelt het waargebeurde verhaal rond de levens van Frank Lucas en Richie Roberts. De eerste is een drugsbaas die New York in de jaren ’60 en ’70 aan de drugs brengt en de tweede is de politieagent die hem achter de tralies probeert te krijgen. We volgen hun beide levens en hoe deze elkaar kruisen op een gegeven moment. De film is onderhoudend en laat een aardig beeld zien van de drugshandel in die jaren. Het tempo ligt vrij laag, maar de film weet constant te boeien. De twee hoofdrolspelers zijn in goede vorm, evenals de ondersteunende cast. Ook de vormgeving is prima verzorgd en dit alles maakt American Gangster een film die iedere filmfan gezien moet hebben. Deze nieuwe UHD+BD-uitgave bevat een geremasterde beeldtransfer voor beide filmversies op UHD met een nieuwe DTS:X-audiotrack die voor de beide versies beschikbaar is. Alle extra's van eerdere versies staan gedeeltelijk op UHD en de rest op BD. De beeldkwaliteit is erg goed en een grote stap voorwaarts. Het geluid krijgt een kleine maar nette upgrade in kwaliteit. De extra's zijn bekend maar nog steeds erg goed. Deze UHD+BD-uitgave is een grote aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

rvvnr1  |  09-09-2020

Mooie, zeer uitgebreide review. Heb de film ooit gezien maar staat me niet echt meer bij, maar ga deze op UHD nog wel een tweede kans geven. Zeker vanwege het d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Drugs Geweld Grof DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8.5
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots