Ad Astra

Recensent:
Rogier Burghout
03-02-2020

Totaalbeoordeling:

8.1
UHD

Ad Astra (UHD)
Samenvatting

In de nabije toekomst. De Aarde gaat gebukt onder zware elektrische schokgolven, die afkomstig zijn uit de ruimte en al veel slachtoffers hebben geëist. De Amerikaanse legertop heeft een vermoeden waar de schokgolven vandaan komen, namelijk van een oude ruimtemissie naar de planeet Neptunus. Ruimteheld Clifford McBride (Tommy Lee Jones) was de leider van die missie die dertig jaar geleden vertrok, maar waar al jaren niets meer van vernomen is. Diens zoon Roy (Brad Pitt) is astronaut en krijgt de opdracht om vanaf Mars proberen contact te maken met zijn vader om zo meer te weten te komen over de toedracht van de radiostilte en de schokgolven. Volgens Roy is zijn vader al lang dood, maar toch neemt hij de opdracht aan. Het zorgt er wel voor dat de anders zo stoïcijnse en emotieloze Roy de moeizame relatie met zijn vader nog eens de revue laat passeren en dat laat hem deze keer niet koud.

Commentaar

Ad Astra is de meest recente film van regisseur James Gray (The Lost City of Z, We Own The Night) en zijn eerste uitstapje naar het Science-fiction-genre. Ad Astra, wat 'naar de sterren' betekent, is een menselijk verhaal dat zich afspeelt in de nabije toekomst waarbij reizen naar het heelal de normaalste zaak van de wereld is. Qua thematiek kan je hierbij denken aan Interstellar die een vergelijkbare setting heeft. In Ad Astra gaat het om Roy McBride (Brad Pitt) en de realtie met zijn vader Clifford (gespeeld door Tom my Lee Jones). Deze relatie is al vroeg verbroken omdat vader geobserdeerd was door het heelal en zijn hele leven hieraan wijdde. Gezin, kinderen en de aarde boeide hem allemaal minder. Roy wil als enige voldoen aan zijn vaders verwachtingen en volgens Roy is dat hij dan hetzelfde moet gaan doen als zijn vader: de beste astronaut worden. Roy sluit zich dan ook volledig af van realaties en wil dan ook geen kinderen die hij hiermee belast. Brad Pitt speelt de rol van Roy voortreffelijk. De ingetogen en tegelijkertijd getergde Roy weet hij met veel balans en subtiliteit te spelen. Waar het uiteindelijk allemaal om gaat is het feit dat Roy krijgt te horen dat zijn vader wellicht nog leeft. Zijn vader werd verloren en gesneuveld gewaand na een lange en verre ruimtereis waar ze het contact met hem hadden verloren. De effect op Roy is natuurlijk onstelbaar groot. Tegelijkertijd mag hij zijn emoties niet uiten want het gaat om de ruimtemissie en optimale concentratie is vereist. Regisseur Gray, die tevens meeschreef aan het scenario, weet dit psychologische effect goed weer te geven en uit te diepen. Ad Astra heeft een langzaam tempo waarbij de karakters de ruimte krijgen om emoties en gedachten de vrije loop te laten. Tgelijkertijd weet Gray de aandacht goed vast te houden met mooie beelden, zeer fraai in beeld gebracht door de Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema (Interstellar, Dunkirk), en subtiele vertolkingen van Pitt. De vertolking van Tommy Lee Jones is ook erg goed voor de screentime die hij krijgt. De scènes waarin hij speelt zijn erg indrukwekkend en pijnlijk. Helaas, maar wellicht ook logisch, krijg je als kijker niet echt het antwoord op het 'waarom' van het verhaal. in de film Maar dat is soms ook zo in het 'echte leven', soms gebeuren er dingen of doen mensen dingen die je niet begrijpt of gaat begrijpen. Wat dat betreft is Ad Astra een zeer geslaagde film, die de zoektocht van een zoon naar liefde en begrip van zijn vader pijnlijke en indrukwekkend weet te vertellen.

Ad Astra wordt uitgebracht op Blu-ray Disc en een UHD+BD-combi-uitgave. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2019
Speelduur: 120 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626065319

Extra's

 • Verwijderde Scènes
 • To the Stars
 • A Man Named Roy
 • The Crew of the Cepheus
 • The Art of Ad Astra
 • Reach for the Stars
 • Audiocommentaar van James Gray
 • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Ad Astra krijgt op UHD een zeer fraaie 2160p-beeldtransfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. De transfer heeft daarbij HDR10-beeldverbetering gekregen. Ad Astra is op film gedraaid en heeft een 4K-output gekregen en dus kan geconcludeerd worden dat deze 4K-transfer daarvan is afgeleid. Het levert een zeer mooie beeldkwaliteit op. Scherpte is zeer goed aanwezig. Detaillering is er goed gedaan, van alle rimpeltjes in het gezicht van Pitt (die ook al een dagje ouder wordt), de naden in de leger-uniformen tot de kleinde badges op de ruimtepakken, alles is uitstekend te zien. HDR10 zorgt voor een fijne kleurenschakering waardoor het beeld een mooie, rustige tint krijgt. De cinematografie van Hoytema komt bij UHD uitstekend tot zijn recht. Contrast en zwartniveau bij donkere scènes en ook de scènes in de ruimte krijgen een mooi diep zwart. Een astronomisch mooie transfer.

Blu-ray Disc
Ad Astra krijgt op Blu-ray Disc een 1080p-transfer mee in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.39:1. De transfer gooit hele hoge ogen en weet eigenlijk het maximale uit een BD-transfer te persen. Scherpte is erg goed gedaan, en de detaillering is ook erg goed aanwezig. Contrast en zwartniveau zijn ook erg goed gedaan, in de vele donkere ruimtescènes zijn alle verschillende beelden goed te onderscheiden. Een geweldige transfer.

NB: Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD
Ad Astra krijgt op UHD een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack met een Dolby Atmos-extensie. De soundtrack heeft een genuanceerde sfeer, er zijn weinig of geen pieken in het geluidsniveau. Er wordt een rsutige sfeer gecvreeërd, en dat is mede door de diepe, donkere en rustige stem van Brad Pitt die de voice-over doet in de film. Muziek en sfeergeluiden worden altijd gespreid over de verschillende kanalen en leverne een mooi, rustig geluidsbeeld. Bij de spaarzame actiescènes, zoals de lancering van de Cepheus, worden de hoogte-kanalen goed ingezet om een driedimensionaal geluidsbeeld te creeëren. Een zeer fijne Atmos-track met een maximale dynamiek die de film zeker een niveau hoger tilt.

Bluray Disc
Ad Astra krijgt op Blu-ray Disc een DTS-HD Master Audio 7.1-track die een zeer goede indruk geeft. Het is een genuanceerde en rustige track, die over de verschillende kanalen voldoende activiteit geeft. Spreiding en dynamiek is zeer goed gedaan. De subwoofer ondersteunt ook erg goed in het laag. Een erg goede audiotrack waarop niks aan te merken valt.

Extra's

Ad Astra krijgt een uitbreid pakket aan extra's mee, die allemaal op de Blu-ray Disc staan. Op de UHD staat als enige extra het Audiocommentaar. Alle extra's zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Verwijderde Scènes (3 min)
Een paar verwijderde scènes, met optioneel audiocommentaar van regisseur James Gray.

To the Stars (8 min)
Een standaard featurette met standaard interviews met cast en crew. Niet echt iets bijzonders.

A Man Named Roy (9 min)
Hier ligt de focus op karakter Roy, gespeeld door Brad Pitt.

The Crew of the Cepheus (9 min)
Deze featurette gaat over de acteurs die de bijrollen spelen in de Cepheus.

The Art of Ad Astra (11 min)
Hier wordt meer achtergrondinformatie gegeven over het productie-ontwerp in de film.

Reach for the Stars (7 min)
Hoe zou een reis naar de ruimte voor je zijn? Deze vraag wordt beantwoord door diverse acteurs uit de film.

Audiocommentaar van James Gray
Regisseur James Gray vertelt honderduit over het maken van de film, de casting en het ontwerp van de film.

Trailers (5 min)
Twee trailers van de film, een bioscooptrailer en een IMAX-trailer.

Conclusie

Roy McBride heeft zijn leven gewijd aan ruimtereizen. Hij is erg goed in zijn werk omdat hij alle emoties weet te reguleren. Maar waar hij eigenlijk naar hunkert is goedkeuring en liefde van zijn vader. Clifford McBride (Tommy Lee Jones), zijn vader, was een beroemd astronaut maar is letterlijk van de radar verdwenen na een verre en risicovolle ruimtereis. Dan krijg het leger signalen dat Clifford wellicht nog leeft. Ze vragen Roy deel te nemen aan de reis zodat hij zijn vader kan overtuigen om de terugreis naar Aarde te maken. Roy komt voor de belangrijkste ruimtereis van zijn leven te staan. Ad Astra is een zeer ingetogen psychologische karakterstudie van een zoon die ondanks een succesvolle en vlekkeloze carrière eigenlijk alleen de liefde en goedkeuring van zijn vader wil. Regisseur James Gray weet een geweldig sfeervolle film neer te zetten  met een zeer indrukwekkende prestatie van Brad Pitt, ondersteund met prachtige beelden van de Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema. De UHD+BD-uitgave van Ad Astra bevat een geweldige transfer op zowel UHD als BD. Qua audiotracks valt er ook genoeg te genieten met een twee geweldige audiotracks op zowel de UHD als BD. extra's zijn ook aanwezig alhoewel met een wat korte speelduur en minder diepgravend dan je gezien het thema van de film zou verwachten. Toch is deze uitgave een grote aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door 20th Century Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots