Blade Runner 2049 (US3D & UHD)

Recensent:
Rogier Burghout
09-09-2020

Totaalbeoordeling:

9.4
UHD

Blade Runner 2049 (US3D & UHD) (UHD)
Samenvatting

In het jaar 2049 zijn bijna alle replica’s van mensen, Replicants genoemd, uitgeroeid. De Tyrell-organisatie is na een grote wereldramp die grote hongersnood tot gevolgen had overgenomen door Niander Walllace (Jared Leto) die kunstmatig voedsel heeft uitgevonden en zo de mensheid heeft gered. Ook heeft hij een nieuwe generatie Replicants tot ‘leven’ geroepen en wil hij van de oude generatie af. Daarom zijn er nog steeds Blade Runners in dienst en hebben agenten zoals K (Ryan Gosling) nog altijd werk. Tijdens een laatste klus doet K een ontdekking die hem niet alleen laat twijfelen over zijn eigen afkomst maar hem ook verbindt met de levensloop van Deckard (Harrison Ford). De vraag is alleen nu: waar is Deckard? En kan hij de antwoorden geven waar K naar op zoek is?

Commentaar

Een vervolg maken op een willekeurige grote sci-fi-klassieker is eigenlijk al vloeken in de kerk. Toen het nieuws kwam dat er een vervolg werd gemaakt op Blade Runner waren zowel vriend en vijand zeer verbaasd. Niet alleen vanwege het maken van de film zelf, maar ook omdat Ridley Scott, de regisseur van de originele film, aan het roer zou gaan staan. Deze twijfel kwam voornamelijk omdat Scott met Alien Covenant geen echt hoge ogen gooide en voor velen totaal niet het niveau haalde van Alien, of zelfs van Prometheus. Toen kwam het nieuws dat Denis Villeneuve de regie op zich zou nemen en toen werden de reacties ineens een stuk positiever. Villeneuve, regisseur van films als IncendiesEnemyPrisonersSicario en als laatste Arrivalheeft een unieke stijl bij het vertellen van een verhaal en weet heel goed een indringende sfeer te creëren in zijn films. Daarnaast kwam ook het nieuws dat zeer vermaard cinematograaf Roger Deakins ging meewerken aan de film en toen was de hype wel een beetje compleet. De vraag is nu: was dit terecht? Het antwoord: jazeker! Blade Runner 2049 weet op een zeer originele manier het universum van de eerste film niet alleen eer aan te doen, maar verder ook te onderzoeken. De vraag bij de karakters, ‘ben ik een Replicant?’, wordt in deze film nog eens opnieuw gesteld, en wel op zo'n manier dat de kijker wordt meegezogen in deze fundamentele levensvraag en de mogelijke twijfel omtrent die vraag. Daarnaast wordt het de wereld van Blade Runner ook verder verdiept. Niet alleen vernemen we als kijker wat er in die wereld is gebeurd sinds de eerste film (ook deels via, apart gefilmde, Prologues die bijgevoegd zijn als extra) maar krijgen we ook een bredere kijk buiten het centrum van de stad en in de sloppenwijken waar eerder alleen maar naar werd gerefereerd. Leuk detail is dat in die scènes in Blade Runner 2049 een knipoog wordt gegeven aan de film Soldier (met Kurt Russel in de hoofdrol en geschreven door schrijver David Webb Peoples, die ook aan Blade Runner heeft gewerkt) die door fans wordt gezien als onofficiele 'sidequel' op de eerste film. Deze knipoog in Blade Runner 2049 is de aanwezigheid van de zogenaamde zwevende vuilniswagens die hun vuil storten in de sloppenwijken. Deze waren ook te zien in Soldier.
Ook het verhaal van Deckard en Rachel krijgt een vervolg. Niet alleen weet je als kijker wat er is gebeurd na het einde van de eerste film, maar ook wordt dit verhaal verweven in het aanwezige verhaal van dit vervolg. Ryan Gosling (voor Villeneuve de enige keuze voor K) geeft weer eens een geweldige ingetogen, maar zichtbaar kwetsbare en verwarde vertolking van de eenzame agent, die ook nog eens een onbereikbare liefde heeft. Harrison Ford heeft helaas wat weinig screentime, maar als hij in beeld is, en dan vooral de scènes met Gosling, zijn een waar genot om naar te kijken. Dit komt mede omdat Villeneuve het script de tijd geeft om te ademen. Veel dialoogscènes krijgen wat meer tijd en zo word je als kijker nog meer betrokken bij het verhaal. De film duurt lang, maar voelt op geen moment traag aan. Er zit zelfs een vleugje onderkoelde humor in wat erg goed werkt als kleine relativering. Als kijker krijg je alle tijd en de ruimte om je in de wereld van Blade Runner te vertoeven. En dat is een welkome verademing met alle films waarbij de speelduur voorbij flitst en je nauwelijks hebt kunnen beseffen wat je nu gezien hebt. Ook de cinematografie van Blade Runner 2049 is een waar lust voor het oog. De opzet van de shots, de belichting, het productie-ontwerp, alles is van de hoogste kwaliteit. Zeer terecht dat Deakins voor deze film een BAFTA heeft gewonnen, en wellicht volgt er bij de komende Oscars nog meer waardering voor deze prachtige prestatie. Blade Runner 2049 is het beste vervolg op de eerste film die je als fan had kunnen wensen. De film doet niet alleen eer aan het origineel, maar weet de wereld van Blade Runner ook nog eens prachtig te verbreden en te verdiepen. Een zeer grote aanrader.

Blade Runner 2049 is eerder op Blu-ray Disc verschenen waarvan hier een recensie te vinden is. Er is ook een 3D-uitgave waarvan hier een recensie te vinden is van de US-uitgave. In Nederland hebben we ook een UHD+BD-uitgave gekregen. Omdat er van de BD reeds een recensie aanwezig is, wordt hier alleen de UHD besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Mysterie, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2017
Speelduur: 164 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160P
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Italiaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Spaans
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609641998

Extra's

  • Designing the World of Blade Runner 2049
  • Prologues
  • Blade Runner 101

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Subliem, perfect, fabelachtig, bovennantuurlijk goed. Superlatieven ontbreken om aan te geven hoe goed deze beeldtransfer is van Blade Runner 2049. Deze native-4K-transfer in een 2160p-resolutie in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1 is simpelweg het beste wat is te krijgen op UHD. Uiteraard, het uiterlijk en de Oscar-winnende cinematografie van Roger Deakins helpen hieraan mee. De film alleen al is een feest om naar te kijken, maar de 4K-transfer tilt de kijkervaring nog naar een nieuwe hoogte. Een fabelachtige mooie transfer waar echt alles aan klopt.

NB: Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD
Ook de audiotrack is net alds e beeldkwaliteit referentiewaardig. Blade Runner 2049 krijgt een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack mee met een Dolby Atmos-extensie. Dit is een surrealistische geluidservaring met een cobntinue sprookjesachtig geluidsbeeld met diverse ambioancegeluiden, muziek, spraak en actiegeluiden samengevoegd tot een perfect geheel. Een sublieme geluidservaring.

Extra's

De UHD van Blade Runner 2049 bevat geen extra's. Op de bijgeleverde Blu-ray Disc staan de volgende extra's.

Designing the World of Blade Runner 2049 (22 min) 
Deze extra biedt een algemene blik op de wereld die speciaal voor deze film is ontworpen. Er zijn hierbij bijdragen van de cast, maar ook van de creatieve teams binnen de crew die dit allemaal tot leven brachten.

Prologues (28 min) 
Eigenlijk zijn dit 3 extra’s in 1. Het betreft 3 prologen die al eerder op internet zijn uitgegeven voordat de film uitkwam. Het is echt een leuke toevoeging op de hoofdfilm, omdat het er meer diepgang aan geeft. Als je ze nog niet gezien hebt, raden we zeker aan om ze te kijken. Wellicht zelfs voordat je aan de hoofdfilm begint.

Blade Runner 101 (11 min) 
Via een ‘alles afspelen’ functie kun je hier verschillende featurettes bekijken die allemaal betrekking hebben op het maken van de film. Dit gaat van de Blade Runners tot het bedrijf erachter, maar ook een beschouwing van hoe het jaar 2049 tot leven is gebracht.

Conclusie

In 2049 bestaan er nog steeds Blade Runners en agent K krijgt een zaak op zich die zover gaat dat het hem doet twijfelen aan zijn eigen afkomst en dat hij zelfs de hulp nodig heeft van de al jaren vermiste Deckard. Blade Runner 2049 is het beste vervolg wat men had kunnen wensen met een geweldig verhaal dat niet alleen eer doet aan het origineel maar de wereld en het verhaal ervan ook nog eens verdieping geeft. De UHD+BD-uitgave bevat een UHD met een simpelweg perfecte beeld- en geluidskwaliteit. En daar valt geen speld tussen te krijgen.

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  22-09-2020

De originele "Blade Runner" heb ik inderdaad ook op UHD, maar nog niet gekeken. Zal deze binnenkort eens in de speler stoppen.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  22-09-2020

Oh, zeker Marcel. We hoeven het zeker niet eens te worden, en de "kritiek" die ik heb over oordeel vwb specs is niet persé naar jou toe hoor. Meer naar een Vinc...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  22-09-2020

Je hebt voor een groot deel gelijk, Rogier. Dit is inderdaad niet één van mijn favoriete films. De film is somber en grauw, heeft een erg traag tempo, is niet g...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  22-09-2020

Ik heb gisteren nogmaals een aantal fragmenten van de UHD van "Blade Runner 2049" bekeken. Alle HDR- en WCG-instellingen stonden goed, maar desondanks blijf ik ...
Lees meer >

Hombre  |  20-09-2020

Marcel, Jammer dat je ervaring zo slecht is L Zelf heb ik een andere ervaring met BR 2049, maar dat is ook met andere apparatuur. Helaas kan er veel misgaan in...
Lees meer >

rogue  |  19-09-2020

Ik heb gisteren toch voor de 3D gekozen, dus ik heb niet meer vegeleken tussen de UHD en de blu-ray. Kwam halverwege toen Klaas Vaak langskwam ;), morgen weer v...
Lees meer >

rvvnr1  |  19-09-2020

Aanvulling: I see several instances of posterisation on the UK disc (numerous shots of the sky during the opening chapter, in the ceiling lights when Luv and K...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  19-09-2020

Ik heb gisteren nogmaals een aantal fragmenten van de UHD van "Blade Runner 2049" bekeken. Alle HDR- en WCG-instellingen stonden goed, maar desondanks blijf ik ...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  18-09-2020

Marcel, ik denk dat je nog eens naar de instellingen of communicatie van je tv moet kijken (sommige tv's schakelen de HDR niet goed in door miscommunicatie tuss...
Lees meer >

Hombre  |  18-09-2020

Aanvulling: I see several instances of posterisation on the UK disc (numerous shots of the sky during the opening chapter, in the ceiling lights when Luv and K...
Lees meer >

Hombre  |  18-09-2020

Marcel, ik denk dat je nog eens naar de instellingen of communicatie van je tv moet kijken (sommige tv's schakelen de HDR niet goed in door miscommunicatie tuss...
Lees meer >

rogue  |  16-09-2020

Grappig hoe dat werkt he. Een expert is ineens kritisch naar de transfer vwb specs en meteen waait de wind de andere kant op. Ach, dat zal altijd wel zo blijven...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  16-09-2020

Dat is vreemd, want als je de fora induikt, staat de UK versie qua beeldkwaliteit juist bekend als beter dan de US versie. Waarom weet ik niet meer trouwens. H...
Lees meer >

rogue  |  16-09-2020

En: Die "Someone" is die Vincent uit het filmpje hierboven. Het gaat erom dat de UK (en dus de NL versie) niet volgens een bepaalde HDR-encode is uitgevoer...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  16-09-2020

Als ik tijd en zin heb, zal ik hem ook nog wel een keer opzetten, niet de hele film, want die duurt mij te lang. Maar het viel me gewoon op dat het aantal nits ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots