Matrix Revolutions, The

Recensent:
Rogier Burghout
14-04-2020

Totaalbeoordeling:

8
UHD

Matrix Revolutions, The (UHD)
Samenvatting

Nadat Neo (Keanu Reeves) door Morpheus (Laurence Fishburne) gered wordt uit de virtuele greep van de Matrix komt hij terecht in een wereld waar machines en mensen tegen elkaar strijden. En de mensheid, die door de machines gebruikt wordt als onuitputtelijke bron van energie, is aan de verliezende hand. Morpheus is echter overtuigd dat Neo hun voorbestemde redder is, omdat dit hem is voorspeld door het Orakel (Mary Alice). Bij de strijd voor deze vrijheid, die zich afspeelt binnen, maar ook buiten de Matrix, is Neo echter in een soort van coma geraakt. Hij bevindt zich in ‘het treinstation’, de schemerzone tussen de echte en de virtuele wereld. Ontsnappen lijkt onmogelijk, maar Neo’s geliefde Trinity (Carrie-Ann Moss) doet er alles aan om hem terug te halen. Ondertussen zijn de machines hun weg aan het boren naar de ondergrondse stad Zion, de laatste veilige haven van de mensheid. Er is nog maar 20 uur te gaan voordat de oneindige stroom allesverwoestende Sentinels de stad zal bereiken. Was de voorspelling van het Orakel een leugen?

Commentaar

In 1999 gooiden de regisserende zussen Lana en Lilly Wachowski hoge ogen met The Matrix, een visueel indrukwekkende science fiction-film met een zeer origineel plot. Niet zo vreemd dus dat men hooggespannen verwachtingen had voor de twee vervolgen, die ‘back-to-back’ geschoten werden en kort na elkaar in de bioscoop zouden belanden. De hype was echter zo enorm dat het eindresultaat alleen maar tegen kon vallen. Toch was het tweede deel, The Matrix Reloaded (2003), eveneens een groot financieel succes, al waren de meningen over de film sterk verdeeld. De een vond het een prima film en logische voortzetting van zijn voorganger, de ander herkende in Reloaded slechts een matige SF/actie-prent vol langdradige actiescènes en quasi-diepzinnig filosofisch gewauwel. En dan waren er nog de mensen die de film wat tegen vonden vallen, maar hoopten dat alles met het derde deel op zijn plaats zou vallen. Dit laatste is met The Matrix Revolutions, zoals de afsluiter van de trilogie voluit heet, slechts deels gelukt. Want Revolutions is weliswaar een goed gemaakte SF/actie-film, maar niet de allesverhelderende ‘revolutionaire’ afsluiting van de trilogie waar je wellicht op hoopte. In tegenstelling tot Reloaded, waarin enkele grote actiescènes werden afgewisseld met lange dialoogscènes met een pseudo-filosofische inslag (tot genoegen van de ene kijker en ongenoegen van de andere), is in Revolutions de balans doorgeslagen naar de actiekant. Met als klapstuk ongetwijfeld ‘The Siege’, oftewel de belegering van Zion, een indrukwekkend epische actiescène. Qua actie zit het dus wel snor, maar dit heeft wel tot gevolg dat de ontwikkeling van de personages en de spirituele/filosofische elementen relatief gezien op een laag pitje staan. Nu moet Revolutions natuurlijk gezien worden als deel van het geheel, en wat dat betreft voldoet de film zeker aan de regel dat elk verhaal na introductie (The Matrix) en escalatie van het conflict (Reloaded) toe moet werken naar een climax. En dus is het min of meer logisch dat Revolutions vooral draait om actie en spektakel. Dat het verhaal daarbij wat tekort schiet zul je helaas voor lief moeten nemen. Want ook in het afsluitende derde deel zijn er op het gebied van de overkoepelende plot nog steeds vele ‘gaten’, of beter gezegd: zaken die niet op een bevredigende manier uitgelegd worden. Al met al is The Matrix Revolutions dus niet perfect, maar toch is het een vermakelijke, actiegerichte afsluiter van de trilogie, die je zeker gezien moet hebben als je het tweede deel enigszins wist te waarderen.

The Matrix Revolutions is al eerder op fysieke media uitgebracht. Onze recensie van de de DVD-uitgave vind je hier. Tijdens het HD-tijdperk bracht Warner ten tijde van de 'format-war' hun films uit op zowel HD DVD en Bluray Disc. Van The Matrix Revolutions hebben we de Blu-ray Disc besproken en die vind je hier. De BD was jaren de beste manier om de The Matrix Revolutions te bekijken, tot aan het 4K-tijdperk. Warner heeft de film op zowel UHD als op BD een volledig nieuwe transfer meegegeven. Ook zijn er diverse extra's bijgevoegd op een aparte BD, en dat pakket is gelijk aan de eerste BD-uitgave. The Ultimate Matrix Collection (recensie vind je hier) bevat nog vele DVD's met nog meer extra's. De UHD-uitgave bevat uit drie schijfjes en wordt hieronder besproken. The Matrix Revolutions is niet in Nederland afzonderlijk verkrijgbaar, alleen in de UHD-set The Matrix Trilogy.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2003
Speelduur: 129 min
Verpakking: UHD triple keepcase
Resolutie: 3840 x 2160P
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889638957

Extra's

 • Commentaries
 • In-Movie Experience
 • Behind the Matrix
 • Crew
 • Hel
 • Super Burly Brawl
 • New Blue World
 • Siege
 • Aftermath

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
The Matrix Revolutions krijgt op BD een geremasterde beeldtransfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1 en in 1080p HD. De transfer zet eigenlijk de kwaliteit voort van The Matrix Reloaded. De films zijn back-to-back gefilmd en dat is ook aan het uiterlijk van de film te zien. De transfer op de eerdere BD was al geweldig en deze remastering is een kleine upgrade. Beeld is wat scherper en wat strakker. Kleuren komen wat beter gedefineerder over en het beeld algeheel spreekt net wat meer. Een perfecte transfer.

UHD
De UHD van The Matrix Revolutions bevat een 2160p native 4K-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1. Er is zowel HDR10 als Dolby Vision kleurverbetering aanwezig en de film is met de laatste bekeken. Ook deze transfer volgt de lijn van Reloaded en deze is uitstekend. Het beeld is strak, superscherp en de detaillering is maximaal. Een perfecte score.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Zowel de BD als de UHD bevatten een Dolby TrueHD 7.1-track met een Dolby Atmos-extensie. En deze is werkelijk verbluffend. Revolutions draait geheel om de actie en de 'Siege' op de stad Zion en deze knalt werkelijk door je huis heen. Vergeleken met de eerdere 5.1-track is deze Atmos-track iets beter gedefineerd en wordt het geluid wat beter geplaatst en krijgt een iets betere prioritering. Ook helpen de hoogte-kanalen hieraan mee en klinkt het allemaal werkelijk geweldig. Een meesterlijke Atmos-track.

Extra's

The Matrix Revolutions heeft op alle fysieke uitgaven nogal wat extra's meegekregen. Dat begon op de eerste DVD-uitgave al direct met een 2-disc uitgave met vele extra's, tot aan de DVD-uitgave van The Ultimate Matrix Collection. Voor de UHD-uitgave van The Matrix Revolutions heeft Warner hetzelfde pakket aan extra's meegegeven als op de eerste BD-uitgave stonden, alhoewel nu op een apart schijfje en uitgezonderd de Trailers en TV-Spots. Hieronder staan alle extra's benoemd, allen zijn in SD en Nederlands ondertiteld. Op de UHD staan alleen de commentaren.

UHD+BD

Commentaries

Written Introduction by The Wachowski's
Tekstschermen met enige uitleg van de beide regisseurs.

Philosophers Commentary by Dr. Cornel West & Ken Wilber
De ‘filosofen’ Dr. Cornel West en Ken Wilber filosoferen verder over The Matrix Reloaded en alles wat daarbij te interpreteren is. Hun insteek is zowel cultureel, technisch, maatschappelijk als religieus van aard.

Critics Commentary by Todd McCarthy, John Powers & David Thomson
De tweede track komt de ‘critici’ Todd McCarthy, John Powers en David Thomson.

Blu-ray Disc - Movie

In-Movie Experience
Evenals bij The Matrix en The Matrix Reloaded hier hetzelfde fraaie onderdeel van de HD presentatie. Gedurende de film krijg je op gezette tijden een soort picture-in-picture (PiP) video te zien met allerlei informatieve fragmenten over de productie van de film. Grotendeels zijn de fragmenten van deze video’s ook terug te vinden in de featurettes, maar er is ook wat nieuw materiaal. Een bijzondere filmbeleving met deze visuele toelichting tijdens de film.

Blu-ray Disc - Bonus

Behind the Story

Behind The Matrix (90 min)
Met keuze uit negen korte featurettes, die apart te selecteren zijn of aaneengesloten te bekijken zijn met de optie ‘Play All’: 
- Revolutions Recalibrated (27 min) - 
- Neo Realism: The Evolution of the Bullet Time (12 min)
- CG Revolutions (16 min)
- Super Big Mini Models (9 min)
- Double Agent Smith (7 min)
- Mind over Matter: The Phisicality of the Matrix Future (8 min)
- Future Gamer: The Matrix Online (11 min)
- Before the Revolution – tekstschermen met informative over ontstaan van The Martrix
- 3-D Revolution – met conceptschetsen, storyboards en filmstills

Crew (25 min)
Vier documentaires over de mensen achter de schermen, zoals productie ontwerper Owen Paterson en Bill Pope. Aandacht voor alle attributen en een aparte documentaire over de belichting. Uiteraard ook weer de optie Alles afspelen.

Hel (27 min)
Een zestal featurettes, met optie Alles Afspelen, die alle aspecten van de actiescènes van 
The Matrix Revolutions behandelen.

Super Burly Brawl (17 min)
Vier documentaires over Neo’s finale gevecht met de meervoudige Agent Smith, waarbij ook de link wordt gelegd met de film Fight Club.

New Blue World (26 min)
Vier documentaires over de ‘echte wereld’ met de geografie van Zion, artwork van de schepen, en kijkje in de Neb, Matrix TV en Bewapening en Logos.

Siege (17 min)
Vier documentaires over Neo’s finale gevecht met de meervoudige Agent Smith, waarbij ook de link wordt gelegd met de film Fight Club.

Aftermath (40 min)
Wederom vier documentaires nu met als onderwerp de activiteiten die plaats vinden nadat gefilmd is. Zo zien je onder andere Don Davis over de muziek, editor Zach Staenberg en de gebroeders Dane over de geluidseffecten.

Conclusie

The Matrix Revolutions is het afsluitende deel van de Matrix trilogie. De film is een goed gemaakte sciencefiction actiefilm, maar bleek niet de alles verhelderende ‘revolutionaire’ afsluiting van de trilogie. Zwaartepunt van The Matrix Revolutions zijn de indrukwekkende actiescènes, waarbij het filosofische karakter nu nauwelijks aanwezig is. The Matrix Revolutions is de ultieme climax van The Matrix Trilogie. De UHD+BD-uitgave van The Matrix Revolutions is een ware voltreffer met fantastisch beeld en audio op beide formaten en een flink pakket aan extra's waaraan alleen de Trailer en TV-spots ontbreken. Een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8.5
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots