Batman

Recensent:
Rogier Burghout
04-08-2020

Totaalbeoordeling:

7.6
UHD

Batman (UHD)
Samenvatting

De misdaad tiert welig in Gotham City en wordt beheerst door Grissom (Jack Palance). Een onbekende held in vleermuisgedaante probeert het tij te keren en probeert met zijn naam Batman (Michael Keaton) angst in te boezemen bij het gespuis. De stad, die op het punt staat zijn 200ste verjaardag te vieren, heeft in de persoon van Harvey Dent (Billy Dee Williams) een nieuwe officier van justitie. Dent wil als eerste Grissom gaat aanpakken. Grissom heeft ondertussen zijn eigen sores met zijn eerste man Jack Napier (Jack Nicholson). Omdat Jack een relatie met zijn vriendin Alicia (Jerry Hall) heeft, heeft Grissom voor Napier een val opgezet in een chemische fabriek. Daar wacht de corrupte politieman Eckhardt (William Hootkins) op Napier om hem te doden. Batman komt tussen beide, maar kan niet voorkomen dat Napier in een bad met zuur valt. Ondertussen probeert de journalist Alexander Knox (Robert Wuhl), samen met fotografe Vicky Vale (Kim Basinger) te ontdekken wie achter Batman schuilt gaat. Bij een gelegenheidsfeestje op het landgoed van de miljonair Bruce Wayne (Michael Keaton) loopt Vicky Bruce tegen het lijf. Zij voelen zich allebei tot elkaar aangetrokken.
Bruce komt erachter dat Jack Napier niet dood blijkt te zijn, maar wel zwaar in zijn gezicht is verminkt. Als het karakter The Joker neemt Napier de misdaadorganisatie in Gotham City over van Grissom. Het wrange gevoel voor humor van The Joker is een gevaar voor iedereen in Gotham City. Daarbij heeft deze misdadiger ook nog eens persoonlijk zijn zinnen gezet op Vicky. Batman gaat met hem de strijd aan.

Commentaar

In  1989 verfilmde regisseur Tim Burton het verhaal van Batman, de als vleermuis verklede man die strijdt tegen het kwaad. De film is gebaseerd op het originele verhaal van Batman, dat in 1939 in de stripboekserie Detective Comics verscheen. Tim Burton koos voor een serieuze, donkere  verfilming. Dat cartooneske komt vooral tot uiting door de licht overdreven en evenzo cartooneske wijze waarop Jack Nicholson schitterend de slechterik The Joker speelt. Bijzondere sfeertekening en artistieke visuele aspecten zijn kenmerkend voor de films van Burton. Batman is geen uitzondering, ook in deze film zet Burton een aparte donkere sfeer neer met een sterk visueel aspect. Heel fraai heeft Burton de stad Gotham City en de grot van Batman vormgegeven. Niet voor niets kregen ‘art direction’ en setontwerp een Oscar toebedeeld. De donkere sfeer staat in fraai contrast met het kleurrijke en clowneske aan The Joker. Het verhaal is tamelijk simpel en de karakteruitwerking blijft oppervlakkig. We krijgen wel iets te zien van de beweegredenen van Bruce Wayne, maar dat is slechts een glimpje. De nieuwere Batman Begins verfilming gaat juist dieper in op de beweegredenen van de hoofdrolspeler. Bij Burton’s Batman is het meer een fraai gevisualiseerde verfilming met prima actie afgewisseld met bizarre humor.
De verfilming van Tim Burton was een groot commercieel succes. Burton maakte derhalve drie jaar later een vervolg op Batman, genaamd Batman Returns. Wederom met Michael Keaton in de hoofdrol. Twee andere acteurs zijn dan ook weer van de partij. Dit zijn Michael Gough als de butler Alfred Pennyworth en Pat Hingle als commissaris Gordon. Deze twee acteurs blijven dit karakter ook spelen in de beide Batman verfilmingen, die regisseur Joel Schumacher daarna maakte, te weten: Batman Forever en Batman & Robin.
Warner heeft de vier Batman-films in het verleden al enkele malen op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. De recensie van de eerste, kale DVD-uitgave vind je hier. Later heeft Warner elke film in een 2-disc Special Edition DVD-release gegeven, met een extra DVD met extra's erbij. De recensie van die uitgave vind je hier. Tenslotte heeft Warner de films op BD uitgebracht en de recensie van die uitgave vind je hier. Voor de UHD-uitgave heeft Warner elke film een volledig nieuwe remaster gegeven en zowel in 1080p HD op BD uitgebracht en in 4K op UHD. Ook de audiotrack heeft een upgrade gekregen op beide discs. Kennelijk zijn er ook uitgaven met de oude BD-versie met TrueHD in omloop. Let dus goed op welke versie je krijgt. Alle extra's van de eerdere uitgaven zijn meegenomen en staan op de BD. De UHD van Batman is zowel los verkrijgbaar als ook met de andere drie Batman-films in de Batman Collection en wordt hieronder besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: A, B, C
Jaar: 1989
Speelduur: 126 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 1.85:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Noors, Pools, Russisch, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888249635

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Theatrical trailer
 • Music Videos
 • On The Set with Bob Kane
 • Legends of the Dark Knight: The History of Batman
 • Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight
 • Beyond Batman
 • Batman: The Villains
 • Batman: The Complete Robin Storyboard Sequence

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Batman krijgt op BD een 1080p-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1. Het beeld heeft een volledig nieuwe remaster gekregen en dat is ook zeker te zien. De "telecine-wobble" die ook nog in de eerste BD-release aaanwezig is, is nu geheel verdwenen. De titels verschijnen strak en stil op hets cherm. Verder heeft de transfer een moie natuurlijke en filmische look gekregen. scherpte is nu erg goed gedaan en ook de filmgrain is op een nette manier aanwezig. De kleuren doen soms wel een beetje verouderd aan, maar dat is een stijlkeuze geweest. De kleuren van de interieurs zijn bijvoorbeeld veel geel en bruin maar dat was mode in die tijd. Verder is het zwartniveau erg goed en dat gaat niet ten koste van de detaillering. De vele details, bijvoorbeeld op het pak van Batman, zijn erg goed zichtbaar. Ook het schaduwdetail in de donkere scènes is erg goed gedaan. Een erg goede transfer.

UHD
Batman krijgt op UHD een 2160P-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat en met HDR10-beeldverbetering. De BD-transfer van Batman is al erg goed gedaan en de native 4K-transfer is daar een verdere verfijning van. De 2160p-resolutie zorgt voor een betere detaillering en zorgt ervoor dat het beeld nog wat scherper en strakker staat. Titels zijn nu nog wat scherper uitgevoerd. Kleuren komen nu nog wat gebalanceerder over door HDR10. Een uitstekende transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Warner heeft zowel voor de Blu-ray Disc als de UHD van Batman een volledig nieuwe audiotrack verzorgd, namelijk een Dolby TrueHD 7.1-track met een Dolby Atmos-extensie. Waar voorheen de audiotrack voornamelijk op de voorste speakers was gericht geeft deze Atmos-track een volledig driedimensionaal geluidsbeeld. Spraak komt voornamelijk wel uit het centergedeelte van de track maar de overige kanalalen worden eigenlijk altijd wel gebruikt. Er vallen soms wel stiltes in de track maar dat komt meer door het geluidsontwerp dan de kwaliteit van de track. Erg goed gedaan, en het geeft een nieuwe belevenis aan de film. Ook de hoogte-kanalen worden vaak gebruikt en dat geeft echt een extra dimensie. Erg goed gedaan.

Extra's

Alle extra's van vorige uitgaven zijn meegenomen op deze UHD+BD-uitgave. Op de UHD van Batman staat alleen het audiocommentaar. Alle extra's staan op de Blu-ray Disc, zijn in SD en zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary by Director Tim Burton
Regisseur Tim Burton geeft gedurende de film een zeer rustig gesproken maar ook zeer informatief commentaar op de film. Met veel achtergrondinformatie over het productieproces en een toelichting op gemaakte keuzes. Een bijzonder goede commentaartrack, die niet Nederlands ondertiteld is.

On the Set with Bob Kane (2½ min)
Een korte featurette, waarin je Batman bedenker Bob Kane op de set en achter zijn tekentafel ziet.

Legends of the Dark Knight: The History of Batman (41 min)
Een fraaie uitgebreide documentaire over het karakter Batman en alle verschillende verschijningsvormen van de afgelopen tientallen jaren. Diverse kenners geven hier hun visie op de gemaskerde held, waarbij ook veel historisch materiaal is gebruikt.

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight Parts 1-3 (72 min)
Een zeer uitgebreide documentaire over alle Batman verfilmingen en alles wat daarbij kwam kijken. De documentaire is in totaal zesdeling, die verspreid zijn over alle vier Batman Blu-ray Disc releases. De drie delen Pt. 1: The Road to Gotham CityPt. 2: The Gathering Storm en Pt. 3: The Legend Reborn staan op deze Blu-ray Disc.

Beyond Batman (50 min)
Nog een uitgebreide en zeer informatieve documentaire. Deze documentaire gaat over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten en stadia van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Visualizing Gotham (10 min)
Ofwel alles over de ‘production design’ van Batman.

Building the Batmobile (9 min)
Met aandacht voor die fantastische raceauto van Batman

Those wonderful Toys (6 min)
Waarin alle handige speeltjes van Batman aan de orde komen.

Designing the Batsuit (7 min)
Meer over het alles beschermende rubberpak van Batman.

From Jack to The Joker (11 min)
Beter gezegd, aandacht voor onder andere de schminkafdeling met de metamorfose van Jack Nicholson in The Joker.

Nocturnal Overtures (7 min)
En als laatste aandacht voor de filmmuziek van Batman, gecomponeerd door Danny Elfman.

Batman: The Heroes (12 min)
De verschillende goede karakters in het verhaal in korte featurettes nader bekeken aan de hand van interviewfragmenten en natuurlijk stukjes film. Keuze uit: BatmanVicky ValeAlexander KnoxCommissionar Gordon en Harvey Dent. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villains (7½ min)
Hetzelfde als voorgaand, maar nu de twee slechteriken in de film. Dit zijn dus The Joker en Bob the Goon. En ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Complete Robin Storyboard Sequence (4½ min)
Een bijzondere storyboard presentatie van een scène die niet in de film gekomen is. De introductie van het karakter Robin, aanwezig in de eerste scriptversies van de film, is uiteindelijk toch geschrapt. Je ziet hier een geanimeerde storyboard, inclusief geluid, effecten en muziek als ware het de film zelf. Storyboards zijn ruwe zwart/wit schetsen.

Theatrical Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Music Videos (15 min)
Drie videoclips met de songs van Prince. Een Play All optie, of apart te kiezen:

Partyman (4 min)
Het bekende nummer van en met Prince. Dit nummer heeft een Grammy Award nominatie gekregen.

Scandalous (4 min)
Nogmaals een nummer van Prince

Batdance (7 min)
Een visueel duidelijk Batman gerelateerde videoclip van dit Prince nummer.

Conclusie

Met de film Batman van regisseur Tim Burton startte een reeks van vier films waarin de als vleermuis verkleedde held Batman centraal staat. We maken hierin kennis met de miljonair Bruce Wayne, die in het geheim als Batman tegen de misdaad strijdt. De misdadiger is in dit geval The Joker, zo genaamd omdat zijn verminkte gezicht een verstarde lach heeft. The Joker gaat de strijd aan met Batman, die hij schuldig acht aan zijn verminking. Ondertussen probeert een mooie fotojournaliste te ontdekken wie er achter Batman schuil gaat. Michael Keaton speelt de hoofdrol in deze film en wordt daarbij subliem ondersteund door Jack Nicholson en Kim Basinger. De UHD+BD-uitgave van Batman krijg een volledig nieuwe 4K-remaster en daar profiteren zowel de UHD als de Blu-ray van want beiden krijgen een 4K-geremasterde transfer mee. De BD in 1080P en is erg goed en de 2160P-transfer op UHD is heel erg goed gedaan. Ook krijgt de audiotrack een upgrade en beide discs krijgen een Dolby Atmos-track mee. Ook zijn alle extra's toegevoegd. Een geweldige uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Koroshiya Ichi  |  27-08-2020

Bedankt voor jullie impressies heren. Heb alleen de oude Blu-ray eenmalig gezien en zit er aan te denken om deze en Batman Returns via iTunes aan te schaffen. N...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  27-08-2020

Zojuist ook Batman op 4K UHD gezien. Het is een nette uitgave geworden van deze film. Het is niet de beste film uit deze reeks, maar toch het bekijken (herkijke...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots