Batman & Robin

Recensent:
Rogier Burghout
07-08-2020

Totaalbeoordeling:

6.2
UHD

Batman & Robin (UHD)
Samenvatting

Batman (George Clooney) moet het opnemen tegen de schurk Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger). Mr. Freeze is een voormalig wetenschapper, die door een ongeluk alleen maar kan overleven in een speciaal koelpak en daarvoor diamanten nodig heeft als ‘brandstof’. Met zijn ‘ijsspuiter’ en zijn ijshockeyteam maakt Freeze Gotham City onveilig terwijl hij op zoek is naar de benodigde diamanten. Batman en Robin (Chris O’Donnell) hebben in Freeze een geduchte tegenstander. Een ander gevaar dreigt in de persoon van ‘flower power’ femme fatale Poison Ivy (Uma Thurman). Zij verleidt mannen met een speciale geurstof om hen vervolgens een dodelijke kus te geven. In hun ambitie de wereld te beheersen sluiten Freeze en Poison Ivy een pact en gaan gezamenlijk de strijd tegen Batman & Robin aan. Deze beide strijders tegen het kwaad lijken niet bestand tegen de verleidingen van Poison Ivy. Ze krijgen verrassend hulp van Barbara Wilson (Alicia Silverstone), het nichtje van butler Alfred Pennyworth (Michael Gough).

Commentaar

De tweede Batman verfilming van regisseur Joel Schumacher gaat volledig ten onder in het visuele actiegeweld, overdreven special effects, mager verhaal en zeer matige acteerprestaties. Je kunt je zelfs afvragen of deze film nog wel over Batman gaat of dat Mr. Freeze de hoofdrol speelt. Evenals bij Batman Forever heeft Schumacher voor eenzelfde opbouw van de film gekozen. Batman moet het opnemen tegen een oude vijand, die op zijn beurt een verbond sluit met een doorgedraaide geleerde. Bij de strijd krijgt Batman er wederom een jong hulpje bij. Dat alles overgoten met een extreem kleurrijk en bombastisch sausje. Ook nu wilde Schumacher een fantasiewereld creëren, maar is daarbij de verkeerde kant doorgeschoten. Nieuwe Batman acteur in deze film is George Clooney. Clooney was midden jaren ’90 bezig een serieuze filmcarrière op te bouwen en zich te ontworstelen aan zijn E.R. dr. Ross karakter. Als het karakter Bruce Wayne komt hij nog goed tot zijn recht. Hij heeft dat zorgzame charisma dat heel goed bij de rol van Bruce Wayne past. Maar als Batman is Clooney totaal niet overtuigend. Reden waarschijnlijk ook waarom grootgewicht Arnold Schwarzenegger als Mr. Freeze de film totaal domineert. Positieve uitschieter is actrice Uma Thurman, die van dr. Pamela Isley wordt omgetoverd tot femme fatale Poison Ivy. Een dieptepunt van de film zijn de acteerprestaties en rollen van Batman hulpjes Chris O’Donnell en Alicia Silverstone. Ook de vertoling van Bane (In The Dark Knight Rises wordt deze een stuk imposanter gestalte gegeven door Tom Hardy) si meer lachwekkend dan bedreigend. Het zal niet verbazen dat deze verfilming van Batman voor maar liefst elf Razzie Awards genomineerd werd. Alicia Silverstone kreeg de twijfelachtige eer er zelfs één te winnen. Uiteraard zijn in deze film de special effects en decors weer spectaculairder. Ook zijn het Batman pak en de diverse Batman gadgets weer strakker, meer futuristisch en moderner vormgegeven. Na dit dieptepunt in de Batman reeks stopte men voorlopig met het maken van Batman films. Acht jaar later verscheen het bijzonder geslaagde Batman Begins van regisseur Christopher Nolan, die met zijn film een totaal andere kijk op Batman neerzette.

Na Tim Burton’s verfilming van Batman en Batman Returns vervolgde regisseur Joel Schumacher drie jaar later de Batman verfilming met Batman Forever en twee jaar daarna met Batman & Robin.

Warner heeft de vier Batman-films in het verleden al enkele malen op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. De recensie van de eerste, kale DVD-uitgave vind je hier. Later heeft Warner elke film in een 2-disc Special Edition DVD-release gegeven, met een extra DVD met extra's erbij. De recensie van die uitgave vind je hier. Tenslotte heeft Warner de films op BD uitgebracht en de recensie van die uitgave vind je hier. Voor de UHD-uitgave heeft Warner elke film een volledig nieuwe remaster gegeven en zowel in 1080p HD op BD uitgebracht en in 4K op UHD.Ook de audiotrack heeft een upgrade gekregen op beide discs. Kennelijk zijn er ook uitgaven met de oude BD-versie met TrueHD in omloop. Let dus goed op welke versie je krijgt. Alle extra's van de eerdere uitgaven zijn meegenomen en staan op de BD. De UHD van Batman & Robin is zowel los verkrijgbaar als ook met de andere drie Batman-films in de Batman Collection en wordt hieronder besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: A, B, C
Jaar: 1997
Speelduur: 124 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 1.85:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Russisch, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888249604

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaar
 • Theatrical trailer
 • Music Videos
 • Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight
 • Beyond Batman
 • Batman: The Villains
 • Batman: The Heroes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Batman & Robin krijgt op BD een geremasterde beeldtransfer mee die het meest opzien baart, gelukkig in positieve wijze. Uitgevoerd in 1080p en in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 heeft de kwaliteit van deze gtrasnfer de grootste stap vooruit gemaakt.  Zeker gezien de vorige BD-release, waarvan de beeldtransfer nogal wat fouten bevat. De film heeft een uitgebreid en interessant kleurenpalet dat nu pas echt tot zijn recht komt. Het ijzige blauw van Mr. Freeze en de felle en warme kleuren rood en groen van Poison Ivy, alles straalt nu pas echt van het beeldscherm af. Scherpte en detaillering zijn geweldig goed gedaan en ook contrast en zwartniveau zijn zeer in orde. Een geweldige transfer.

UHD
De UHD van Batman & Robin doet nog een schepje bovenop bovenstaande. Uitgevoerd in 2160p en met HDR 10-beeldverbetering knalt deze transfer, uiteraard in het oorspronkelijke beeldformaat, al helemaal vann je scherm af. Het beeld staat nog straker en scherper. HDR10 zorgt voor een nog betere kleurenschakering, contrast en zwartniveau. Een sublieme transfer van een helaas matige film.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Ook Batman & Robin krijgt op zowel Blu-ray Disc als UHD een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack mee met een Dolby Atmos-extensie. En ook deze track is weer voortreffelijk. Niet alleen de film is bombastisch qua actie en spektakel, de audio is dat ook. Dynamiek en spreiding is geweldig en ook dialoog is goed verstaanbaar. De hoogte-kanalen worden goed gebruikt en ook de subwoofer moet goed aan het werk. Een meesterlijke audiotrack. 

Extra's

Alle extra's van vorige uitgaven zijn meegenomen op deze UHD+BD-uitgave. Op de UHD van Batman & Robin staat alleen het audiocommentaar. Alle extra's staan op de Blu-ray Disc, zijn in SD en zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary by Joel Schumacher
Ook regisseur Joel Schumacher geeft een gesproken toelichting bij zijn film. Naast de nodige complimentjes over en weer, geeft Schumacher ook veel informatie over hoe de gemaakte keuzes tijdens het productieproces. Ook dit is een interessant commentaar. Maar ook weer helaas alleen Engels ondertiteld.

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight (27 min)
Met Pt. 6: Batman Unbound, het zesde laatste deel van een alles omvattende documentaire over de Batman verfilmingen. In dit deel praten verschillende betrokkenen over de laatste Batman film en vertellen openhartig over de fouten die hun ogen zijn gemaakt.

Beyond Batman (51 min)
Ook in deze set weer een uitgebreide en informatieve achter de schermen documentaire over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Bigger, Bolder, Brigher (10 min)
Waarin de ‘production design’ van Batman & Robin besproken wordt.

Maximum Overdrive (10 min)
In dit onderdeel aandacht voor de verschillende voertuigen van Batman en zijn hulpjes.

Dressed to Thrill (12 min)
Met aandacht voor het (her)ontwerp van de kostuums van Batman en Robin.

Frozen Freaks and Femme Fatales (9½ min)
Waarin de make-up van de (slechte) karakters centraal staat.

Freeze Frame (9 min)
Over de vele visuele effecten in de film.

Batman: The Heroes (9 min)
Ook nu weer een korte toelichting op de verschillende karakters in de film. Eerst de goede karakters, te weten BatmanRobin en Batgirl. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villains (8 min)
En natuurlijk ook weer aandacht voor de slechteriken in de film. Dit zijn dus Mr. FreezePoison Ivy en haar hulpje Bane. En ook hier weer een Play All optie.

Deleted Scene (14 min)
De scène Alfred’s Lost Love, die niet is gebruikt.

Theatrical Trailer (2½ min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Music Videos (19 min)
Een viertal filmgerelateerde popsongs en hun videoclip. Naar keuze apart te bekijken of de bekende Play All optie. De songs zijn: ‘The End is the Beginning is the End by The Smashing Pumpkins’ (5 min), ‘Look Into My Eyes by Bone Thugs-N-Harmony’ (5 min), ‘Gotham City by R. Kelly’ (5 min) en ‘Foolish Games by Jewel’ (4 min). 

Conclusie

Met Batman & Robin nam regisseur Joel Schumacher opnieuw plaats in de regisseursstoel. En wederom creëerde hij een kleurrijke fantasiewereld waarin het actiespektakel centraal staat. Maar helaas ook een film waarin het woordje ‘te’ te vaak voorkomt. Het is allemaal te ongeloofwaardig, te overdreven, te slecht geacteerd en het verhaal is te mager. Arnold Schwarzenegger speelt de rol van de schurk Mr. Freeze en domineert in de film totaal. Hij overschaduwt daarmee ook de rol van de hoofdpersoon Bruce Wayne / Batman, in deze film gespeeld door George Clooney. Clooney is als Batman niet erg geloofwaardig, evenals zijn partners in de strijd Chris O’Donnell en Alicia Silverstone. Uma Thurman is in de film nog een positieve uitschieter. De UHD van Batman & Robin is wel een voltreffer met fantastisch beeld en geluid, plus ook alle extra's. De film valt dus tegen, maar de UHD+BD-uitgave is zeker op technisch vlak een aaanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots