Fast & Furious

Recensent:
Rogier Burghout
25-05-2020

Totaalbeoordeling:

7
UHD

Fast & Furious (UHD)
Samenvatting

Dominic Toretto (Vin Diesel) is gevlucht naar de Dominicaanse Republiek en daar heeft hij al snel een winstgevende handel in gestolen olie opgezet. Hij heeft wat trawanten verzameld die samen met hem benzinetrucks kapen en de olie eruit zuigen met een grote stofzuiger. Echter zit de politie he wederom al snel op de hielen en hij vlucht naar Mexcico. Daar ontmoet hij de drugsdealer Braga (John Oritz), die toevallig op zoek is naar een stel koeriers om voor hem drugs te vervoeren. Hij moet daarvoor auditie doen in een groep andere racers die dat baantje ook wel wil hebben. En eentje van die groep komt wel erg bekend voor: Brian O'Connor (Paul Walker) die terug is als agent en undercover werkt in de groep om Braga te kunnen arresteren. De twee hebben nog wel een appeltje te schillen met elkaar...

Commentaar

Fast & Furious is het vierde deel uit de franchise en moest dienen als hereniging van de originele cast om zo een verdere franchise uit te bouwen. Het is alleen niet goed te zeggen waar het aan ligt, maar er mist iets in de film. Natuurlijk, het verhaal komt erg bekend voor (2 Fast 2 Furious met alleen Vin Desel in de rol van Tyrese Gibson) maar dan nog zou terugkerend regisseur Justin Lin (The Fast and The Furious: Tokyo Drift) er wel iets van kunnen maken. Alleen helaas, de medaille valt niet de goede kant uit. Waar de chemie tusen Vin Diesel en Paul Walker goed werkte in het eerste deel, werkt het hier niet echt. Misschien omdat Brian weer agent is geworden en de scriptschrijvers eigenlijk niet goed weten waarom, het is niet te zeggen. Ook de actie en auto-achtervolgingen doen erg bekend aan. De eindrace door de tunnels van Mexico lijkt ook wel een eeuw te duren. Dit is het eerste deel van de franchise dat gewoon matig is en een beetje lijdt aan 'franchise-fatigue'. Gelukkig herpakt de cast en crew zich als nel voor deel 5, maar als je een marathon houdt met alle Fast-delen is deel 4 toch echt een beetje doorkauwen, helaas.

Fast & Furious is eerder op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht  Recent is er een UHD+BD-uitgave gekomen met de bestaande Blu-ray Disc en een nieuwe UHD. De BD is hetzelfde als de eerste uitgave, de UHD heeft een nieuwe 4K-transfer en een geupgrade audiotrack gekregen. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 106 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160P
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X - Engels
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Fins, Frans, Italiaans, Portugees, Zweeds
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083183936

Extra's

 • Gag Reel
 • Original Short Film: Los Bandoleros
 • Under the Hood: Muscle Cars & Imports
 • Getting the Gang Back Together
 • Driving School with Vin Diesel
 • Shooting the Big Rig Heist
 • Races & Chases
 • High Octane Action: The Stunts
 • South of the Border: Filming in Mexico
 • Virtual Car Garage
 • Fast & Furious Video Mash-Up
 • "Blanco" Music Video by Pitbull Featuring Pharrell
 • Trailers
 • Feature Commentary with Director Justin Lin
 • U-Control: Take Control
 • U-Control: Virtual Car Garage and Tech Specs

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Fast & Furious krijgt op Bluray Disc een uitstekende transfer mee in 1080p en in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1. Kleuren zijn netjes helder en duidelijk en ook huidtonen komen natuurlijk over. Zwart is diep zwart en contrast en schaduwdetail zijn erg goed in de donkere en nachtelijke scènes. Een prima transfer.

UHD
Na een tegenvallende transfer van deel drie is de UHD van deel vier een verademing. Uitgevoerd in het oorspronkelijke beeldformaat, in 2160p-resolutie en met HDR10- en Dolby Vision-beeldverbetering laat deze transfer Fast & Furious van het scherm af stralen. Kleuren zijn erg helder en duidelijk en worden door Dolby Vision nog beter gedefinieerd. Scherpte is optimaal en details zijn nog meer zichtbaar. Een prachtige transfer.

N.B. screenshots zijn van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blu-ray Disc
Fast & Furious krijgt op Blu-ray Disc een DTS-HD Master Audio 5.1-track mee die nogal LUID is. Met het volume op normaal klinkt deze track al best hard. Bij een lager volume is deze track wat beter hoorbaar en dan merk je ook de kwaliteit. Spreiding en dynbamiek zijn erg goed gedaan emt altijd wat geluiden uit alle surround-speakers. Een erg goede audiotrack, maar let op dat je het volume al niet te hoog hebt staan.

UHD
Luid, luider, LUIDST. Deze DTS-HD Master Audio 7.1-track met DTS:X-extensie klinkt nogal LUID! Het volume moet dan ook zeker omlaag, maar dan merk je meteen ook hoe goed deze track is. Dynamiek, spreiding en plaatsing is optimaal gedaan om een maximaal driedimensionaal geluidsbeeld te creeëren. Auto's racen door je huis heen en de muziek dreunt door de vloer. Een geweldige audiotrack. 

Extra's

Fast & Furious krijgt een uitgebreid pakket aan extra's mee die allemaal op de bijgeleverde Blu-ray Disc staan. Alle extra's zijn in HD en Nederlands ondertiteld.

Gag Reel (5 min)
De bekende grappen en grollen.

Original Short Film: Los Bandoleros (20 min)
Een interessante extra, want dit is een korte film (geregisseerd door Vin Diesel) die de gebeurtenissen na de eerste twee Fast-films laat zien. 

Under the Hood: Muscle Cars & Imports (12 min)
Deze twee featurettes laten zien welke auto's er allemaal rondrijden in de film.

Getting the Gang Back Together (10 min)
Hier wordt getoond hoe de oorspronkelijke cast weer werd benaderd voor deze film.

Driving School with Vin Diesel (4 min)
Hier laat acteur Vin Diesel zien hoe je moet stuntrijden.

Shooting the Big Rig Heist (10 min)
De opening van de film is een groot spektakel, en hier wordt getoond hoe deze acènes werden gemaakt.

Races & Chases (11 min)
Nog meer achtergrondinformatie over de races en achtervolgingen in de film.

High Octane Action: The Stunts (11 min)
Een featurette over de gavarlijke stunts in de film.

South of the Border: Filming in Mexico (3 min)
Een korte featurette over het filmen op de grens bij Mexico.

Virtual Car Garage
Een interactieve feature waar je bepaalde auto's in 360-graden kan bekijken.

Fast & Furious Video Mash-Up
Een compiltaie van scènes uit de film.

"Blanco" Music Video by Pitbull Featuring Pharrell (4 min)
Een muziekvideo met scènes erin uit de film.

Trailers (6 min)
Vier trailers van de film.

Feature Commentary with Director Justin Lin
Regisseur Justin Lin vertelt uitgebreid over het maken van de film, het samenbrengen van de oorspronkelijke cast en de setting van de film (die qua verhaal voor de derde film plaatsvindt).

U-Control: Take Control
Een interactieve feature waarbij tijdens het bekijken van de film pop-ups verschijnen met daarin acteur Paul Walker en regisseur Justin en waar ze wat meer vertellen over de scène die je ziet.

U-Control: Virtual Car Garage and Tech Specs
Een interactieve feature waarbij tijdens de film pop-ups verschijnnen met meer (technische) informatie over de auto's die je ziet.

Conclusie

Dominic Toretto (Vin Diesel) heeft weer eens de politie op zijn hielen en hij vlucht naar Mexico. Hier komt hij in contact met drugsdealer Braga (John Ortiz) die op zoek is naar nieuwe koeriers en een groep rijders auditie laat doen. Eën van die rijders naast Dom is ook Brian (Paul Walker) die als agent undercover is om Braga ten valk te laten brengen. De twee hebben nog wel een appeltje met elkaar te schillen. De vierde Fast and The Furious-film brengt veel van de oorspronkelijke cast terug en ook regisseur Justin Lin is weer van de partij. Een recept voor succes, zou je denken. Toch is Fast & Furious nogal vlak en duf en komt qua verhaal niet echt van de grond. Ook lijkt de film nogal op de tweede film en brengt daardoor weinig vernieuwing. Wel zijn de race- en actiescènes van de bovenste plank, alleen die in de tunnels van Mexico lijkt wel eindeloos te duren. De UHD+BD-uitgave van Fast & Furious bevat perfect beeld en geluid, met daarnaast alle extra's toegevoegd. Een goede toevoeging voor de collectie.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots